Tízszeresére növeli a hazai szuperszámítógépes kapacitást a napokban átadott Komondor

2023 / 01 / 15 / Bobák Áron
Tízszeresére növeli a hazai szuperszámítógépes kapacitást a napokban átadott Komondor
A Komondor az első magyarországi szuperszámítógép, amelynek számítási kapacitása átlépi a petaflops-os teljesítményt.

Ahogy arról az MTI nyomán a Telex.hu beszámolt, az új szuperszámítógépet a Debreceni Egyetem Kassai úti kampuszán, a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) Szuperszámítógép Központjában helyezték üzembe. A 4,7 milliárd forintba kerülő számítógépet tavaly szeptemberben kezdték el építeni, a teljesítménye pedig eléri az öt petaflops-ot, ami ötvenezer hagyományos laptop kapacitásának felel meg.

A Debreceni Egyetem tavaly kiadott közleménye szerint a Komondor megtízszerezi a hazai szuperszámítógépes kapacitást, amire nagy szükség is volt, hiszen az eddigi, mintegy 0,5 petaflops-os teljesítmény már nehezen tudta kiszolgálni a hazai igényeket. Az ilyen számítógépek hatalmas mennyiségű adatot tudnak egyszerre feldolgozni, így ma már minden tudományterületen nélkülözhetetlenek, a Komondor így többek között olyan feladatokban segíti majd a kutatók munkáját, mint a klímakutatás, a telekommunikáció, a közlekedésszervezés, az energetika, az egészségügy, az anyagtudomány, a csillagászat és az autóipar. "Az innovációhoz nélkülözhetetlen eszközök révén szimulálhatók olyan folyamatok, amelyekhez a valóságban szinte elő sem lehetne állítani az eszközparkot, így a termékek tervezése egy virtuális környezetben, matematikai és mérnöki modellek segítségével végezhető el" - vázolta az ilyen számítógépek előnyeit az egyetem hivatalos lapjának Gál Zoltán, a Debreceni Egyetem Szuperszámítógép Központ vezetője.

A Komondort az egyetemek és kutatóközpontok ingyenesen vehetik majd igénybe, de kisebb részben kutatást-fejlesztést végző vállalatok számára is rendelkezésre áll majd. Papp László, Debrecen polgármestere a szuperszámítógép átadásán elmondta, hogy a számítógép nem csak tudományos szempontból lesz fontos, de fenntarthatósági célokat is szolgál, hiszen a debreceni sportuszoda fűtéséhez a jövőben a szuperszámítógép működése által keletkezett hőt fogják használni.

Magyarország szuperszámítógépes kapacitása a következő években várhatóan igencsak dinamikusan fog fejlődni, hiszen a közelmúltban több olyan szuperszámítógép építéséről is döntöttek, amelyek teljesítménye a Komondorét is jelentősen felülmúlja majd. Az EuroHPC JU, azaz az Európai Nagyteljesítményű Számítástechnikai Közös Vállalkozás keretében a Wigner Fizikai Kutatóintézet csillebérci telephelyén felépített Levente 20 petaflops-os teljesítményre lesz majd képes, míg az OTP által 2021 októberében bejelentett számítógép ennél is jóval nagyobb, 37,5 petaflops számítási kapacitással rendelkezik majd.

A szuperszámítógépes kapacitás bővítése nem csak Magyarország számára kiemelten fontos: az Európai Parlament és az Európai Unió tagországai 2021 decemberben állapodtak meg a Digitális Európa Program költségvetésének részleteiről, amelynek keretében a következő hat évben összesen 2,6 billió forintot fordítanak az EU digitális átalakulásának elősegítésére. A program kiemelt részét képezi a szuperszámítógépes kapacitás fejlesztése is, amely növelheti az unió technológiai szuverenitását, és előmozdíthatja a digitális transzformációt.

(Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI)

Első alkalommal lépte át egy szuperszámítógép az exaflopos teljesítményt A Föld teljes lakosságának négy évébe telne megoldani azt a feladatot, amit a Frontier egy másodperc alatt képes elvégezni.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Megfizethető árú csúcskategóriás telefont mutatott be a Xiaomi
Megfizethető árú csúcskategóriás telefont mutatott be a Xiaomi
A Xiaomi 13T Pro 144Hz-es képfrissítésű OLED kijelzővel, 120 wattos gyorstöltéssel és 350 ezer forint alatti árcédulával igyekszik magához édesgetni azokat, akiknek nem opció, hogy félmillió forintot fizessenek ki egy olyan telefonért, amiben minden megtalálható, amit egy mai csúcskészüléktől elvárhatnánk.
Irán a mesterséges intelligenciát használná az iszlám vallásjogi döntésekhez
Irán a mesterséges intelligenciát használná az iszlám vallásjogi döntésekhez
Eddig átlagosan 50 nap volt egy fatva megalkotása, olykor több év, de az MI segítségével akár már öt óra alatt elkészülhet egy törvény.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.