Az Apple legújabb frissítése véd a Pegasus kémprogramja ellen, így telepítsük

2021 / 09 / 15 / Bobák Zsófia
Az Apple legújabb frissítése véd a Pegasus kémprogramja ellen, így telepítsük
Korábban már írtunk róla, hogy hogyan ellenőrizhető, hogy fertőzött-e a Pegasus programmal a telefonunk, bár a legtöbb embert valószínűleg nem érinti a probléma, de az Apple készülékek tulajdonosai számára most már elérhető a biztonsági frissítés.

Az izraeli székhelyű kiberbiztonsági vállalat, az NSO Group által fejlesztett Pegasus megfigyelő program eredetileg a terroristák és bűnözői szervezetek nyomonkövetésének céljából jött létre, a cég a szoftvert kormányzati szervek részére tette elérhetővé, hogy a rendfenntartási munkát segítsék. A vállalatot már korábban is érték kritikák a feltételezett illegális megfigyelései miatt, de a velük kapcsolatos legnagyobb botrány idén júliusban tört ki, mikor két szervezet nyilvánosságra hozta, hogy a Pegasust nem csak bűnözők, hanem politikai szereplők, aktivisták és újságírók megfigyelésére is felhasználták a világ különböző pontjain.

Az Amnesty International és a Forbidden Stories tette közzé azt az 50 000 telefonszámot tartalmazó listát, amely elmondásuk szerint feltehetően az NSO ügyfelei által megfigyelni kívánt alanyokhoz tartozott, később pedig a kanadai Citizen Lab szakértői is megerősítették ezeket a feltételezéseket. Az NSO tagadta vádakat. A későbbiekben a megvizsgált 67 telefonnak, amelyek olyan személyekhez tartoztak, akik szerepeltek a listán, körülbelül harmadán, 23 darabon találtak sikeres feltörésre utaló nyomot. Ezeknek nagy része Apple termék volt, bár a Pegasus Androidon is működik. A program úgynevezett zero-click módszerrel is telepíthető volt, vagyis a megfigyelt alanynak nem kellett fájlt megnyitnia vagy letöltenie ahhoz, hogy a Pegasus működhessen.

Az Apple nemrégiben a Citizen Lab segítségével a végére járt annak, hogy hogyan is működik a program az iPhone-okon, illetve laptopokon és okosórákon, a vizsgálat szerint az iMessage chatprogram sebezhetőségét használták ki a bejutásra. A cég gyorsan ki is adta a frissítést a termékeihez, amellyel védi a felhasználókat, bár Ivan Krstić, a cég biztonsági szakértője azt is elmondta, hogy a legtöbb embert nem érinti a támadás, mivel a Pegasushoz hasonló programok sok dollármilliót felemésztő fejlesztések, amelyeknek használatát kifejezetten a fontos célpontokra korlátozzák.

iPhone, iPad, iPod Touch

Az iOS 14.8 frissítés az iPhone 6s és későbbi verziókhoz, az iPadOS 14.8 az iPad Air 2, 5. generációs iPad, iPad mini 4, valamint hetedik generációs iPod touch készülékekhez és ezek után megjelenő verziókhoz elérhető. Az iPhone-okon, iPadeken és iPod Touchokon rendkívül könnyű frissíteni, még akkor is, ha nem állítottuk be az automatikus frissítést: csak lépjünk be a beállítások menübe, majd a válasszuk az általános, utána a szoftverfrissítés menüpontot. Itt megnézhetjük, hogy éppen melyik IOS verziót használjuk és ez alapján eldönthetjük, hogy kell-e frissíteni (internetkapcsolatra természetesen szükségünk lesz a frissítéshez).

Apple Watch

Az Apple Watch szoftverének frissítése sem bonyolult: a legújabb WatchOS 7.6.2 kompatibilis az Apple Watch Series 3-mal és az Apple Watch SE-vel. Miután az iOS 14 valamely verzióját futtató iPhone 6s-t frissítettük, és ellenőriztük, hogy az óra kellőképpen fel van töltve (legalább 50%-ra), valamint csatlakoztunk a Wifihez, az iPhone Watch alkalmazásában lépjünk a saját órán belül az általános, majd a szoftverfrissítés menüpontra és kezdjük el a frissítést. Ez beletelhet akár egy órába is, ezért az órát (esetleg a telefont is) érdemes közben a töltőn hagyni, hogy ne szakadjon meg a folyamat.

Amennyiben az órán watchOS 6 fut, akkor iPhone nélkül is elvégezhetjük a műveletet, csak lépjünk a beállítások, utána az általános, majd a szoftverfrissítés menüpontra és válasszuk a telepítést.

Mac

A MacOS Big Sur 11.6 a MacOS Big Sur valamely verzióját futtató készülékekhez érhető el. Ha telepíteni szeretnénk, csak kattintsunk a képernyőn az Apple menüre, válasszuk ki a rendszerbeállításokat, majd a szoftverfrissítést.

(Fotó: Pixabay)

További cikkek a témában:

Kipróbáltuk az alkalmazást, ami egyszerűen megtalálja a Pegasus-fertőzés nyomait a telefonunkon Az iMazing nevű iPhone-kezelő program néhány lépésben megoldja, amihez eddig szinte fejlesztői tudás kellett
Így ellenőrizhetjük le, hogy Pegasus-szal fertőzött-e a telefonunk Az eljárás kissé bonyolult, de szerencsére nem valószínű, hogy az ötvenezer célponton kívül mást is megfigyeltek volna így.
Így jöttem rá, hogy a feleségem véletlenül megfigyel az Apple nyomkövetőjével Valóban működik, amit a cég egy hónapja ígért.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A 6G hajnala: Optikai switchek és elektromágneses hullámmanipuláció
A 6G hajnala: Optikai switchek és elektromágneses hullámmanipuláció
A 6G technológia az optikai kapcsolás és a pontos elektromágneses hullámmanipuláció révén forradalmasítja a telekommunikációt, növelve a kapcsolódási sebességet és hatékonyságot.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.