Autizmussal és kommunikációs nehézségekkel küzdők jelentkezését várja a Telenor

2021 / 07 / 28 / Perei Dóra
Autizmussal és kommunikációs nehézségekkel küzdők jelentkezését várja a Telenor
Az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar szakmai hozzájárulásával fejlesztett applikáció lehetővé teszi a súlyos beszédzavarral küzdő gyermekek és felnőttek akadálymentes kommunikációját. Az app jelenleg negyvenötezer, személyre szabható képet tartalmaz. A fotók segítségével ráadásul ragozni is lehet. Az ingyenes hozzáférésre szeptember tizenötödikéig várják a jelentkezőket.

Az intézmény fejlesztői, valamint önkéntes tesztelői 2021. július elsején, egy online workshop keretében mutatták be azt a kommunikációs applikációt, amely speciális igényű gyermekek és felnőttek mindennapjaiban nyújt segítséget. A workshop egyaránt lehetőséget adott szakembereknek, érintetteknek és segítőiknek arra, hogyan használhatják az eszközt a mindennapokban. A szervezők célja az volt, hogy a szülőkkel, tanárokkal, gyógypedagógusokkal és hallgatókkal is megismertessék az alkalmazást, hogy ők is hatékonyan segíthessék speciális kommunikációs igényű gyermekeiket, tanulóikat, társaikat.

Minden kétszáz emberből egy komplex kommunikációs igényű

– azaz problémát jelent számára beszélt vagy írott nyelven megértetni magát. Ezen személyek akadálymentes kommunikációjukat segíti az AVAZ nevű alkalmazás, amelynek magyar változata immáron új funkciókkal is elérhető. A Telenor támogatásával megvalósuló fejlesztésnek köszönhetően bővült az app személyre szabható szókészlete, és képek kiválasztásával már ragozhatóak is szavak. Emellett a felhasználó azt is megválaszthatja, hogy női vagy férfi hangon szeretné-e gondolatait megszólaltatni.

Az eredetileg indiai AVAZ magyar fejlesztése az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar szakemberei – többek között nyelvészek, pszichológusok és AAK-szakértők –-, valamint a Kis Hőseink Alapítvány munkatársainak érdeme. Miksztai-Réthey Brigitta, a Bárczi tanársegédje, aki szakértőként vesz részt a munkában elmondta, hogy az alkalmazás segítséget nyújthat például a komplex kommunikációs igényű gyermekek olvasni tanulása során, de a beállítások módosításával felnőttek számára is használható, amikor például Parkinson-kór vagy stroke esetén szükséges a kommunikációs támogatás. Az alábbi videóban megismerhetjük a kis Vince, és ezáltal az AVAZ magyarországi történetét:

Az AVAZ több mint negyvenötezer képet tartalmaz, amelyekből a felhasználó kialakíthatja saját aktív szókincsét, és ezekből magyar hangon megszólaló mondatokat alkothat. A felhasználóknak az app személyre szabott, akár négyezer-ötszáz szóból álló alapszókészletet biztosít, amelyet bárki tovább bővíthet az alkalmazásban elérhető képekből, saját fényképeiből, emellett persze teljesen új, saját szógyűjteményeket is létrehozhat. A magyar verzió tartalmazza az alsótagozatos általános iskolai tankönyvek szókincsét is, ami segíti a verbális beszédre képtelen gyerekek iskolai oktatásba történő integrációját. Az alkalmazás jelenleg

iOS eszközön elérhető, ősszel azonban már Androidra is megérkezik. Emellett van egy kéthetes ingyenes próbaverzió, illetve havi és éves előfizetéses konstrukcióban is elérhető lesz.

A fejlesztést támogató Telenor jóvoltából az applikációhoz most ötvenen ingyenes korlátlan hozzáférést kapnak. Olyan személyek jelentkezését várják, akiknek mindennapjaikban szükségük lenne a képi kommunikációt támogató alkalmazásra, és szívesen megosztják tapasztalataikat a fejlesztőcsapattal. Az érintettek az [email protected] e-mail-címen jelentkezhetnek 2021. szeptember tizenötödikéig bezárólag. Az e-mailben a személyes adatok – név, lakcím, telefonszám, e-mail cím – mellett rövid, legfeljebb tizenöt mondatos bemutatkozást várnak, amelyben a pályázó kifejti, hogy milyen élethelyzetben használná az alkalmazást.

(Forrás: ELTE, fotó: Unsplash/Robo_Wunderkind)

További cikkek a témában:

Már a szarkazmust is 'kiszagolja' a mesterséges intelligencia A mesterséges intelligenciájú programok általában elbuknak, amikor iróniát vagy szarkazmust kellene felismerni az emberi párbeszédben, a Közép-Floridai Egyetem és az amerikai hadsereg közös fejlesztése azonban úgy tűnik, megugrotta ezt az akadályt.

A Google csinált egy alkalmazást, amivel a szemünkkel kommunikálhatunk másokkal A Look to Speak a cég szerint a beszédképtelen embereknek nyújt segítséget a kommunikációhoz.

Néhány embernek nincs saját belső monológja. Másoknak komplett kórusa van Az egyes emberek viselkedése, pszichéje, biokémiája között nagy különbségek lehetnek, ez közhelyes tudás. Vannak azonban olyan egyetemesnek gondolt hasonlóságok, melyekről talán meglepő lehet, ha kiderül, hogy bizony ezek alól is vannak kivételek. Ilyen lehet az emberek belső, csak gondolatainkban létező hangjának, belső monológjának megléte, avagy hiánya.


Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
Képzeljünk el egy világot, ahol az implantációk behelyezése, törött csontok kezelése komoly műtéti beavatkozás helyett lényegében annyit jelent, hogy az implantációt befecskendezzük a testbe, ahol az felveszi a szükséges alakot! A mostani fejlesztés épp ezt teszi egyszer lehetővé.
Mekkora eséllyel tart az emberi evolúció egy új faj kialakulásának az irányába?
Mekkora eséllyel tart az emberi evolúció egy új faj kialakulásának az irányába?
Fajunk 300 ezer évvel egyedüli emberfaj lett a bolygón, az viszont nehéz kérdés, hogy éppen egy új faj kialakulásának az irányába tart-e az evolúciónk. Ennek oka, hogy bizonyos tényezők ebbe az irányba mutatnak, míg mások épp az ellenkezőbe. Elmondjuk, milyen körülmények esetén alakulhatna ki belőlünk egy új faj.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.