Apróbb, de magabiztos lépésekkel törhet be hamarosan a kvantumszámítógép a pénzügyi világba

2021 / 04 / 30 / Felkai Ádám
Apróbb, de magabiztos lépésekkel törhet be hamarosan a kvantumszámítógép a pénzügyi világba
A pénzügyi, befektetési világ tele van komplex számításokkal.

Ezen a területen tehát elvileg nagyon jól jönne a komplex számításokat a hagyományos gépeknél gyorsabban végző kvantumszámítógép. A Goldman Sachs kutatása szerint pedig a vártnál korábban – 5 éven belül –, de az elképzeltnél némileg szerényebb keretek közt valósulhat meg a szektorban a „kvantumjövő”. A bankok és az egyéb vállalatok előtt ugyanis két út áll: vagy beérik a jelenlegi, szerényebb kvantumasinákkal, vagy várják a távoli jövő potenciális csodáit. Mint az kivehető a trendekből, a cégek a "jobb ma egy túzok, mint holnap egy veréb" alapon az előbbi opcióra voksolnak. Korábban mi is írtunk arról, hogy egy kísérletben azt a következtetést vonták le épp befektetési környezetben, hogy a jelenleg hozzáférhetőbb kvantumszámítógép, a kvantumégető valóban alkalmasabbnak tűnik a kisebb léptékű problémák kezelésére, mint a hagyományos gépek, de még távol állunk attól, hogy kijelenthessük: a szektorban megvalósult a kvantumfölény.

Tőzsdézett egy kvantumszámítógép, és remek eredményeket ért el Jobban és gyorsabban teljesített bizonyos körülmények között, mint a hagyományos portfólióoptimalizálási rendszerek. A jövőben kvantumintelligenciák csapnak majd össze a tőzsdéken?

Nem kizárt viszont, hogy a vállalatok inkább beérik a kisebb előnnyel, mint a teljes forradalommal. A Goldman Sachs és a QC Ware közös kutatása ugyanis arra utal, hogy amennyiben a programozók lemondanak a kvantumszámítógépek által ígért elképesztő számítási kapacitás egy részéről, ez a technológia a vártnál korábban is gyümölcsöt hozhat a szektorban – számol be róla a Financial Times. A vizsgálathoz a Monte Carlo szimulációt használták fel. A Monte Carlo szimuláció alapvetően egy olyan sztochasztikus szimuláció, amelyben számítástechnikai eszközök segítségével egy kísérlet vagy egy projekt kimeneteinek teljes eloszlása tanulmányozhatóvá válik. A név onnan jött (és így talán érthetőbb lesz, miről van szó), hogy egy feltételezett helyzetben Monte Carlóban rulettezünk. Ekkor egy számítógép segítségével elvileg szimulálhatjuk a rulettkereket és a „befektetési stratégiánkat” – vagyis arra „utasítjuk a számítógépet, hogy egy véletlen szám segítségével határozza meg minden pördítés kimenetét, és aztán számítsa ki, hogy a fenti stratégia szerint mennyit nyerünk vagy vesztünk”.

Korábban a Goldman az IBM-mel közösen végzett vizsgálatában arra jutott, hogy egy teljes Monte Carlo szimulációhoz 7500 kvantumbites masinára lenne szükség. Az összehasonlítás kedvéért: az IBM kvantumkapuja például 100 kvantumbittel dolgozik, míg a D-Wave legutóbbi kvantumégetője 5000 kvantumbittel – a kvantumégető ugyanakkor nem „teljes értékű” kvantumszámítógép. Mindenesetre ilyen számítási kapacitású gépet az IBM és a Google is fejleszt jelenleg, és ezekből 5 éven belül lehet is valami. Ugyanakkor ezek a masinák még csak egy rövid ideig képesek a kvantumállapot fenntartani, ami rengeteg számítási hibát eredményezhet. Az ennél megbízhatóbb, valódi és jelentős számítási kapacitással felvértezett kvantumszámítógépek megjelenése azonban a messzi jövő ködébe vész. A Goldman Sachs és a QC Ware közös vizsgálatából pedig az derült ki, hogy ebben a rövid időben, míg a kvantumállapot fenntartható, is lehetséges a teljes Monte Carlo szimulációhoz képest szerényebb igényű számítási feladatokat eredményesen futtatni. Mindez tehát nem jelent 1000-szeres fejlődést a hagyományos számítógépekhez képest, pusztán „csak” tízszerest. Ez az előny azonban akár már 5 éven belül is elérhető lehet.

További cikkek a témában:

Kínában már kapható az első otthoni, 2 qubites kvantum számítógép A SpinQ Gemini lehet a világ első kereskedelmi forgalomban kapható kvantum számítógépe. A gép két qubitet tartalmaz, működése pedig a nukleáris mágneses rezonancián (NMR) alapul.

A jövő probabilisztikus számítógépe a "szegény ember qubitjával", p-bitekkel dolgozik A probabilisztikus vagy valószínűségi számítógép lehet az átmenet a hagyományos és kvantumszámítógépek között. Ez az architektúra p-bitekkel dolgozik és nem igényel extrém alacsony hőmérsékletet a működéséhez.

Kína is elérte a kvantumfölényt A Google tavaly ősszel érte el a kvantumfölényt, amikor Sycamore nevű kvantumprocesszoruk, három és fél perc alatt megoldott egy olyan a feladatot, ami a világ legerősebb szuperkomputerének, tízezer évig tartott volna. Kína tegnap szintén bejelentette a kvantumfölényt, kvantumszámítógépük tízmilliárdszor gyorsabb az amerikainál. Tíz. Milliárdszor. Gyorsabb.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Megfizethető árú csúcskategóriás telefont mutatott be a Xiaomi
Megfizethető árú csúcskategóriás telefont mutatott be a Xiaomi
A Xiaomi 13T Pro 144Hz-es képfrissítésű OLED kijelzővel, 120 wattos gyorstöltéssel és 350 ezer forint alatti árcédulával igyekszik magához édesgetni azokat, akiknek nem opció, hogy félmillió forintot fizessenek ki egy olyan telefonért, amiben minden megtalálható, amit egy mai csúcskészüléktől elvárhatnánk.
Irán a mesterséges intelligenciát használná az iszlám vallásjogi döntésekhez
Irán a mesterséges intelligenciát használná az iszlám vallásjogi döntésekhez
Eddig átlagosan 50 nap volt egy fatva megalkotása, olykor több év, de az MI segítségével akár már öt óra alatt elkészülhet egy törvény.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.