Néhány hónapon belül érkezhet az Apple okosszemüvege, de ennek nem mindenki örül

2023 / 03 / 16 / Bobák Áron
Néhány hónapon belül érkezhet az Apple okosszemüvege, de ennek nem mindenki örül
A hírek szerint az Apple már júniusban bemutatja a régóta várt kevert valóság szemüvegét, ám a cégen belül is vannak, akik ezt komoly hibának tartják.

Azt már régóta óta lehet tudni, hogy a Google-höz, a Metához, a Xiaomihoz és számtalan más gyártóhoz hasonlóan az Apple is saját okosszemüveg fejlesztésén fáradozik, és noha az elmúlt években menetrendszerűen láttak napvilágot azok a pletykák, miszerint a szemüveg bemutatása már a küszöbön áll, ezek eddig egytől-egyig téves információnak bizonyultak. Idő közben ugyanakkor az is kiderült, hogy nem egy készülékről van szó, ugyanis a Google Glass-szerű okosszemüveg mellett az Apple egy hagyományosabb headsetet is fejleszt, ami a hírek szerint a virtuális valóság tartalmak mellett kevert valóság funkciókkal is rendelkezni fog.

Ez utóbbiról egyre több forrás állítja, hogy az Apple már a júniusban megrendezett WWDC fejlesztői konferenciáján leránthatja róla a leplet - ezt támasztja alá az is, hogy a Financial Times rendkívül pontos információkat osztott meg a készülékről, amely szerintük Reality Pro néven kerül majd boltokba, mintegy 3000 dolláros áron - írja a Pocket-Lint. Bár a mai árfolyamon több mint 1,1 millió forintos árazás elsőre megdöbbentően magasnak tűnik, ne felejtsük el, hogy ez még így is 500 dollárral lenne olcsóbb, mint a Microsoft Hololens 2 szemüvege és a Magic Leap 2 fejlesztői verziójánál is nagyjából 300 dollárral kevesebb kerülne.

Az "emberi szem felbontásával" rendelkező okosszemüveget mutatott be a Xiaomi A kínai gyártó a barcelonai Mobil Világkiállításon mutatta be az okosszemüvege fejlesztői verzióját, ami teljesen vezeték nélkül kapcsolódik a telefonunkhoz és akár ránézéssel is felkapcsolhatjuk vele a szobában a lámpát.

A lap információi szerint a Reality Pro az említett készülékekhez hasonlóan leginkább egy síszemüvegre fog emlékeztetni, amelyben két darab, egyenként 4K-s felbontású kijelzőn láthatjuk majd a tartalmakat. A szemüveg képes lesz érzékelni a felhasználó test- és szemmozgását, a processzor teljesítménye pedig a Mac számítógépekben található chipek számítási kapacitásához közelít majd. Arról, hogy mire lehet majd használni a szemüveget, egyelőre kevés infó szivárgott ki, de a Financial Times szerint többek között három dimenziós videókat is lehet majd nézni a Reality Prón, valamint a FaceTime a készülékre optimalizált változatával a felhasználók 3D-s avatarokként is beszélgethetnek majd egymással.

A készülék rendkívül magas ára miatt az Apple a hírek szerint egyelőre limitált kiadásban gondolkodik és úgy számolnak, hogy az első évben nagyjából egymillió Reality Pro headset találhat majd gazdára. Hogy ez optimista vagy pesszimista várakozás, az attól függ, hogy honnan nézzük: a csak MR-funkciókkal rendelkező Hololensből a Microsoft a hírek szerint nagyjából 300 ezer darabot adott el annak 2016-os bevezetése óta, míg a Meta az első évben mintegy 10 millió példányt értékesített az Oculus Quest 2-ből - igaz, ez a készülék a bemutatásakor alig tizedannyiba került, mint az Apple szemüvegének a várható ára, ám a Reality Próval ellentétben csak VR-tartalmak megjelenítésére alkalmas.

A Financial Times információi szerint a szemüveg az Apple munkatársait is megosztotta, a cég tervezői részlegénél ugyanis azt szerették volna, ha inkább kivárnak, hogy később egy olyan készüléket tudjanak bemutatni, ami jóval könnyebb és sokkal inkább hasonlít egy normál szemüveghez. Az Apple vezetősége ezzel szemben azt tartotta fontosnak, hogy minél előbb piacra tudjanak lépni a szemüveggel, és mivel a tervezők által ideálisnak tartott elképzelés miatt akár éveket is csúszhatott volna a szemüveg bemutatása, így végül figyelmen hagyták az aggályaikat.

(A borítókép illusztráció, azon az XRSpace Manova nevű VR-szemüvege látható, Forrás: XRSpace)

Ha unod a monitort, hordj helyette szemüveget A berlini IFA-n két vállalat, a Lenovo és a TCL is bemutatott olyan készüléket, ami az ígéretek szerint leválthatja nem csak a számítógépek, de az okostelefonok kijelzőjét is. A technológiának ugyanakkor egyelőre megvannak a maga hátrányai.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Vészesen közeleg a Q-nap, amikor minden rendszer feltörhetővé válik
Vészesen közeleg a Q-nap, amikor minden rendszer feltörhetővé válik
A Q-nap az az időpont, amikor a kvantumszámítógépek képesek lesznek feltörni a ma használt titkosítási módszereket. Ez pedig akár már jövőre is bekövetkezhet.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.