Az Apple-nek egyáltalán nincs ínyére, ahogyan az EU a nagy technológiai cégeket szabályozná

2021 / 11 / 05 / Bobák Áron
Az Apple-nek egyáltalán nincs ínyére, ahogyan az EU a nagy technológiai cégeket szabályozná
Ezt Craig Federighi, a vállalat szoftverfejlesztésért felelős alelnöke tette nyilvánvalóvá egy a héten elhangzott beszédében.

Federighi a Lisszabonban megrendezett Web Summit konferencián szólalt fel, és bár a beszéde elején igyekezett leszögezni, hogy a tavaly bejelentett, digitális piacokról szóló jogszabályt számos ponton tudják támogatni, a mondandójának lényege mégis az volt, hogy az EU hatalmas hibát követne el, ha a javaslat a jelenlegi formájában átmenne az Európai Parlamenten.

A DMA-t, avagy a digitális piacokról szóló jogszabályt tavaly decemberben mutatta be az Európai Bizottság a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabállyal (DSA) együtt, többek között azzal a céllal, hogy szabályozzák a nagy online tartalomközvetítő platformok, avagy "kapuőrök" működését. A jogszabály egyik fontos célja a szabad piaci verseny erősítése, azaz hogy a kapuőrök ne tudjanak visszaélni a piaci előnyükkel, ennek jegyében pedig a törvény többek között kimondja, hogy

  • bizonyos helyzetekben a kapuőröknek átjárhatóságot kell biztosítaniuk a saját szolgáltatásuk és a harmadik felek szolgáltatásai között, és
  • nem akadályozhatják meg a vásárlókat abban, hogy a platformon kívüli vállalkozásokkal felvegyék a kapcsolatot.

A fenti két kritérium azt is jelenti, hogy a mobilgyártóknak engedélyezniük kell a készülékeiken az úgynevezett "sideloadingot", vagyis hogy a felhasználók a gyártó alkalmazásboltján túl más forrásokból is telepíthessenek programokat a készülékeikre.

"A sideloading a kiberbűnözők legjobb barátja" - tette nyilvánvalóvá az Apple álláspontját ezzel kapcsolatban Federighi, aki szerint az Európai Bizottság javaslata azt eredményezné, hogy a készülékeik a jövőben nem tudnának biztonságosan működni. Az Apple alelnöke szerint ez pont olyan lenne, mintha vennénk egy rendkívül jó biztonsági rendszerrel felszerelt házat, azonban a városvezetés rendeletének értelmében kénytelenek lennénk építeni egy bezárhatatlan oldalajtót, amelyen keresztül bárki besétálhatna.

Federighi szerint az online térben ma minden eddiginél több veszély leselkedik a felhasználókra adware-ek, spyware-ek, trójai vírusok és egyéb kártevők képében, amik ellen az Apple-nél egy többszintes biztonsági rendszerrel védekeznek. Ennek egyik eleme, hogy minden, az App Store-ba felkerülő alkalmazást egyesével ellenőriznek a munkatársaik, emellett viszont fontos összetevő az is, hogy az Androiddal ellentétben az iOS-es készülékekre nem lehet más forrásból származó alkalmazásokat telepíteni.

Az iPhone-ok operációs rendszerének fejlesztéséért is felelős mérnök arra is rámutatott, hogy a történelem nem igazolja, hogy ezt a döntést a felhasználókra lehetne bízni, főként manapság, amikor a kiberbűnözők annyira kifinomult eszközökkel dolgoznak, hogy az még az óvatosabb felhasználókat is könnyen megtévesztheti. Federighi emlékeztetett arra is, hogy egy megfertőzött készülék nem feltétlenül csak a tulajdonosára jelent veszélyt, de akár az egész hálózatra, így kormányzati intézményekre, cégekre is.

Federighi beszéde egy hosszabb ideje tartó vita legújabb felvonása, ami az Apple és az Európai Bizottság között zajlik. A cég júniusban és októberben két olyan jelentést is kiadott, ami a sideloading veszélyeire hívta fel a figyelmet, és korábban maga a vállalat vezetője, Tim Cook is az aggályait fejezte ki ennek engedélyezésével kapcsolatban.

