A brit hadsereg leszerel tízezer katonát, jönnek helyettük a robotok

2021 / 03 / 25 / Justin Viktor
A brit hadsereg leszerel tízezer katonát, jönnek helyettük a robotok
Az Egyesült Királyság hadserege 10 ezer katonával csökkenti a létszámát, hogy többet fektethessenek katonai robotokba, drónokba és egyéb high-tech harci eszközökbe, egy nagy átalakítás során.

Változó hadszínterek

Az átalakításra a harcászat és a stratégia változásai miatt van szükség, melynek mértékét mi sem mutatja jobban, mint hogy nagyobb hangsúly kerül majd a kiberhadviselésre, mint a szárazföldi csapatok fejlesztésére.

A 2021 januári állapotok szerint az Egyesült Királyság hadserege névleg 80 ezer fős volt, ami önmagában is kevesebb, tíz évvel ezelőtt. A brit hadsereg több éve küzd az utánpótlással, a jelenlegi kiképzett állomány 73 870 fő, ami jóval a névleges 82 050 cél alatt van. Most egészen 70 ezer főig redukálják majd a haderőt, nyugdíjazással, vagy leszereléssel - számolt be róla a BBC. Az első lépcsőben a hadsereg méretét 2025-re 72 500 katonára tervezik csökkenteni.

A fejlesztés alatt álló technológia része például az i9 drón is, melyet hat rotor hajt és két fedélzeti puskája van. Távvezérléssel használják, mint minden drónt, és épületek megrohamozására lehet alkalmas, ami tipikus városi háborús helyzet, és általában ez eredményezi a legmagasabb veszteségeket. Ben Wallace védelmi miniszter szerint a "megnövelt bevethetőség és a technológiai előny azt jelenti, hogy kevesebb ember képes nagyobb hatást elérni.

Egy amerikai admirális atomháborút vizionál Kínával és/vagy Oroszországgal Charles Richard, az Egyesült Államok haditengerészetének admirálisa szerint a Kínával, Oroszországgal vagy akár mindkettővel folytatott nukleáris háború „nagyon is valós lehetőség”.

A tábornokok aggódnak

A brit tábornokok már korábban is azt prognosztizálták, hogy a hadsereg negyede 2030-ra harci robotokból és drónokból áll majd. A változások több erőforrást juttathatnak a már említett kiberhadviselésnek, és megalakulhat az űrparancsnokság is, ami hasonlóan hangzik az USA Space Force alakulatához.

A britek azért nem csupán a kiberhadviselésre, a harci robotokra és drónokra hagyatkoznak majd, de jelentősen növelni tervezik nukleáris arzenáljukat is.

Sir Nick Carter tábornok nyilatkozata szerint továbbra is fennáll annak a kockázata, hogy az Egyesült Királyság halálos jövőbeli háborúba sodoródhat, ha egy meglévő regionális konfliktusban az „eszkaláció téves számításhoz vezet, mivel a világ nagyon bizonytalan és aggódó hely”.

„Emlékeznünk kell arra, hogy bár a történelem nem biztos, hogy megismétli magát, de van ritmusa, és ha visszatekintünk a múlt századra, mindkét világháború előtt, azt hiszem, vitathatatlan volt, hogy eszkaláció történt, ami téves számításhoz vezetett, ami végül háborúhoz vezetett olyan léptékben, amelyet remélhetőleg soha többé nem átélnünk ”- vázolta a tábornok a jelenlegi helyzetet.

(Forrás: BBC Kép: Unsplash)

Ez is érdekelhet:

Ki felelős a robot tetteiért? Három nagy robotikai vállalat CEO-ja válaszol Pontosan ki, és milyen mértékben felelős az egyre növekvő számú robot viselkedéséért, és hogyan kell kordában tartani őket? A világ legmenőbb robotikai cégei közül három vezetője mondja el véleményét arról, hogy vajon mi vár ránk.

Szuperszonikus katonai vadászrepülő-drónok az égen A Kelley Aerospace nevű szingapúri székhelyű repülőgép-gyártó vállalat szuperszonikus sebesség elérésére alkalmas harci drónt fejlesztett.

Láthatatlaná tevő mesterséges bőr készül a dél-koreai katonáknak A mesterséges bőrt dél-koreai kutatók fejlesztették ki, és lehetővé teheti a katonák számára, hogy tökéletesen beleolvadjanak a környezetükbe. Az anyag ráadásul nem csupán a csupasz szem, de az infravörös rendszerű éjjellátó kamerák számára is láthatatlan.


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan tudják használni a szolgáltatást.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
A kínai humanoid tud egy trükköt, amit még az embereknek is nehéz jól csinálni
A kínai humanoid tud egy trükköt, amit még az embereknek is nehéz jól csinálni
A robotról egyelőre nem lehet sokat tudni, de a felvételek tanúsága szerint a háztartási munkák jól mennek neki és ehhez hasonló, ház körüli teendők elvégzésére szánja a gyártó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.