Az Európai Unió vádat emelt az Amazon ellen a trösztellenes törvények megsértése miatt

2020 / 11 / 10 / Bobák Áron
Az Európai Unió vádat emelt az Amazon ellen a trösztellenes törvények megsértése miatt
Az Európai Bizottság szerint az e-kereskedelmi platform visszaélt a piaci előnyével, ezzel pedig hátrányos helyzetbe hozta a többi, az Amazon platformját használó kereskedőt.

A The New York Times szerint a Bizottság vádjainak alapja, hogy az Amazon kettős szerepet tölt be az online kiskereskedelemben, vagyis egyszerre nyújtanak webshopot más kereskedőknek, amelyen azonban a saját termékeiket is árulják. Ez oda vezetett, hogy az Amazonnak rengeteg adat áll rendelkezésére a platformjukon megjelenő termékekről, a Bizottság szerint pedig az Amazon a más kereskedőktől begyűjtött adatok alapján megállapította, hogy mik a legnépszerűbb termékek, majd egyszerűen lemásolták, és olcsóbban árulták azokat - immár a saját márkájukként.

Margrethe Vestager, a Bizottság digitális ügyekért felelős alelnöke hangsúlyozta, hogy az EU-nak biztosítania kell, hogy az ilyen, kettős szerepet betöltő platformok ne torzítsák a konkurenciát. "A harmadik féltől érkező adatokat nem lenne szabad arra használni, hogy azzal az Amazon előnyre tegyen szert, amikor ezeknek az eladóknak a konkurenseként lép fel" - írta Vestager az ügyben kiadott közleményben.

Az Amazon számára az Európai Unió döntése nem sok jót ígér, hiszen az Egyesült Államokban szintén hasonló vádak miatt vizsgálják őket. Az USA Igazságügyi Minisztériuma a múlt hónapban a Google ellen már meg is indította a trösztellenes eljárást, mert szerintük a keresőcég visszaélt a versenyelőnyével az online keresés és az ezzel összefüggő hirdetések területén, az EU döntése alapján pedig hamarosan az Amazon is hasonló sorsra juthat. Ahogy korábban írtunk róla, a Szilícium-völgy nagy cégei elleni hajtóvadászat valószínűleg Joe Biden megválasztásával sem fog véget érni, sőt, mivel a Facebook, a Google és a többi nagy cég megregulázását éppen a demokraták szorgalmazták a leghangosabban, lehetséges, hogy a demokrata elnökjelölt megválasztása még nagyobb lökést ad a trösztellenes eljárásoknak.

Az európai Bizottság azt is bejelentette, hogy egy másik vizsgálatot is megkezdett az Amazon ellen, ami azt vizsgálja, hogy a cég szándékosan előnyben részesítette-e a saját ajánlatait más cégekével szemben, amelyek fizettek az Amazon szolgáltatásaiért.

(Fotó: Charles Ommanney/Getty Images)


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Fontos változás jön a Facebook Messengerben, ami minden magyar felhasználót érint
Fontos változás jön a Facebook Messengerben, ami minden magyar felhasználót érint
Az EU új jogszabályához igazodva a Meta mostantól lehetővé teszi, hogy Facebook-fiók nélkül is használhassuk a chatalkalmazást.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.