A legtöbb biztonsági cég, így a Kapersky, a Norton és a NordVPN is egyetért abban, hogy az Apple zárt ökoszisztémája biztonságosabb, mint az Android, ugyanakkor a legfrissebb adatok szerint a különbség közel sem akkora,  mint amekkorának az Apple igyekszik feltüntetni. "Az androidos telefonok a rosszindulatú mobilos programok leggyakoribb célpontjai, amelyek a közelmúltban 15-47-szer többször fertőzdtek meg rosszindulatú programokkal, mint az iPhone" - szól a dokumentum egyik, korábban Cook által is hangoztatott kulcsmondata, amely a Nokia évente kiadott, fenyegetésekről szóló jelentéseire hivatkozik. A legfrissebb, tavaly kiadott jelentés szerint az összes megfertőzött készüléknek a 26,64%-án futott Android, míg az iOS-es készülékek aránya mindössze 1,72% volt, ezt a számot viszont arányosítani kell azzal, hogy jelenleg nagyjából háromszor annyi telefonon fut Android, mint iOS, így a megfertőződés gyakorisága valójában csak nagyjából ötszörös.

Federighi ugyanakkor azt is hozzátette, hogy jelenleg az androidos készülékeken is viszonylag nehéz külső forrásból származó appokat telepíteni, hiszen az operációs rendszer alapból tiltja az ilyen alkalmazásokat, és csak külön engedély megadása után engedi őket telepíteni. A digitális piacokról szóló jogszabály alapján viszont a gyártók ezt sem tehetnék meg, hanem minden akadályt el kéne hárítaniuk annak az útjából, hogy a felhasználók azt telepítsenek a készülékeikre, amit csak akarnak.

Margrethe Vestager, a bizottság versenyjogért felelős biztosa egy a Reutersenk adott júliusi interjúban reagált az Apple felvetéseire. A jogszabály megszületésében kulcsszerepet betöltő politikus elmondta, hogy szerinte az Apple a biztonsággal és adatvédelemmel kapcsolatos aggályokkal valójában csak önmagát igyekszik védeni a versenyhelyzettel szemben, ugyanakkor nem gondolja, hogy a sideloading engedélyezése miatt a felhasználóknak ezek közül bármelyikről is le kellene mondaniuk. A digitális piacokról és a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály jelenleg arra vár, hogy az Európai Parlament és a tagállamok megvitassák annak rendelkezéseit, a várakozások szerint pedig legkorábban 2023-ban léphet érvénybe.

(Fotó: Harry Murphy/Sportsfile for Web Summit via Getty Images)

További cikkek a témában:

Bemutatták a törvényjavaslatot, ami jelentősen megtépázhatja a nagy technológiai cégek hatalmát Európában Az Európai Bizottság által bemutatott két törvényjavaslat alapjaiban határozhatja meg a következő évtizedek digitális viszonyait az Unióban.

Magyarország is csatlakozott az Apple-nek, a Google-nek és a Facebooknak fájó megállapodáshoz Írország, ahol sok tech óriás adózik, szintén elfogadta a globális minimumadó gondolatát.

Az Apple legújabb frissítése véd a Pegasus kémprogramja ellen, így telepítsük Korábban már írtunk róla, hogy hogyan ellenőrizhető, hogy fertőzött-e a Pegasus programmal a telefonunk, bár a legtöbb embert valószínűleg nem érinti a probléma, de az Apple készülékek tulajdonosai számára most már elérhető a biztonsági frissítés.


Így omlott össze az amerikai légi közlekedés a Crowdstrike-leállás miatt
Így omlott össze az amerikai légi közlekedés a Crowdstrike-leállás miatt
Péntek reggel egy frissítési hiba miatt kritikus rendszerek tömkelege mondta fel a szolgálatot világszerte, ami a bankok, kórházak és médiavállalatok mellett több légitársaságnál is komoly fennakadásokat okozott.
Szinte profi dizájnernek érezhetjük magunkat a Microsoft legújabb AI-eszközével
Szinte profi dizájnernek érezhetjük magunkat a Microsoft legújabb AI-eszközével
A Microsoft a napokban mindenki számára elérhetővé tette a Designer nevű szolgáltatást, ami az OpenAI képgenerátorának képességeit kihasználva tervez meg nekünk szinte bármit üdvözlőlaptól az emojikig.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.