Anya és lánya üzenetváltását adta át a rendőröknek a Facebook, bűncselekményekkel vádolják őket

2022 / 08 / 11 / Pőcze Balázs
Anya és lánya üzenetváltását adta át a rendőröknek a Facebook, bűncselekményekkel vádolják őket
Egy amerikai édesanya és tizenhét éves lánya tiltott magzatelhajtást hajthattak végre, amiről egy Messenger-üzenetváltásban beszélgettek. A Facebook továbbította a levelezésüket a hatóságoknak, amelyek a két nőt több bűncselekménnyel gyanúsították meg.

A The Verge-ön olvasható hír szerint Celeste Burgess és édesanyja, Jessica Burgess a fiatal nő terhességét a huszonnyolcadik hétben szakították meg, két hónappal a Nebraska államban engedélyezett határidőn túl. Valaki értesítette erről a helyi rendőröket, akiknek a nők megemlítették, hogy beszéltek a témáról a Meta népszerű chat-platformján, a Messengeren. Az állam felszólította a céget, hogy adja át a naplófájlokat, amelyek arról tanúskodtak, hogy a nők egy otthoni abortuszokhoz használt készítményről váltottak üzeneteket. Ez elegendő ok volt ahhoz, hogy lefoglalják a telefonjaikat és számítógépeiket. Most mindkét nőt több bűncselekménnyel vádolják az esettel összefüggésben.

Jogvédők szerint a Meta és más technológiai vállalatok "álszent megfigyelési gyakorlata tettestárssá teszi őket" az abortuszok kriminalizálásában.

Ugyan Nebraskában a törvény szabta keretek között még mindig legálisak az ilyen eljárások, de több amerikai államban drasztikusan szigorodnak a szabályok, miután az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága eltörölte azt a precedenst, amely a terhességmegszakítás jogát biztosította az országban. Amint arról a Rakétán is beszámoltunk, törvényhozók kérték arra a Google-t, hogy ne buktassa le az abortuszt igénybe vevő, vagy azzal kapcsolatban segítséget nyújtó nőket, de a Metánál is felmerültek kérdések a törvényi változások miatt.

A cég az esettel kapcsolatban aláhúzta, hogy nem tudták, hogy egy terhességmegszakítással kapcsolatban nyomoz a rendőrség, ám azt nem tették hozzá, hogy valószínűleg akkor is át kellett volna adniuk a naplófájlokat, ha tájékoztatták volna őket a vádakról. Ugyanakkor a Messengerben be lehet kapcsolni, hogy egy beszélgetést csak a feladó és a címzett láthassanak, az úgynevezett end-to-end encryption, vagyis a végpontok közti titkosítás segítségével. Sőt, azt is megadhatjuk, hogy hány másodpercig legyenek láthatóak az üzenetek a feladó és a címzett készülékein. Ehhez egy új chat indításakor a jobb felső sarokban lévő lakat ikonra kell kattintanunk a Messenger mobilalkalmazásban.

(Borítókép: Immo Wegmann/Unsplash)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A borsószem méretű, agyba ültethető eszköz elhozhatja a jövőt, amiben az agyi beültetés rutinműtétnek számít
A borsószem méretű, agyba ültethető eszköz elhozhatja a jövőt, amiben az agyi beültetés rutinműtétnek számít
Az implantátummal első körben pszichiátriai és neurológiai rendellenességek kezelésére fogják haszálni. Az eszköz 9 milliméter széles és nem tartalmaz akkumulátort, nem kell mélyre helyezni, így a későbbiekben egészen könnyen lehet majd beültetni a páciensekbe a kutatók tervei szerint.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.