Az amerikai hadsereg olyan lézerfegyvert épít, ami egymilliószor erősebb, mint az eddigiek

2021 / 02 / 24 / Bobák Áron
Az amerikai hadsereg olyan lézerfegyvert épít, ami egymilliószor erősebb, mint az eddigiek
A Tactial Ultrashort Pulse Laser működését tekintve olyan, mint egy gépfegyver, és valósággal elpárologtatja a célpontot.

Az amerikai haditengerészet már 2014 óta használ lézerfegyvereket a hajóin a drónok és rakéták elhárítására, de aki látott már ilyen fegyvert működés közben, az meglepetten vehette tudomásul, hogy még távolról sem hasonlít a sci-fi filmekben látott lézerekre. Ennek oka, hogy a ma használatban lévő lézerek egy viszonylag alacsony teljesítményű, néhány száz wattos lézersugarat bocsátanak ki, amelyek néhány másodperc alatt melegítik fel annyira a drónokat vagy a rakétákat, hogy azok kigyulladjanak, vagy tönkremenjenek a szenzoraik.

A New Scientist értesülései szerint viszont az amerikai hadsereg most egy merőben új típusú lézerfegyvert fejleszt, amely működésében sokkal közelebb áll a géppuskákhoz, vagyis rendkívül rövid, nagy energiájú lézersorozatokat ad le. A Tactical Ultrashort Pulsed Laser (TUPL) a hírek szerint annyira erős, hogy egyenesen elpárologtatja a fémeket, és másodpercenként 20-50 impulzust képes kibocsátani. Derryck Reid, a Heriot-Watt Egyetem mérnöke a lapnak elmondta, hogy a TUPL egyáltalán nem science-fiction, hiszen már ma is minden technológia rendelkezésre áll, ami az elkészítéséhez szükséges.


A USS Ponce deszanthajón már ma is használatban lévő AN/SEQ-3 Laser Weapon Systemet (LaWS) 2010-ben kezdték el fejleszteni (Fotó: US Navy)

A TUPL egy úgynevezett femtoszekundumos lézer, amit eddig elsősorban az ipari gyártásban, orvostudományban, anyagtudományban használtak, és a hagyományos lézereknél jóval rövidebb időtartamú impulzusokat tud kibocsátani. A hadsereg által fejlesztett lézer mindössze 200 femtoszekundumnyi ideig, vagyis a másodperc 200 billiárdodnyi részéig generál nagyon erős, terawattos teljesítményű impulzust, amely képes az anyagot szilárdból légneművé alakítani, így elpárologtatja a drónok vagy rakéták külső burkolatát. A lézer az emberekre nincs ilyen hatással, de a New Scientist megjegyzi, hogy ettől függetlenül komolyabb sérüléseket is okozhat, például bőrirritációt vagy vakságot.

Az amerikai hadseregnek van egy fegyvere, amitől úgy érzed, mintha lángolna a bőröd A “fájdalomsugár” állítólag a világ leghatásosabb tömegoszlató fegyvere, de hivatalosan soha nem használták élesben.

A Small Business Innovation Research a lézer működésével kapcsolatban megjegyzi, hogy a terawattos impulzus lézer intenzitása nemlineáris hatást okoz a levegőben, ami önfókuszáló impulzust hoz létre. Ez azt jelenti, hogy a lézerimpluzus nem "esik szét" menet közben, hanem koncentráltan képes elérni a célpontot.

A hadsereg a lézerfegyvert egy EMP-vel, vagyis elektromágneses impulzussal is igyekszik összekapcsolni, így az elképzelések szerint a lézer nem pusztán megsemmisítené a célpont fémburkolatát, de a közelben lévő elektronikus eszközöket is tönkretenné. A tervek szerint a fegyver tesztelése már jövőre megkezdődhet.

(Borítókép: Az AN/SEQ-3 Laser Weapon System (LaWS) a USS Ponce fedélzetén, Fotó: US Navy)

További cikkek a témában:

A robottankok már itt vannak, de önállóan még nem gyilkolhatnak Az észt Milrem Robotics a napokban mutatta be a Type X nevű harckocsiját, ami új szintet képvisel az ember nélküli fegyverek sorában.

Mesterséges intelligencia által irányított, pilóta nélküli harci repülőt mutatott be a Boeing A drónok régóta a modern hadviselés megkerülhetetlen tényezői, azonban a Boeing és az Ausztrál Királyi Légierő legújabb fejlesztése egészen új szintre emelheti a robotrepülők szerepét a légi fölény kialakításában.

Robotkutyák védték az amerikai légierő egyik bázisát Egyelőre csak hadgyakorlaton, de ha a Ghost Robotics robotjai beválnak, akkor a jövőben egyre több feladatot kaphatnak.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Egy autógyártó robotja önállóan liftezik és arcfelismerő technológiával cserkészi be azokat, akik kávét szeretnének inni
Egy autógyártó robotja önállóan liftezik és arcfelismerő technológiával cserkészi be azokat, akik kávét szeretnének inni
99,9%-os pontossággal azonosítja a robot azokat, akik a kávéjukra várnak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.