Amíg az ökoszisztéma beteg, mi sem lehetünk egészségesek: Lesújtó közleményt adott ki a WWF

2020 / 04 / 09 / Perei Dóra
Amíg az ökoszisztéma beteg, mi sem lehetünk egészségesek: Lesújtó közleményt adott ki a WWF
Bolygónk lakossága az elmúlt évek egyik legsúlyosabb és legkiterjedtebb egészségügyi krízisén megy keresztül. Szakértők szerint ezért jobban tudatában kellene lennünk a ténynek, miszerint számos kockázattal jár, ha az ember megzavarja a természet működését, bárhol is legyen a világon.

Ahogy más országokban, úgy Magyarországon is fokozatosan tűnnek el a természetes élőhelyek azáltal, hogy kiszorítjuk a vadon élő állatokat és növényeket lakóhelyükről. Az erdőkben évről évre pótolhatatlan veszteségeket okoz a túlzott mértékű fakitermelés és a tarvágások, de a nem fenntartható mezőgazdaság is súlyos terheket ró az ökoszisztémák működésére. Ha azonban elnyomjuk a természetet, mi sem lehetünk egészségesek, és egyre többször fogunk találkozni potenciális kórokozókkal, még ha hazai szinten nem is az ázsiaihoz hasonló mértékben.

Amennyiben óvjuk saját magunkat és tiszteljük egymást annyira, hogy betartjuk a társadalmi távolságtartásra vonatkozó jelenlegi ajánlásokat, akkor tisztelnünk kell a természetet is azáltal, hogy nem nyúlunk bele a működésébe, és kiemelt figyelmet szentelünk megóvására. Erről a gazdaság újratervezésénél sem szabad megfeledkezni: ha a környezet- és természetvédelmi célok csorbulnak, a háborítatlan természettel együtt létünk és egészségünk alapját is elveszítjük.

„Semmilyen körülmények között nem elfogadható, hogy a természetvédelmi forrásokat gazdaságélénkítésre és olyan szektorok helyreállítására fordítsuk, amelyek pusztítják a környezetet, tovább csökkentik a biológiai sokféleséget vagy még jobban felgyorsítják az éghajlatváltozás ütemét” – mondja Sipos Katalin, a WWF Magyarország igazgatója.

További fertőzésekre készülhetünk

Az új típusú koronavírus úgynevezett zoonózis, amely állatról emberre kerülve fertőz tovább. A jelenlegi járvány kiindulópontja a tudósok álláspontja szerint az volt, hogy az ázsiai denevérfajokban jelenlévő koronavírus az élő vadállatokat és vadon élő állatok húsát árusító, zsúfolt piacokon került át a denevérekről először tobzoskákra, majd az azokat árusító, illetve elfogyasztó emberekre.(Azóta ellenérvek is születtek a témával kapcsolatban.) A WWF új kutatása szerint a Délkelet-Ázsiában és Hongkongban megkérdezett lakosok több mint kilencven százaléka támogatja az ilyen jellegű, illegális és szabályozatlan vadpiacok kormány általi bezárását. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adataira hivatkozva több mint kétszáz különböző zoonózist ismerünk a veszettségtől az influenzáig. A kutatók arra számítanak, hogy az elkövetkező években megjelenő új fertőzések is zoonózisok lesznek, és ezek jelentik majd a legnagyobb veszélyt az emberi egészségre. A humán betegségek hetvenöt százaléka már ma is állati eredetű kórokozókra vezethető vissza, és az újonnan megjelenő betegségek hatvan százaléka vadállatokról kerül át az emberre.

„Ideje együtt kezelni a vadon élő állatok kereskedelmét, a környezet rombolását és az emberi egészséget érintő kockázatokat” – figyelmeztet Marco Lambertini, a WWF főigazgatója.

Bár Magyarországon az ilyen jellegű megfertőződések kevésbé valószínűek a viszonylag fejlett közegészségügyi normák és előírások miatt, ellenben az bárhol megtörténhet, hogy az emberek jelentős károkat szenvednek el akár vírusok, baktériumok következtében azáltal, hogy erőszakosan beleavatkoznak a természet és az ökoszisztémák működésébe.

A fajokat kizsákmányoljuk, élőhelyüket elpusztítjuk, de az éghajlatváltozás sem kíméli őket. Pedig mi sem lehetünk egészségesek, ha a minket körülvevő ökoszisztéma beteg.

(Forrás: WWF, Fotó: Pixabay)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
Egy kutatóhajó a világ legnagyobb jéghegyének útjába került, így sikerült videóra venni
Egy kutatóhajó a világ legnagyobb jéghegyének útjába került, így sikerült videóra venni
Az A23a közvetlen közelében haladt el az RSS Sir David Attenborough, a találkozást a kutatók meg is örökítették.
Az emberiség szén-dioxid-kibocsátását méri majd az űrből az ESA új műholdja
Az emberiség szén-dioxid-kibocsátását méri majd az űrből az ESA új műholdja
Az Európai Űrügynökség (ESA) CO2M nevű küldetése a világon elsőként fogja mérni, hogy mennyi szén-dioxid kerül a légkörbe kifejezetten az emberi tevékenység következtében.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.