"Ami illegális offline, annak illegálisnak kell lennie online is" - egységes törvényekkel nyirbálja meg az EU a nagy tech cégek hatalmát

2020 / 12 / 02 / Bobák Áron
A várhatóan jövő héten bemutatásra kerülő Digitális Szolgáltatások Törvény döntő hatással lesz az Európai unió digitális működésére, elsősorban a nagy technológiai platformok kötelezettségeinek szabályozásában. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a Web Summiton beszélt arról, hogy milyen megfontolások alapján dolgozták ki a törvénytervezetet.

A Digitális Szolgáltatások Törvénye a Digitális Piac Törvénnyel együtt a húsz éve érvényben levő e-Kereskedelmi Direktívát váltja majd le, és az eddiginél jóval pontosabban fogja szabályozni azokat a területeket, amelyekről szinte napról-napra hallhatunk, vagyis a felhasználói jogokat, az illegális tartalmak terjesztését, a célzott hirdetéseket és nem utolsósorban a piaci erőviszonyokat. Ahogy az Amazon ellen az Európai Bizottság által november elején elindított trösztellenes eljárás is jelezte, az EU új vezetése sokkal határozottabban igyekszik kontrollálni a nagy technológiai szereplők hatalmát, ezt pedig a két törvény együttesen az egész EU-ra kiterjedően, egységesen fogja biztosítani.

A törvény célja, hogy világos szabályokat fektessen le az egész EU-ra vonatkozóan azzal kapcsolatban, hogy milyen felelősségei és kötelezettségei vannak a vállalatoknak, valamint hogy megteremtse az igazságos piaci verseny feltételeit, biztosítva a kisebb vállalkozások versenyképességét. Von der Leyen elmondta, hogy az új törvény sokkal tisztább viszonyokat fog teremteni, hiszen az egész Európai Unióban azonos szabályok fognak vonatkozni a cégekre, így azoknak nem kell külön alkalmazkodniuk az egyes országok törvényeihez. Ez lehetőséget ad arra, hogy az egységes piac az online térben is sokkal jobban érvényesüljön.

Az Európai Bizottság vezetője ezután arról beszélt, hogy a nagyobb hatalom nagyobb felelősséggel is jár. Bár véleménye szerint a nagy tech cégek sokkal elviselhetőbbé tették az életünket a lezárások alatt, hangsúlyozta, hogy ezek a szereplők nem élhetnek vissza az erőfölényükkel, az például nem helyes, hogy az egyik piaci szereplő döntheti el, hogy ki léphet piacra. Az új törvény emiatt meghatározza majd az úgynevezett "kapuőrző platformok" körét, amely azokat a vállalatokat fogja tartalmazni, amelyek aránytalanul nagy hatással vannak a digitális térre, ezekre a platformokra vonatkozóan pedig külön szabályok fognak vonatkozni. A legtöbben azt várják, hogy a törvénynek ez a része elsősorban a nagy amerikai tech vállalatokra, mint az Amazon, Google, Facebook, Apple lesz hatással, de elképzelhető, hogy kínai platformokra, pl. a WeChatre is kiterjedhet. Margrethe Vestager, az Európai Bizottság digitális korszakért felelős ügyvezető alelnöke korábban egyértelművé tette, hogy ezek a szabályok elsősorban a nagy online platformok hatalmának megregulázására szolgálnak, amik szerinte akkorára nőttek, hogy az már komolyan fenyegeti az emberek szabadsághoz fűződő jogát.

A Web Summiton rendezett másik beszélgetésen Věra Jourová, az Európai Bizottság alelnöke elmondta, hogy az új törvény tisztességesebb és átláthatóbb viszonyokat fog teremteni az online térben, növeli és a jogbiztonságot, a nagy platformokat pedig kötelezi arra, hogy több felelősséget vállaljanak a működésükért. Szerinte nagy hangsúlyt fog kapni az illegális tartalmak visszaszorítása, a platformoknak pedig fontos szerepük lesz ezek azonosításában és eltávolításában. Példaként a pornográfiát, az extremizmust és a gyűlöletbeszédet említette, emellett természetesen fellépnek az álhírekkel szemben is - ezek terjesztését már ma is szigorú törvények szabályozzák, amik azonban a digitális térben nem mindig érvényesülnek. Nem véletlenül mondta von der Leyen a beszédében, hogy "ami illegális offline, annak illegálisnak kell lennie online is".

Az Európai Bizottság elnöke emellett beszélt arról is, hogy a 2020-as évek "Európa digitális évtizede" lesz, és meggyőződése, hogy a kontinens vezető szerepet fog betölteni a digitális átalakulás következő hullámában. Szerinte Európában már ma is több szoftverfejlesztő dolgozik, mint az Egyesült Államokban, és a mesterséges intelligenciával foglalkozó kutatók számában is világelsők vagyunk, a lehetőségek pedig a jövőben csak gyarapodni fognak, hiszen az EU gazdaságának újraformálására szánt 750 milliárd eurós keretből pedig 20%-ot fognak digitális beruházásokra fordítani. Ebből fog jutni többek között az 5G, a 6G és a vezetékes internethálózatok fejlesztésére, a mikroprocesszor-gyártás és a szuperszámítógépek fejlesztésének támogatására is.

(Fotó: Thierry Monasse/Getty Images)

Kapcsolódó cikkek a Rakétán:

Most dől el, hogy mennyire lesz biztonságos az európai 5G Az Európai Unió országainak június 30-ig kell nyilatkozniuk arról, hogy milyen kockázatcsökkentő intézkedésekkel fogják biztonságosabbá tenni a következő években kiépülő ötödik generációs mobilhálózatot. A tét nem kicsi.

Európában született meg az első Green New Deal Az Egyesült Államokban a demokraták egyelőre csak a kampányuk részévé tették, ám az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen ma bejelentette a világ első Green New Deal-jét.

Az Európai Bizottság kihirdette digitális stratégiáját A mesterséges intelligenciától kezdve az adatkezelésig, a nagyvállalatokkal szembeni fellépéstől a kiberbiztonságig mindent magában foglal az új tervezet, mely tartogat néhány meglepetést is.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Az extra csúszós felületű WC-csészének nagy szerepe lehet a víztakarékosságban
Az extra csúszós felületű WC-csészének nagy szerepe lehet a víztakarékosságban
A műanyagból és hidrofób homokszemcsék ötvözetéből készült WC-csésze öblítésére rendkívül csúszós anyagának köszönhetően jóval kevesebb víz is elegendő.
Szokatlan kiegészítők, amelyek a hétköznapokat új szintre emelik
Szokatlan kiegészítők, amelyek a hétköznapokat új szintre emelik
Mi lenne, ha úgy kiabálhatnánk nyilvános helyen, hogy nem zavarjuk vele másokat vagy ha a tükör mondaná meg, hogy a megfelelő ruhát viseljük-e? A Panasonic leányvállalata megoldotta ezeket a problémákat.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.