Bejött a kockáztatás a Samsungnak, rengetegen vettek tavaly hajlítható kijelzős telefont

2022 / 01 / 02 / Bobák Áron
Bejött a kockáztatás a Samsungnak, rengetegen vettek tavaly hajlítható kijelzős telefont
A cég közleménye szerint a hajlítható kijelzős készülékeikből 2021-ben négyszer annyi fogyott, mint az azt megelőző évben.

A tavalyi év egyik legnagyobb mobilpiaci meglepetését a Samsung szállította, amikor kiderült, hogy a piacvezető egyik legfontosabb márkájának számító Note-széria helyett augusztusban két hajlítható kijelzős telefont küldenek boltokba. Bár a Note "lecserélése" a Z Fold 3-ra és a Z Flip 3-ra elsőre elég merész húzásnak tűnt, a Samsung nemrég kiadott sajtóközleménye szerint valószínűleg jó döntést hoztak.

Bár a koreai gyártó konkrét számokat nem árult el arról, hogyan alakultak a hajlítható kijelzős telefonjaik eladásai, a The Verge cikke alapján annyit azért lehet tudni, hogy 2021-ben négyszer annyi ilyen készülék talált gazdára, mint egy évvel korábban. Mivel az elemzők szerint a Samsung 2020-ban nagyjából 2,8 millió hajlítható készüléket adott el, így ebből nem nehéz arra következtetni, hogy a tavalyi eladások már meghaladták a tízmilliót, ami megközelítőleg annyi, mint amennyit a Samsungnak az utolsó Note-készülékekből, a Note 20-ból és a Note 20 Ultrából sikerült eladnia egy év leforgása alatt.

A kevesebb több

A teljesség kedvéért hozzá kell tennünk, hogy bár a Note 20 mindkét modellje kiváló telefon volt, a széria eladásai csalódást keltően alakultak a Samsung számára: a hírek szerint a telefonból egy év alatt mintegy 13 millió darabot sikerült eladni, ami jelentősen alacsonyabb a Note 10 által hozott számoknál. Bár a közleményből arra következtethetünk, hogy a darabszámot tekintve a Z-széria egyelőre nem teljesen hozza a Note 20 eladásait, ugyanakkor több olyan tényező is van, ami miatt a Samsung az alacsonyabb eladásokat is sikerként könyvelheti el.

Az egyik fontos tényező a készülékek ára: a Z Flip 3 nagyjából 50 ezer forinttal kerül többe, mint a sima Note 20, míg a Z Fold 3 még a Note 20 Ultránál is több százezer forinttal drágább, vagyis könnyen lehet, hogy miközben darabszámban a Z-széria még csak közelít a Note eladásaihoz, a bevételek tekintetében már le is hagyhatta azt.

A Samsung számára szintén fontos tényező, hogy a hajlítható kijelzős telefonok sokkal nagyobb növekedési potenciállal bírnak, mint a hagyományos készülékek, a koreai gyártó számára pedig ez a terület jelentheti a kulcsot ahhoz, hogy a prémium telefonok eladásaiban is megközelítsék az Apple-t. Bár a Note-széria évek óta az egyik legkiválóbb androidos telefonnak számított, ez közel sem volt elég ahhoz, hogy eladásokban akár csak megközelítsék a nagy riválist, ami a bevételek és a profit tekintetében továbbra is egyeduralkodónak számít a prémium kategóriás telefonok piacán. Az Apple ugyanakkor nem igazán siet meghódítani a hajlíthatók piacát, a hírek szerint reálisan 2023-ban vagy 2024-ben mutathatják be az első ilyen telefonjukat, így pedig a Samsungnak rengeteg ideje van arra, hogy egy olyan brandet építsen fel, ami az Apple készülékeivel szemben is vonzó alternatívát jelent a felhasználóknak.

Erre jelen állás szerint minden esélyük megvan, hiszen az elemzők szerint a hajlítható telefonok piaca rendkívüli növekedés előtt áll, az utat pedig jelenleg egyértelműen a Samsung jelöli ki: a más gyártók által az elmúlt években bemutatott hajlítható kijelzős készülékek mindegyike a koreai gyártó telefonjait igyekezett utánozni, legyen szó akár a Xiaomi Mi Mix Foldról, akár az Oppo Find N-ről, akár a Huawei P50 Pocketről. Az egyre komolyabb konkurencia természetesen okozhat problémákat a Samsungnak, hiszen valószínű, hogy egyre több olyan készülék fog megjelenni a piacon, ami árban alá tud licitálni a Z-szériának, de amíg valaki nem áll elő egy igazán korszalakotó (és működő) ötlettel, addig vélhetőleg elég nehéz lesz kiütni a Samsungot a nyeregből.

Nem lesz több Note

A hajlítható telefonok sikere valakinek egészen biztosan rossz hír: azoknak, akik reménykedtek benne, hogy a Samsung csak pihenteti a Note-szériát. Bár mutatkozott rá némi esély, hogy a koreai gyártó a globális félvezetőgyártásban tapasztalható ellátási nehézségek (azaz a chiphiány) miatt döntött úgy, hogy 2021-ben inkább a Z-szériát priorizálja a Note-tal szemben, a friss hírek alapján nagyon úgy fest, hogy a vállalat idén sem tervez a sorozattal. Ahogy a Z Fold 3 és a Galaxy S21 bemutatója kapcsán írt elemzésünkben rámutattunk, erre már korábban is utaltak jelek, mostanra viszont nagyjából biztosan kijelenthető, hogy a Samsung örökre nyugdíjazta az egyik legsikeresebb telefonját.

(Fotó: Bobák Áron/Raketa.hu)

Teljesen feje tetejére állt a mobilpiac az év végére A december-januári időszak éveken keresztül holtszezonnak számított a telefongyártók körében, az idei szezonban viszont szinte az összes nagyobb márka új csúcskategóriás telefonnal készülődik az új évre.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Miért nem találkozunk idegenekkel? – A válasz az AI lehet egy félelmetes elmélet szerint
Miért nem találkozunk idegenekkel? – A válasz az AI lehet egy félelmetes elmélet szerint
Egy új elmélet szerint a Nagy Szűrő egy versenyfutás az mesterséges szuperintelligencia és a bolygóközi utazás és letelepedés között – és ebben a versenyben nem állunk épp túl jól.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.