Autóknak nem, csak lovaknak építenek utakat a világ legjobban járható városában

2022 / 10 / 05 / Bobák Zsófia
Autóknak nem, csak lovaknak építenek utakat a világ legjobban járható városában
XZero City a jövővárosokra jellemzően a lehető legzöldebb módon épül fel: a lakók önmaguknak termelhetik az élelmiszereket, az autók csak egy körgyűrűn közlekedhetnek és a szennyvizet száz százalékban újrahasznosítják.

XZero City zöld és fenntartható módon működő okosvárosa a tervek szerint Kuvait déli részén épül majd meg, ahol 1600 hektár területen nyújt lakhatást 100 000 embernek, akik a jelenleg fejlesztett jövővárosok trendjeire jellemzően a természettel amennyire lehet, harmóniában élhetnek majd, minimális üvegházhatású gáz kibocsátás mellett és az autók zajától távol.

A városok zsúfoltságával, az utak egyre növekvő fogalmával és az ebből fakadó problémákkal, mint a zaj és a kosz, minden okosváros tervezése esetén más-más módon igyekeznek megbirkózni az építészek: van, ahol a föld alá száműzik az autókat és a tömegközlekedési eszközöket is, van ahol elektromos és hidrogén alapú közlekedésre váltanak és van, ahol teljes egészében megszabadulnak az autók jelentette zavaró tényezőtől. XZero City ez utóbbi koncepciót képviseli, a forgalmat ugyanis egy körgyűrűre terelik, a belső területeken csak gyalogosan és mikromobilitási eszközökkel, esetleg lóháton járhatnak a lakók. A tervező URB cég elképzelése szerint a zöld és kék infrastruktúrával olyan fenntartható életkörülményeket hozhatnak létre, ami lehető legnagyobb környezeti előnyökkel jár a lehető legkevesebb költség ráfordításával.

A város a közösségi élet tekintetében is innovatív megoldásokat kínál az ott élőknek, tartalmaz majd például egy autista falut, ahol az autizmussal élők számára indítanak személyre szabott foglalkozásokat, lesznek edutainment programok és minden a zöld technológiák, a hulladékmentesség és az újrahasznosítás körül forog. A városban aktívan élhetnek az emberek, saját maguknak termelhetnek élelmiszert az urbánus farmokon, amelyek közösségi kertekből, vertikális farmokból, biodómokból és akvapóniás rendszerekből állnak. Az URB leírása szerint a nagy kiterjedésű zöld felülettel csökkenthetővé válik a hőszigetek kialakulásának kockázata és a sok kilométer hosszú járdákkal és futó-, kerékpárutakkal a világ legjobban járható (gyalogolható) városát építik meg, ahol még a lóháton utazók is külön utat kapnak egy rövidebb szakaszon.

"A fenntartható városok megalkotása, amelyek követik a lehető legmagasabb életszínvonal és legalacsonyabb környezeti hatás kombinációját, már nem választás kérdése, hanem alapvető szükséggé vált."

- mondta Baharash Bagherian, a tervezőstúdió vezérigazgatója.

(ArchDaily Fotó: URB)

A jövő városa lesz a régi berlini repülőtérből A Tegel repülőtér csaknem fél évszázadon át volt Berlin első számú légi kapuja, a főváros új repülőterének tavaly előtti átadása után viszont hamarosan egészen új funkciót kap a több négyzetkilométeres terület.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az afrikai robbanó tó, ami pillanatok alatt végzett ezerhétszáz emberrel
Az afrikai robbanó tó, ami pillanatok alatt végzett ezerhétszáz emberrel
Afrikában három olyan tó is található, ami időzített bombához hasonló fenyegetést jelent: a bennük felgyülemlő szén-dioxid rossz esetben kirobbanhat és az elterjedő fojtogató felhő a közelben lévőket rendkívül gyorsan megölheti. A legtöbb áldozatot szedő esemény 1986-ban történt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.