Ausztrál kutatók olyan eszközt fejlesztettek, amely visszaadhatja az emberek látását

2020 / 09 / 16 / Bobák Áron
Ausztrál kutatók olyan eszközt fejlesztettek, amely visszaadhatja az emberek látását
A Melbourne-i Monash Egyetem kutatói csaknem egy évtizede dolgoznak az eszközön, amelyet hamarosan embereken is elkezdenek tesztelni. A vakság gyógyításával a világon számtalan kutató foglalkozik, akik közül jelenleg egy magyar orvos módszere tűnik a legígéretesebbnek.

Az ausztrál kutatók egészen más úton indultak el, mint Roska Botond, hiszen amíg a magyar sejtbiológus a génterápia eszközével gyógyítja a szemidegsejt sérüléseit, a Monash Egyetemen egy olyan agy-gép interfészt fejlesztettek, ami az ember fejébe helyezve teljes egészében kiváltja az emberi szemet.

A készülék egy kamerából, egy processzorból és az agyba ültetett lapkákból áll, és a következőképpen működik: a processzor a kifejezetten erre fejlesztett szoftver segítségével feldolgozza a kamera által rögzített képet, majd vezeték nélkül továbbítja azt a lapkáknak. Ezek a vizuális információt elektromos impulzusokká alakítják, és a hajszálnál is vékonyabb mikroelektródákon keresztül továbbítják az idegsejteknek.


Az idegsejtekhez kapcsolódó mikroelektródák (Fotó: Monash University)

Neuralink 2.0?

Ha a készülék működésének leírása valamennyire ismerős, az nem a véletlen műve, hiszen Elon Musk nemrég mutatta be annak az eszköznek a működő prototípusát, ami hasonló elven működik. A Neuralink Musk állítása szerint szintén képes lesz arra, hogy a különböző idegi eredetű betegségeket kezeljék vele, hosszú távon pedig kimondott célja, hogy szimbiózist teremtsen az emberi agy és a mesterséges intelligencia között.

A Monash Egyetem kutatói ennél specifikusabb területre koncentrálnak, és előrébb is járnak a kutatásaikban, de azt ők is megjegyezték, hogy ha a találmányuk működik, akkor nem csak a látás visszaállításában, de más idegi eredetű betegségek kezelésében is hasznos lehet. A hírről beszámoló TechCrunch hozzáteszi, hogy ehhez még számos akadályt kell áthidalniuk, hiszen a hosszadalmas klinikai vizsgálatok mellett a kutatóknak komoly befektetői tőkére is szükségük lenne hozzá, hogy a találmányukkal piacra lépjenek. Az eddigi tesztek mindenesetre elég ígéretesen alakultak, hiszen a birkákba beültetett tíz darab "műszem" eddig összesen mintegy 2700 órán keresztül üzemelt anélkül, hogy bármilyen negatív hatást megfigyeltek volna.

A génterápiás módszer már a finisben van

Ennél is sokkal ígéretesebb azonban a cikk elején már említett Roska Botond által vezetett kutatás, aki csapatával egy olyan génterápiás oltást fejlesztett ki, amely képes megállítani a látásromlást, adott esetben pedig visszaállítani az emberek látását. A Bázeli Molekuláris és Klinikai Szemészeti Intézet Igazgatója a Semmelweis Egyetemnek ennek kapcsán úgy nyilatkozott, hogy egy olyan látásérzékelőt fejlesztettek ki, amely a sérült szemideghártya, a retina megfelelő sejtjeinek működésébe való beavatkozással képes eljuttatni a vizuális információt a betegek központi idegrendszerébe. Az eljárás klinikai tesztjei tavaly kezdődtek meg Londonban, Párizsban és az Egyesült Államokban 15 látássérült ember részvételével, az első eredményeket pedig még az idén nyilvánosságra hozzák.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ugyanattól a férfitól kapott szem szifiliszt öt nő is
Ugyanattól a férfitól kapott szem szifiliszt öt nő is
A precedens nélküli eset során öt nő kapta el a szifilisz egy ritka formáját ugyanattól a férfitól. Ez a baktérium már a fertőzés korai fázisában is súlyos látószervi és idegrendszeri károkat okozhat, és ez az első dokumentált eset a heteroszexuálisok közötti terjedésre egy ilyen csoportban. Felmerül, hogy egy új, agresszívabb baktériumtörzs megjelenése állhat a háttérben.
19. századi fotók kelnek életre a 150 éves Budapest születését bemutató kisfilmben
19. századi fotók kelnek életre a 150 éves Budapest születését bemutató kisfilmben
Budapest fenállásának 150. évfordulója alkalmából készült a látványos kisfilm, amelyben több mint 100 archív felvételt elevenítettek meg a különleges, úgynevezett parallax képalkotási technika segítségével.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.