Az USA hadserege környezetszennyezőbb, mint száz kisebb ország együttesen

2021 / 04 / 22 / Justin Viktor
Az USA hadserege környezetszennyezőbb, mint száz kisebb ország együttesen
Az egész világ fuldoklik a fogyasztói társadalom szemetében, a statisztikai listavezető Egyesült Államokban 2017-ben 258 millió metrikus tonna városi szilárd hulladék keletkezett, 2019-ben Kanadában pedig minden lakosra fejenként 36,1 tonna szemét jutott, amivel lakosságarányosan még az USA-t is felülmúlták, közel tíz tonnával. Vannak ráadásul olyan rejtett környezetszennyezők is, melyek sokszor még a felmérésekben sem szerepelnek.

Katonai-ipari komplexum

Az USA fegyveres erői évente 750 ezer tonna mérgező hulladékot termelnek kimerült urán, olaj, sugárhajtómű üzemanyag, növényvédő szerek, lombtalanító szerek, ólom és egyéb vegyszerek formájában. Az Army tevékenysége nyomán évente több veszélyes hulladék keletkezik, mint az öt legnagyobb amerikai vegyipari vállalatnál együttvéve.

Egy 2019-es tanulmány szerint az amerikai hadsereg éves üzemanyag-felhasználása alapján, ha országról beszélnénk, a 47. legnagyobb üvegházhatást okozó gáz-kibocsátóként rangsorolnák. A Quartz által összegereblyézett adatok alapján annyi szennyezést termelnek, mint a világstatisztikában szereplő száz kisebb ország együttvéve. 

Ráadásul a világ klímahelyzetének felelőseit kereső és kimutató tanulmányok nagy részéből kimaradnak, mivel a Pentagon és az Egyesült Államok kormányzati szervezeteinek adataihoz nem könnyű hozzájutni. Ez néha csak a Freedom of Information Act (az információs szabadságról szóló amerikai törvény) betűjére hivatkozva lehetséges, és hosszabb időbe telik. 

Zöldülés

Az USA ennek tetejébe mentességet kapott az 1997. évi Kiotói Jegyzőkönyvben a katonai kibocsátások bejelentése alól, melyet csak a 2015-ös Párizsi Megállapodásban vontak meg tőle. Tudni lehet, hogy 2017-ben a US Army körülbelül 269 ezer hordó olajat vásárolt naponta, ami több mint 25 ezer kilotonna szén-dioxid kibocsátást eredményezett. A hadseregnek mindazonáltal van egy Go Greennek elkeresztelt programja, ami főképp a megújuló villamosenergia-termelésre épít, de ennek hatása ma még csekély jelentőségű.

Ahogy ezzel mi is behatóan foglalkoztunk, a 2020-as elnökválasztás során is fontos témává vált a klímaváltozás kérdése, Biden és Trump szinte semmiben sem vallott azonos nézeteket és nagyon eltérően álltak a kérdéshez.

A Biden által javasolt Green New Deal kezdeményezés sikeréhez azonban úgy fest, hogy az amerikai hadsereg széndioxid-lábnyomával is számolni kell.

Az Egyesült Államok fegyveres erői ráadásul a klímaváltozást a jövőbeli konfliktusokra való felkészülésben is stratégia-formáló erőnek tartják. A stratégiai tervezés során a haditengerészet Nagy Zöld Flotta (GGF) programjában például fejlett bioüzemanyagok fejlesztését és felhasználását tűzték ki célul. A GGF szeretné csökkenteni a hagyományos fosszilis tüzelőanyagok felhasználását, és ezzel többek között az import szénhidrogén-függőséget,ami ismét csak stratégiai jelentőségű lépés. 

(Forrás: CE Kép: af.mil)

Ez is érdekelhet:

Az amerikai hadsereg a Vasember-páncél célzóberendezését hasznosítaná Az Egyesült Államok hadserege egy olyan fegyvercső stabilizátort fejleszt következő generációs puskájukhoz, ami hatékonyan képes kiküszöbölni a nem szándékos, véletlen kézelmozdulást, remegést.

Egy amerikai admirális atomháborút vizionál Kínával és/vagy Oroszországgal Charles Richard, az Egyesült Államok haditengerészetének admirálisa szerint a Kínával, Oroszországgal vagy akár mindkettővel folytatott nukleáris háború „nagyon is valós lehetőség”.

Az USA hadserege június óta már nem floppyt használ az atomrakéták indításához Bréking: Nem írtuk el, az amerikai katonaság végül abbahagyta a hajlékonylemezek (floppy) használatát a nukleáris fegyverek ellenőrzésének és irányításának folyamatában. Nem kapkodták el a dolgot.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Leállították a harvardi tudósok ellentmondásos szoláris geomérnökségi projektjét
Leállították a harvardi tudósok ellentmondásos szoláris geomérnökségi projektjét
A SCoPEx program keretében kis mennyiségű kalcium-karbonátot engedtek volna a sztratoszférába, hogy megfigyeljék hogyan viselkedik az anyag és alkalmas-e arra, hogy a napsugarakat visszatükrözve hűtse a Földet későbbi szoláris geomérnökségi akciók során. A projekt beszüntetését maguk a résztvevő kutatók kezdeményezték. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne folytatódnának a kísérletek máshol, más anyagokkal.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.