Magyarország is csatlakozott az Apple-nek, a Google-nek és a Facebooknak fájó megállapodáshoz

2021 / 10 / 09 / Pőcze Balázs
Magyarország is csatlakozott az Apple-nek, a Google-nek és a Facebooknak fájó megállapodáshoz
A héten áttörés történt a globális minimumadó bevezetésével kapcsolatban: immár százharminchat ország fogadta el, hogy a világon mindenhol tizenöt százalékos társasági adó terhelje a legnagyobb vállalatokat. Az utolsóként csatlakozók közt van Írország és Magyarország is.

A terv lényege, hogy azok a cégek, amelyek globálisan hétszázötven millió eurónál több bevételt termelnek, ne a központjukban, hanem a működésük helyszínén adózzanak, írja a The Verge. A megállapodást tető alá hozó Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) közleménye kiemeli, hogy a világ nemzeti össztermékeinek a kilencven százalékát érintik az új szabályok, melyek alapján a száz legnagyobb multinacionális vállalatnak több mint százhuszonöt milliárd dollárnyi nyeresége fog máshol adózni, ott, ahol működnek és profitot termelnek - olvasható a CNBC-n.

Bemutatták a törvényjavaslatot, ami jelentősen megtépázhatja a nagy technológiai cégek hatalmát Európában Az Európai Bizottság által bemutatott két törvényjavaslat alapjaiban határozhatja meg a következő évtizedek digitális viszonyait az Unióban.

A megállapodást azt teszi szükségessé, hogy a digitalizálódó világgazdaság működését nem megfelelően követték az adózási szokások. Néhány éve a CNBC például így foglalta össze az Apple adózási struktúráját: a cég két leányvállalatot alapított Írországban, és ezek tulajdonába helyezte a szellemi vagyonát. A két vállalat ezt aztán licenszelte a más országokban működő Apple-leányvállalatoknak. Így ha eladtak Kínában egy iPhone-t, akkor a kínai Apple-cég az ír Apple-cégnek fizetett licenszdíjakat, hogy mennyit, azt csak az Apple tudja. A nyereség így Írországban jelentkezett, ahol ráadásul olyan különmegállapodása volt Tim Cookéknak a kormánnyal, hogy a megtermelt profitnak végül csak a töredéke után adóztak. 2014-ben például mindent összevetve mindössze ötezred százalékot. Az Apple 1980 óta van jelen az országban, a Google európai központja 2003-ban, a Facebooké 2008-ban került oda.

Az írek pénzügyminisztere ettől eltekintve bizakodó, hiszen a kisebb cégek ugyanúgy élvezhetik a 12,5%-os társasági adót, de reményei szerint a nagy multinacionális vállalatoknak szintén "vonzó helyszín" marad Írország. Varga Mihály magyar pénzügyminiszter a megállapodással kapcsolatban aláhúzta, hogy a társasági adó továbbra is kilenc százalék marad hazánkban, a különbözetet célzott megoldással szedjük majd be; a valós gazdasági tevékenységet nem adóztatják így; illetve egy tízéves átmeneti időszak is segíti a cégek és az ország alkalmazkodását.

(Borítókép: Axelle/Bauer-Griffin/FilmMagic)

További cikkek a témában:

A Facebook szerint van rá esély, hogy kivonulnak Európából Az Európai Bíróság júliusi döntése a Facebook képviselője szerint ellehetetleníti a további működésüket a kontinensen.

Az Európai Unió vádat emelt az Amazon ellen a trösztellenes törvények megsértése miatt Az Európai Bizottság szerint az e-kereskedelmi platform visszaélt a piaci előnyével, ezzel pedig hátrányos helyzetbe hozta a többi, az Amazon platformját használó kereskedőt.

Milliárdokból lobbiznak a tech cégek Brüsszelben A Bizottság tervei felébresztették a Szilícium Völgy óriásait.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Az állóképesség már nem szükséges követelmény az extrém túrázáshoz – legalábbis ezt ígéri a sci-fiből szalajtott, AI-vezérelt exoszkeleton.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.