Így lehet nagy fájlokat, fotókat mozgatni Android telefonok közt, netkapcsolat nélkül

2021 / 02 / 27 / Pőcze Balázs
Így lehet nagy fájlokat, fotókat mozgatni Android telefonok közt, netkapcsolat nélkül
Az Apple számítógépein közel tíz éve elérhető az AirDrop, melynek segítségével se mobilnet, se wifi nem kell ahhoz, hogy az eszközök közt akár hatalmas fájlokat mozgassunk. Végre az Android telefonok is kaptak egy hasonló funkciót, a "közeli megosztást".

Lefényképeztük magunkat / egymást / a többieket a műemlék / torta / kölyökkutya mellett, és valahogy el kéne juttatni a fotót mindenkinek, hiszen annyira emlékezetes / megható / cuki, hogy kár volna, ha nem jutna belőle minden telefonra. Az Android készülékeken korábban ennek a legpraktikusabb módja a chat vagy az email volt, ám a Google szerencsére tavaly élesítette régóta várt, az operációs rendszerbe égetett megoldását erre a problémára.

A "közeli megosztás" legnagyobb előnye, hogy nem kell hozzá wifi, de még mobilnet se. A Google blogposztja szerint a technológia gyakorlatilag a hardvertelepátián kívül minden más lehetőséget kihasznál, hogy eljuttassa a fotókat, videókat, appokat egyik helyről a másikra: a Bluetooth-t, az alacsony fogyasztású Bluetooth LE-t, a WebRTC nevű, közvetlen kommunikációs protokollt és a wifit is. Utóbbinál viszont ne a hagyományos, otthoni vagy irodai hálózatra gondoljunk; a peer-to-peer verzióhoz elég a két telefon, közvetlenül köztük épül fel a kapcsolat, nincs szükség még egy routerre sem. Ráadásul a funkció minden, Android 6.0-át, és annál frissebb verziót futtató készüléken működik - ez gyakorlatilag az összes telefon az elmúlt néhány évből, hiszen a Google operációs rendszere lassan a tizenegyedik generációba lép.

Így kell beállítani

Az Android súgó mindössze három pontban össze tudja foglalni, hogy mi kell a szolgáltatás engedélyezéséhez: legyen bekapcsolva a helymeghatározás (a telefon felső menüjében lévő, térképekről ismert POI ikon), a Bluetooth (szintén a felső menüből érhető el), illetve maga a "közeli megosztás", amit a "Beállítások - Google - Eszközkapcsolatok - Közeli megosztás" útvonalon találunk. A Google blogposztja kiemeli, hogy a biztonságunk érdekében azt is szabályozhatjuk, hogy az összes ismerősünk, bizonyos ismerőseink, vagy senki se láthasson minket, mint lehetséges címzettet.

Innentől bármit megosztanánk a telefonunkról, akár egy kép, akár egy link, akár bármi más, a megosztás menüben látni fogjuk a "közeli megosztást". Rábökünk, címzettet választunk a környezetünkben lévők közül, aki rögtön egy értesítést fog kapni arról, hogy szeretnénk küldeni neki valamit. Ezt elfogadhatja vagy elutasíthatja, előbbi esetben boldog / meghatott / hálás lesz.

További cikkek a témában:

Melyik a legjobb megoldás a telefonnal készített fotóink tárolására? A Google néhány napja jelentette be, hogy 2021. június elsejétől nem ad többé ingyenes korlátlan tárhelyet a Google Fotókhoz, így ha 15 GB-nál több tárhelyre lenne szükségünk, eldönthetjük, hogy fizetünk, vagy pedig más megoldás után nézünk.

Így lehet megmenteni egy elázott mobilt Rizs nem feltétlenül kell hozzá, de néhány cipősdoboz nem árt.

Milyen gyakran érdemes újraindítani a telefonunkat? Egyáltalán, érdemes-e néha kikapcsolni a telefonunkat, vagy semmi baja nem lesz tőle, ha éveken keresztül folyamatosan működik?


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.