Arcfelismerő szoftverrel próbálják azonosítani a Capitolium támadóit

2021 / 01 / 11 / Pőcze Balázs
Arcfelismerő szoftverrel próbálják azonosítani a Capitolium támadóit
Amikor tüntetők megostromolták az amerikai törvényhozás washingtoni épületét, a Capitoliumot, hogy így tiltakozzanak Joe Biden elektori szavazatainak elfogadása ellen, a legtöbbjük nem viselt maszkot. Az amerikai rendőrök most arcfelismerő szoftverek segítségét is igénybe veszik, hogy beazonosítsák az elkövetőket.

A The New York Times cikke szerint a ClearView nevű program használata huszonhat százalékot ugrott a megszokotthoz képest a washingtoni események után. Korábban a lapnál már foglalkoztak a titokzatos startuppal: a Times 2020 elején hosszú cikkben mutatta be a ClearView-t. Az írásból megtudhattuk, hogy a cég hárommilliárd képet vadászott össze az internetről, hogy azok alapján segítsen beazonosítani embereket.

Akkor azt állították, hogy hatszáz rendvédelmi szervvel már szerződésben is állnak. Ez a szám mostanra 2 400-ra nőtt, pedig sem a technológia megbízhatósága, sem a források felhasználásának jogszerűsége nem egyértelmű - a szoftver körül akkora volt a felháborodás, hogy Vermont államban még perbe is fogták a ClearView-t. Most a rendőrök mégis ehhez az eszközhöz fordulnak, hogy a bűnözők nyomára akadjanak.

"Ami kép és videó a kezünkbe kerül, beleöntjük"

- nyilatkozta egy miami rendőr a lapnak. A The Wall Street Journal szerint nem csak Floridában, hanem Alabamában is a ClearView-hoz nyúlnak a nyomozók, hogy aztán átadják a Szövetségi Nyomozóirodának, az FBI-nak, amire jutnak. Az, hogy egy ilyen program egyezést talál az adatbázisban, nem jogalap az illető letartóztatásához, mégis előfordult, hogy ettől függetlenül elfogtak rendőrök ártatlanokat - egy esetről a Rakétán is beszámoltunk nemrég.

A detroiti rendőrfőnök korábban azt mondta, hogy ha kizárólag a hasonló szoftverekre támaszkodnának, akkor az esetek 96 százalékában tévednének; a The Verge-nek nyilatkozó jogvédők pedig attól tartanak, hogy ha mindez megszokottá válik, akkor annak a színes bőrű kisebbségek isszák majd meg a levét. Az ismert rendőrségi túlkapások mellett attól is tartaniuk kell, hogy az arcfelismerő programok gyakrabban tévednek az esetünkben.

(Borítókép: Al Drago/Getty Images)

További cikkek a témában:

Most már a tüntetők is bevetik az arcfelismerő szoftvereket a rendőrök beazonosítására Nem csak Amerikában, hanem a világon számtalan helyen fejlesztenek olyan barkácstechnológiát, amellyel a rendőrök is beazonosíthatóakká válnak. A belarusz tüntetést szétverő egyenruhásokat fedő maszk sem jelent akadályt ezen programok számára.

Tíz napot töltött börtönben, mire kiderült: tévedett az arcfelismerő szoftver A férfi most pert indított a rendőrség, az ügyészség és az önkormányzat ellen.

Az arcfelismerés veszélyei: új arcot szerezni nehéz Egy jogvédő szervezet a kormányzati arcfelismerő rendszerek betiltásáért kampányol Amerikában. A technológiával kapcsolatos aggályaikról kérdeztük őket.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Brazíliában elfogadtak egy jogszabályt, amit teljes egészében a ChatGPT írt
Brazíliában elfogadtak egy jogszabályt, amit teljes egészében a ChatGPT írt
A javaslatot benyújtó tisztviselő csak az után árulta el, hogy a jogszabályt a ChatGPT fogalmazta meg, hogy azt a városi tanács már elfogadta.
A ChatGPT-t is lenyomja - állítja a Google az új mesterséges intelligenciájáról
A ChatGPT-t is lenyomja - állítja a Google az új mesterséges intelligenciájáról
A Google szerdán mutatta be a Gemini névre keresztelt nagy nyelvi modelljét, amit azonnal integráltak is a Bard chatbotba.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.