Ausztrál kutatók olyan eszközt fejlesztettek, amely visszaadhatja az emberek látását
2020 / 09 / 16 / Bobák Áron
Ausztrál kutatók olyan eszközt fejlesztettek, amely visszaadhatja az emberek látását
A Melbourne-i Monash Egyetem kutatói csaknem egy évtizede dolgoznak az eszközön, amelyet hamarosan embereken is elkezdenek tesztelni. A vakság gyógyításával a világon számtalan kutató foglalkozik, akik közül jelenleg egy magyar orvos módszere tűnik a legígéretesebbnek.

Az ausztrál kutatók egészen más úton indultak el, mint Roska Botond, hiszen amíg a magyar sejtbiológus a génterápia eszközével gyógyítja a szemidegsejt sérüléseit, a Monash Egyetemen egy olyan agy-gép interfészt fejlesztettek, ami az ember fejébe helyezve teljes egészében kiváltja az emberi szemet.

A készülék egy kamerából, egy processzorból és az agyba ültetett lapkákból áll, és a következőképpen működik: a processzor a kifejezetten erre fejlesztett szoftver segítségével feldolgozza a kamera által rögzített képet, majd vezeték nélkül továbbítja azt a lapkáknak. Ezek a vizuális információt elektromos impulzusokká alakítják, és a hajszálnál is vékonyabb mikroelektródákon keresztül továbbítják az idegsejteknek.


Az idegsejtekhez kapcsolódó mikroelektródák (Fotó: Monash University)

Neuralink 2.0?

Ha a készülék működésének leírása valamennyire ismerős, az nem a véletlen műve, hiszen Elon Musk nemrég mutatta be annak az eszköznek a működő prototípusát, ami hasonló elven működik. A Neuralink Musk állítása szerint szintén képes lesz arra, hogy a különböző idegi eredetű betegségeket kezeljék vele, hosszú távon pedig kimondott célja, hogy szimbiózist teremtsen az emberi agy és a mesterséges intelligencia között.

A Monash Egyetem kutatói ennél specifikusabb területre koncentrálnak, és előrébb is járnak a kutatásaikban, de azt ők is megjegyezték, hogy ha a találmányuk működik, akkor nem csak a látás visszaállításában, de más idegi eredetű betegségek kezelésében is hasznos lehet. A hírről beszámoló TechCrunch hozzáteszi, hogy ehhez még számos akadályt kell áthidalniuk, hiszen a hosszadalmas klinikai vizsgálatok mellett a kutatóknak komoly befektetői tőkére is szükségük lenne hozzá, hogy a találmányukkal piacra lépjenek. Az eddigi tesztek mindenesetre elég ígéretesen alakultak, hiszen a birkákba beültetett tíz darab "műszem" eddig összesen mintegy 2700 órán keresztül üzemelt anélkül, hogy bármilyen negatív hatást megfigyeltek volna.

A génterápiás módszer már a finisben van

Ennél is sokkal ígéretesebb azonban a cikk elején már említett Roska Botond által vezetett kutatás, aki csapatával egy olyan génterápiás oltást fejlesztett ki, amely képes megállítani a látásromlást, adott esetben pedig visszaállítani az emberek látását. A Bázeli Molekuláris és Klinikai Szemészeti Intézet Igazgatója a Semmelweis Egyetemnek ennek kapcsán úgy nyilatkozott, hogy egy olyan látásérzékelőt fejlesztettek ki, amely a sérült szemideghártya, a retina megfelelő sejtjeinek működésébe való beavatkozással képes eljuttatni a vizuális információt a betegek központi idegrendszerébe. Az eljárás klinikai tesztjei tavaly kezdődtek meg Londonban, Párizsban és az Egyesült Államokban 15 látássérült ember részvételével, az első eredményeket pedig még az idén nyilvánosságra hozzák.


Kövesd a Rakétát a Facebookon is!
Kövess, üzenj, kommentelj a Rakéta Facebook oldalán!
Igényes és férfias történeteket keresel? A Roadstert neked írjuk!
Olvass bele az egyik legszínvonalasabb hazai magazinba, szeretni fogod! A Roadster egy fantasztikus utazás az élet legjobb területein...
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.