Tízszeresére növeli a hazai szuperszámítógépes kapacitást a napokban átadott Komondor

2023 / 01 / 15 / Bobák Áron
Tízszeresére növeli a hazai szuperszámítógépes kapacitást a napokban átadott Komondor
A Komondor az első magyarországi szuperszámítógép, amelynek számítási kapacitása átlépi a petaflops-os teljesítményt.

Ahogy arról az MTI nyomán a Telex.hu beszámolt, az új szuperszámítógépet a Debreceni Egyetem Kassai úti kampuszán, a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) Szuperszámítógép Központjában helyezték üzembe. A 4,7 milliárd forintba kerülő számítógépet tavaly szeptemberben kezdték el építeni, a teljesítménye pedig eléri az öt petaflops-ot, ami ötvenezer hagyományos laptop kapacitásának felel meg.

A Debreceni Egyetem tavaly kiadott közleménye szerint a Komondor megtízszerezi a hazai szuperszámítógépes kapacitást, amire nagy szükség is volt, hiszen az eddigi, mintegy 0,5 petaflops-os teljesítmény már nehezen tudta kiszolgálni a hazai igényeket. Az ilyen számítógépek hatalmas mennyiségű adatot tudnak egyszerre feldolgozni, így ma már minden tudományterületen nélkülözhetetlenek, a Komondor így többek között olyan feladatokban segíti majd a kutatók munkáját, mint a klímakutatás, a telekommunikáció, a közlekedésszervezés, az energetika, az egészségügy, az anyagtudomány, a csillagászat és az autóipar. "Az innovációhoz nélkülözhetetlen eszközök révén szimulálhatók olyan folyamatok, amelyekhez a valóságban szinte elő sem lehetne állítani az eszközparkot, így a termékek tervezése egy virtuális környezetben, matematikai és mérnöki modellek segítségével végezhető el" - vázolta az ilyen számítógépek előnyeit az egyetem hivatalos lapjának Gál Zoltán, a Debreceni Egyetem Szuperszámítógép Központ vezetője.

A Komondort az egyetemek és kutatóközpontok ingyenesen vehetik majd igénybe, de kisebb részben kutatást-fejlesztést végző vállalatok számára is rendelkezésre áll majd. Papp László, Debrecen polgármestere a szuperszámítógép átadásán elmondta, hogy a számítógép nem csak tudományos szempontból lesz fontos, de fenntarthatósági célokat is szolgál, hiszen a debreceni sportuszoda fűtéséhez a jövőben a szuperszámítógép működése által keletkezett hőt fogják használni.

Magyarország szuperszámítógépes kapacitása a következő években várhatóan igencsak dinamikusan fog fejlődni, hiszen a közelmúltban több olyan szuperszámítógép építéséről is döntöttek, amelyek teljesítménye a Komondorét is jelentősen felülmúlja majd. Az EuroHPC JU, azaz az Európai Nagyteljesítményű Számítástechnikai Közös Vállalkozás keretében a Wigner Fizikai Kutatóintézet csillebérci telephelyén felépített Levente 20 petaflops-os teljesítményre lesz majd képes, míg az OTP által 2021 októberében bejelentett számítógép ennél is jóval nagyobb, 37,5 petaflops számítási kapacitással rendelkezik majd.

A szuperszámítógépes kapacitás bővítése nem csak Magyarország számára kiemelten fontos: az Európai Parlament és az Európai Unió tagországai 2021 decemberben állapodtak meg a Digitális Európa Program költségvetésének részleteiről, amelynek keretében a következő hat évben összesen 2,6 billió forintot fordítanak az EU digitális átalakulásának elősegítésére. A program kiemelt részét képezi a szuperszámítógépes kapacitás fejlesztése is, amely növelheti az unió technológiai szuverenitását, és előmozdíthatja a digitális transzformációt.

(Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI)

Első alkalommal lépte át egy szuperszámítógép az exaflopos teljesítményt A Föld teljes lakosságának négy évébe telne megoldani azt a feladatot, amit a Frontier egy másodperc alatt képes elvégezni.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Jól hangzott, de nem működött az Amazon kassza nélküli boltja
Jól hangzott, de nem működött az Amazon kassza nélküli boltja
Az Amazon négy év után felhagy a projekttel, amelynek az volt a célja, hogy a vásárlók egyszerűen kisétálhassanak a boltból a megvásárolt árukkal anélkül, hogy azért a kasszánál fizetniük kéne.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.