Az amerikai hadsereg olyan lézerfegyvert épít, ami egymilliószor erősebb, mint az eddigiek

2021 / 02 / 24 / Bobák Áron
Az amerikai hadsereg olyan lézerfegyvert épít, ami egymilliószor erősebb, mint az eddigiek
A Tactial Ultrashort Pulse Laser működését tekintve olyan, mint egy gépfegyver, és valósággal elpárologtatja a célpontot.

Az amerikai haditengerészet már 2014 óta használ lézerfegyvereket a hajóin a drónok és rakéták elhárítására, de aki látott már ilyen fegyvert működés közben, az meglepetten vehette tudomásul, hogy még távolról sem hasonlít a sci-fi filmekben látott lézerekre. Ennek oka, hogy a ma használatban lévő lézerek egy viszonylag alacsony teljesítményű, néhány száz wattos lézersugarat bocsátanak ki, amelyek néhány másodperc alatt melegítik fel annyira a drónokat vagy a rakétákat, hogy azok kigyulladjanak, vagy tönkremenjenek a szenzoraik.

A New Scientist értesülései szerint viszont az amerikai hadsereg most egy merőben új típusú lézerfegyvert fejleszt, amely működésében sokkal közelebb áll a géppuskákhoz, vagyis rendkívül rövid, nagy energiájú lézersorozatokat ad le. A Tactical Ultrashort Pulsed Laser (TUPL) a hírek szerint annyira erős, hogy egyenesen elpárologtatja a fémeket, és másodpercenként 20-50 impulzust képes kibocsátani. Derryck Reid, a Heriot-Watt Egyetem mérnöke a lapnak elmondta, hogy a TUPL egyáltalán nem science-fiction, hiszen már ma is minden technológia rendelkezésre áll, ami az elkészítéséhez szükséges.


A USS Ponce deszanthajón már ma is használatban lévő AN/SEQ-3 Laser Weapon Systemet (LaWS) 2010-ben kezdték el fejleszteni (Fotó: US Navy)

A TUPL egy úgynevezett femtoszekundumos lézer, amit eddig elsősorban az ipari gyártásban, orvostudományban, anyagtudományban használtak, és a hagyományos lézereknél jóval rövidebb időtartamú impulzusokat tud kibocsátani. A hadsereg által fejlesztett lézer mindössze 200 femtoszekundumnyi ideig, vagyis a másodperc 200 billiárdodnyi részéig generál nagyon erős, terawattos teljesítményű impulzust, amely képes az anyagot szilárdból légneművé alakítani, így elpárologtatja a drónok vagy rakéták külső burkolatát. A lézer az emberekre nincs ilyen hatással, de a New Scientist megjegyzi, hogy ettől függetlenül komolyabb sérüléseket is okozhat, például bőrirritációt vagy vakságot.

Az amerikai hadseregnek van egy fegyvere, amitől úgy érzed, mintha lángolna a bőröd A “fájdalomsugár” állítólag a világ leghatásosabb tömegoszlató fegyvere, de hivatalosan soha nem használták élesben.

A Small Business Innovation Research a lézer működésével kapcsolatban megjegyzi, hogy a terawattos impulzus lézer intenzitása nemlineáris hatást okoz a levegőben, ami önfókuszáló impulzust hoz létre. Ez azt jelenti, hogy a lézerimpluzus nem "esik szét" menet közben, hanem koncentráltan képes elérni a célpontot.

A hadsereg a lézerfegyvert egy EMP-vel, vagyis elektromágneses impulzussal is igyekszik összekapcsolni, így az elképzelések szerint a lézer nem pusztán megsemmisítené a célpont fémburkolatát, de a közelben lévő elektronikus eszközöket is tönkretenné. A tervek szerint a fegyver tesztelése már jövőre megkezdődhet.

(Borítókép: Az AN/SEQ-3 Laser Weapon System (LaWS) a USS Ponce fedélzetén, Fotó: US Navy)

További cikkek a témában:

A robottankok már itt vannak, de önállóan még nem gyilkolhatnak Az észt Milrem Robotics a napokban mutatta be a Type X nevű harckocsiját, ami új szintet képvisel az ember nélküli fegyverek sorában.

Mesterséges intelligencia által irányított, pilóta nélküli harci repülőt mutatott be a Boeing A drónok régóta a modern hadviselés megkerülhetetlen tényezői, azonban a Boeing és az Ausztrál Királyi Légierő legújabb fejlesztése egészen új szintre emelheti a robotrepülők szerepét a légi fölény kialakításában.

Robotkutyák védték az amerikai légierő egyik bázisát Egyelőre csak hadgyakorlaton, de ha a Ghost Robotics robotjai beválnak, akkor a jövőben egyre több feladatot kaphatnak.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Működött egy
Működött egy "gyógyszergyár" az űrben – az USA most nem engedi visszatérni a Földre
A történelem első űrgyárában a HIV kezelésére szolgáló gyógyszert hoztak létre – az amerikai hatóságok azonban nem engedélyezik a landolást.
A Microsoft véletlenül kiszivárogtatta, hogy mik a tervei az Xbox-szal, de még azt is, hogy felvásárolnák a Nintendót
A Microsoft véletlenül kiszivárogtatta, hogy mik a tervei az Xbox-szal, de még azt is, hogy felvásárolnák a Nintendót
Rossz fájlokat tölthettek fel a bíróságnak egy perhez kapcsolódóan.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.