Anya és lánya üzenetváltását adta át a rendőröknek a Facebook, bűncselekményekkel vádolják őket

2022 / 08 / 11 / Pőcze Balázs
Anya és lánya üzenetváltását adta át a rendőröknek a Facebook, bűncselekményekkel vádolják őket
Egy amerikai édesanya és tizenhét éves lánya tiltott magzatelhajtást hajthattak végre, amiről egy Messenger-üzenetváltásban beszélgettek. A Facebook továbbította a levelezésüket a hatóságoknak, amelyek a két nőt több bűncselekménnyel gyanúsították meg.

A The Verge-ön olvasható hír szerint Celeste Burgess és édesanyja, Jessica Burgess a fiatal nő terhességét a huszonnyolcadik hétben szakították meg, két hónappal a Nebraska államban engedélyezett határidőn túl. Valaki értesítette erről a helyi rendőröket, akiknek a nők megemlítették, hogy beszéltek a témáról a Meta népszerű chat-platformján, a Messengeren. Az állam felszólította a céget, hogy adja át a naplófájlokat, amelyek arról tanúskodtak, hogy a nők egy otthoni abortuszokhoz használt készítményről váltottak üzeneteket. Ez elegendő ok volt ahhoz, hogy lefoglalják a telefonjaikat és számítógépeiket. Most mindkét nőt több bűncselekménnyel vádolják az esettel összefüggésben.

Jogvédők szerint a Meta és más technológiai vállalatok "álszent megfigyelési gyakorlata tettestárssá teszi őket" az abortuszok kriminalizálásában.

Ugyan Nebraskában a törvény szabta keretek között még mindig legálisak az ilyen eljárások, de több amerikai államban drasztikusan szigorodnak a szabályok, miután az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága eltörölte azt a precedenst, amely a terhességmegszakítás jogát biztosította az országban. Amint arról a Rakétán is beszámoltunk, törvényhozók kérték arra a Google-t, hogy ne buktassa le az abortuszt igénybe vevő, vagy azzal kapcsolatban segítséget nyújtó nőket, de a Metánál is felmerültek kérdések a törvényi változások miatt.

A cég az esettel kapcsolatban aláhúzta, hogy nem tudták, hogy egy terhességmegszakítással kapcsolatban nyomoz a rendőrség, ám azt nem tették hozzá, hogy valószínűleg akkor is át kellett volna adniuk a naplófájlokat, ha tájékoztatták volna őket a vádakról. Ugyanakkor a Messengerben be lehet kapcsolni, hogy egy beszélgetést csak a feladó és a címzett láthassanak, az úgynevezett end-to-end encryption, vagyis a végpontok közti titkosítás segítségével. Sőt, azt is megadhatjuk, hogy hány másodpercig legyenek láthatóak az üzenetek a feladó és a címzett készülékein. Ehhez egy új chat indításakor a jobb felső sarokban lévő lakat ikonra kell kattintanunk a Messenger mobilalkalmazásban.

(Borítókép: Immo Wegmann/Unsplash)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Kiszámolták, milyen sebességgel szállítja az ajándékokat a Mikulás
Kiszámolták, milyen sebességgel szállítja az ajándékokat a Mikulás
Egy brit egyetem diákjai kiszámolták, milyen gyorsan kellene utaznia a Mikulásnak ahhoz, hogy az összes ajándékot időben kiszállítsa.
Az autós menetrögzítő kamerák története régebben kezdődött, mint gondolnánk
Az autós menetrögzítő kamerák története régebben kezdődött, mint gondolnánk
Menetrögzítő kamerát már az 1930-as években is használtak, igaz, kicsit más formában, mint manapság.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.