Ha lassan is, de jönnek a piacra a hajlítható kijelzős laptopok

2022 / 01 / 25 / Bobák Áron
Ha lassan is, de jönnek a piacra a hajlítható kijelzős laptopok
A Lenovo ThinkBook X1 Fold után több mint két évvel az Asus is elérkezettnek látta az időt, hogy piacra dobjon egy olyan laptopot, aminek a kijelzője kettéhajtható. A Zenbook 17 Folddal kapcsolatban nem az a kérdés, hogy hasznos-e a technológia, hanem hogy lehet-e ma úgy árazni egy hajlítható kijelzős laptopot, hogy annak valódi piaca legyen.

Bár már több mint két év telt el azóta, hogy a Lenovo bemutatta a hajlítható kijelzős laptopját, az X1 Foldot, a technológia a laptopok esetében közel sem terjedt el annyira, mint az okostelefonoknál: míg a Samsung ma már milliószámra adja el a táblagéppé vagy hagyományos okostelefonná szétnyitható készülékeit, és rajtuk kívül még vagy féltucat másik gyártó van a piacon, addig a notebookok piacán a Lenovo volt az egyetlen, aki egyáltalán megpróbálkozott vele, hogy ilyen készüléket a piacra küldjön.

Az óvatos hozzáállás persze nem meglepő, hiszen a hajlítható OLED kijelzők gyártása ma még annyira drága, ami szinte lehetetlenné teszi, hogy az ilyen készülékeket versenyképes áron tudják forgalmazni. Ez még a telefonok esetében is elég szembetűnő, hiszen a Z Fold 3 például majdnem kétszer annyiba kerül, mint egy hagyományos csúcskategóriás okostelefon, ugyanakkor a néhány százezer forintos felár rögtön nem is tűnik annyira soknak, ha megnézzük a Lenovo hajlítható kijelzős laptopjának az árát, ami csaknem egymillió forinttal kerül többe, mint egy hasonló képességű, hagyományos notebook.

Az Asus ennek ellenére úgy döntött, hogy ideje nekik is megjelenni a ma még csak a szárnyait bontogató piacon, és a 2022-es CES szórakoztatóelektronikai kiállításon bemutatták a Zenbook 17 Foldot, aminek a boltokba kerülése az év második negyedévében várható. Ahogy a neve is mutatja, az Asus lapotopja teljesen kihajtva egy 17,3 colos, 2560x1920 pixeles kijelzővel rendelkezik, amit 90 fokban behajtva egy 12,5 colos, Full HD felbontású laptopként is használhatunk. A megoldásnak a hagyományos, 13 colos 2 in 1 laptopokhoz képest a legnagyobb előnye, hogy a kijelzőt széthajtva és kitámasztva egy jóval nagyobb kijelzőt kapunk, miközben egy 17 colos kijelzőjű laptopnál jóval könnyebben szállítható. A Zenbook 17 Foldhoz jár egy Bluetooth-billentyűzet is, ami éppen ráfér a félbehajtott kijelző alsó részére, ha pedig a kijelzőt kitámasztva használjuk, akkor a billentyűzetet előtt elhelyezve kvázi asztali gépként használhatjuk a gépet. Az Asus szerint a készülék emellett táblagépként is használható, bár a méretei miatt ez a funkció nyilván csak bizonyos körülmények között használható kényelmesen, például ha a gépet lerakjuk egy asztalra.

A gép tudása nagyjából megfelel annak, amit 2022-ben egy laptoptól elvárhatunk: a Zenbook 17 Fold 12. generációs Intel i7-1250U processzorral érkezik, Intel Iris Xe integrált videokártyával és 16 GB RAM-mal valamint 1 TB SSD tárhellyel. A gyári adatok szerint a 60Hz-es képfrissítésű kijelző két milliszekundumos válaszidővel rendelkezik, a maximális fényereje 500 nit, támogatja a Dolby Vision HDR-szabványt, a fényereje pedig a DCI-P3 színskála 100 százalékát lefedi. Bár a ZenBook 17 Fold nem fog a legkönnyebb laptopok közé tartozni, de a billentyűzettel együtt mért két kilós tömege még éppen elviselhetőnek tűnik.

Az Asus állítása szerint a laptop megfelel a MIL-STD 810H katonai szabványnak, ami elméletben azt jelenti, hogy az átlagosnál jobban bírja a rázkódást, a légnyomást, az extrém hőmérsékleteket és a pornak is ellenáll. A Wikipedia a szabvánnyal kapcsolatban ugyanakkor megjegyzi, hogy mivel nincs olyan független szervezet, ami ilyen jellegű tanúsítványokat adna ki, így a kereskedelmi forgalomba kerülő készülékeknél a kritériumok elég rugalmasak, és gyártónként változhatnak. A gyári adatok szerint a Zenbook 17 Fold egyébként harmincezer nyitást és csukást bír ki, ami még napi nyolc kinyitással és összecsukással számolva is azt jelenti, hogy a kijelző legalább tíz évig egyben marad.

A laptopról egyelőre nem lehet tudni, hogy Magyarországon is kapható lesz-e, de ha igen, akkor egyáltalán nem elképzelhetetlen egy 1,5 millió forint feletti árcédula sem. A másik nagy kérdés, hogy vajon lesz-e hozzá magyar nyelvű billentyűzet, ugyanis az X1 Folddal szerzett tapasztalataink alapján egy ilyen gépet, aminél a szűkös hely miatt a felhasználó gépelés közben amúgy is erősen rá van utalva a billentyűkombinációk használatára, enélkül szinte lehetetlen teljes értékűen használni.

Hogy a hajlítható kijelzős laptopok néhány év lemaradással hasonló utat járnak-e be, mint a hajlítható kijelzős okostelefonok, vagy pedig megmaradnak olyan technológiai érdekességnek, mint például a Lenovo Yoga Book C930, egyelőre nem tudhatjuk, de azért vannak arra utaló jelek, hogy ez a megoldás a jövőben szélesebb körben is elterjedhet. Erre utal, hogy a Las Vegas-i technológiai kiállításon nem csak az Asus, de a Samsung is bemutatott egy hajlítható kijelzős gépet Note Fold néven, ami ugyan egyelőre csak prototípus, de a Lenovo és az Asus gépeihez meglehetősen hasonló paraméterei alapján a későbbiekben a Thinkbook X1 Fold és a Zenbook 17 Fold közvetlen kihívója lehet.

(Fotó: Asus)

A Samsung és a Sony nyitották meg a tévéháború következő frontját Amíg a tavalyi évben viszonylag nehéz volt eldönteni, hogy melyik volt a Consumer Electronics Show legfontosabb bejelentése tévés témakörben, idén meglehetősen egyértelmű a helyzet: a QD-OLED olyan helyzetet teremt, amilyen eddig még nem volt.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Itt a mese vége? – Az LK-99 mégsem szobahőmérsékletű szupravezető valószínűleg
Itt a mese vége? – Az LK-99 mégsem szobahőmérsékletű szupravezető valószínűleg
A Kínai Tudományos Akadémia kutatása alapján az LK-99 sem hozza el a szupravezetők forradalmát, mivel valójában nem is szobahőmérsékletű szupravezető.
Könnyen lehet, hogy Elon Musk most vitte csődbe az X-re átkeresztelt Twittert
Könnyen lehet, hogy Elon Musk most vitte csődbe az X-re átkeresztelt Twittert
"B****** meg magukat!" - üzente a közösségi oldalt elhagyó hirdetőknek a cég első embere, akiknek a hírek szerint ezután nem is igazán áll szándékukban visszatérni.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.