Autóknak nem, csak lovaknak építenek utakat a világ legjobban járható városában

2022 / 10 / 05 / Bobák Zsófia
Autóknak nem, csak lovaknak építenek utakat a világ legjobban járható városában
XZero City a jövővárosokra jellemzően a lehető legzöldebb módon épül fel: a lakók önmaguknak termelhetik az élelmiszereket, az autók csak egy körgyűrűn közlekedhetnek és a szennyvizet száz százalékban újrahasznosítják.

XZero City zöld és fenntartható módon működő okosvárosa a tervek szerint Kuvait déli részén épül majd meg, ahol 1600 hektár területen nyújt lakhatást 100 000 embernek, akik a jelenleg fejlesztett jövővárosok trendjeire jellemzően a természettel amennyire lehet, harmóniában élhetnek majd, minimális üvegházhatású gáz kibocsátás mellett és az autók zajától távol.

A városok zsúfoltságával, az utak egyre növekvő fogalmával és az ebből fakadó problémákkal, mint a zaj és a kosz, minden okosváros tervezése esetén más-más módon igyekeznek megbirkózni az építészek: van, ahol a föld alá száműzik az autókat és a tömegközlekedési eszközöket is, van ahol elektromos és hidrogén alapú közlekedésre váltanak és van, ahol teljes egészében megszabadulnak az autók jelentette zavaró tényezőtől. XZero City ez utóbbi koncepciót képviseli, a forgalmat ugyanis egy körgyűrűre terelik, a belső területeken csak gyalogosan és mikromobilitási eszközökkel, esetleg lóháton járhatnak a lakók. A tervező URB cég elképzelése szerint a zöld és kék infrastruktúrával olyan fenntartható életkörülményeket hozhatnak létre, ami lehető legnagyobb környezeti előnyökkel jár a lehető legkevesebb költség ráfordításával.

A város a közösségi élet tekintetében is innovatív megoldásokat kínál az ott élőknek, tartalmaz majd például egy autista falut, ahol az autizmussal élők számára indítanak személyre szabott foglalkozásokat, lesznek edutainment programok és minden a zöld technológiák, a hulladékmentesség és az újrahasznosítás körül forog. A városban aktívan élhetnek az emberek, saját maguknak termelhetnek élelmiszert az urbánus farmokon, amelyek közösségi kertekből, vertikális farmokból, biodómokból és akvapóniás rendszerekből állnak. Az URB leírása szerint a nagy kiterjedésű zöld felülettel csökkenthetővé válik a hőszigetek kialakulásának kockázata és a sok kilométer hosszú járdákkal és futó-, kerékpárutakkal a világ legjobban járható (gyalogolható) városát építik meg, ahol még a lóháton utazók is külön utat kapnak egy rövidebb szakaszon.

"A fenntartható városok megalkotása, amelyek követik a lehető legmagasabb életszínvonal és legalacsonyabb környezeti hatás kombinációját, már nem választás kérdése, hanem alapvető szükséggé vált."

- mondta Baharash Bagherian, a tervezőstúdió vezérigazgatója.

(ArchDaily Fotó: URB)

A jövő városa lesz a régi berlini repülőtérből A Tegel repülőtér csaknem fél évszázadon át volt Berlin első számú légi kapuja, a főváros új repülőterének tavaly előtti átadása után viszont hamarosan egészen új funkciót kap a több négyzetkilométeres terület.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.