Majdnem teljes 5G lefedettség Budapesten a Vodafone-tól

2020 / 10 / 14 / Justin Viktor
Majdnem teljes 5G lefedettség Budapesten a Vodafone-tól
Ahogy a Vodafone nemrég közzétette, október 23-tól folyamatosan jelennek meg kínálatukban az új 5G képes iPhone telefonok, melyek bejelentéséről tegnap mi is beszámoltunk. Sejteni lehetett, hogy a hálózat területén is lesznek hírek hamarosan, mivel a Vodafone egy éve indította el az ország első kereskedelmi 5G hálózatát Budapest belvárosában. Mától folyamatosan és sebesen nő a lefedettség Budapesten, és további nagyvárosokban is elérhetővé válik majd az újgenerációs mobilhálózat.

5G ügyek

Ahogy azt már többször is leteszteltük, tavaly még inkább csak technológiai érdekesség volt, a nyárra már egészen használhatóvá érett a Vodafone belvárosi 5G-hálózata. Azt is megvizsgáltuk már, hogy az új hálózat mennyire lesz biztonságos. A tét nem kicsi, hiszen felmérések szerint az EU-ban a következő öt évben akár egymillió munkahely is megszűnhet a kibertámadások gazdasági hatásai miatt.

Az 5G mobilszolgáltatásra történő átállás olyan nagy horderejű, hogy dacára a rakéta által kizárólagosan szemlézett szigorúan tudományos és hiteles forrásokra, még összeesküvés-elméletekkel is foglalkoznunk kellett, pusztán annak okán, hogy ezek a sületlenségek észlelhető mértékben kezdték tematizálni a technológiáról folyó közbeszédet.

Jövőmagazinként a 6G, ma még szinte scifinek számító területeit is bebarangoltuk, de ez még valóban a távoli jövő, úgyhogy ugorjunk vissza a mai nap izgalmaihoz.

A helyzet fokozódik

Egy ma tartott ünnepélyes rendezvényen a BME és a Vodafone K+F együttműködési megállapodást írtak alá, ami frekvenciát biztosított a Műegyetemen kiépítendő 5G Smart Campus Hálózat létreho­zásához és üzemeltetéséhez, valamint egy nyitott innovációs környezet és 5G Laboratórium működé­séhez, mely az Európai Unió 5G tematikájú kutatás-fejlesztési programjaiba való bekapcsolódást is lehetővé teszi.

Budapesten a mai bejelentéssel jelentősen megnő majd a szolgáltató 5G lefedettsége miután a soron következő néhány hét alatt közel 200 bázisállomáson kapcsolják fel a szolgáltatást. Ezzel a főváros szinte teljes területén elérhetővé válik az 5G szolgáltatás.  A Vodafone Magyarország 5G szolgáltatása 2019-ben indult el Budapest belvárosában a 2016-ban vásárolt 3500 MHz-es frekvenciakészlet felhasználásával.

 „Az érintett bázisállomások felépítése, illetve hardveres fejlesztése már szinte teljes egészében befejeződött, a következő hetekben a szoftveres tesztelések után elindítjuk a szolgáltatást, melynek köszönhetően több százezren tapasztalhatják majd meg az újgenerációs mobilhálózat elképesztő képességeit”

– mondta Dr. Budai J. Gergő, a Vodafone Magyarország Igazgatóságának Alelnöke.

Új dimenziók

„Látható, hogy a XXI. század legmodernebb technológiái, köztük az 5G mobilhálózatra épülő fejlesztések olyan új dimenziót nyitnak meg számunkra, ahol az innováció, a társadalom és a gazdasági összefüggései, a növekedés lehetőségei az eddig megismerteknél és hasznosítottaknál is nagyobb perspektívát biztosítanak.” – nyilatkozta Dr. Solymár Károly Balázs az Innovációs és Technológiai Minisztérium digitalizációért felelős helyettes államtitkára.

A Vodafone által a BME részére átadott 40 MHz frekvencia a BME teljes területén működtetni tudja majd az Egyetem beltéri kísérleti 5G hálózatát. Dr. Levendovszky János, a Műegyetem tudományos és innovációs rektorhelyettese elmondta:

„Hazánkban egyedülálló egyetemi infrastruktúra jön létre, amely nagy lendületet ad a kommunikációs technológiák, valamint nagy adatátviteli sebességű ipari adatgyűjtés- és monitorozás, illetve az 5G hálózatok további kutatásának és a kapcsolódó oktatásnak egyaránt.”

A Műegyetemen a tervek szerint egy 5G kísérleti rendszer (5G Smart Campus Hálózat) épül majd ki, melyet az alkalmazásfejlesztési laboratórium (5G Lab) követ majd.

Ipar 4.0

“Várhatóan az 5G lesz a 21. század gazdaságának kommunikációs hálózata, és hozzájárul a Jövő Gyárának megvalósításához, az Ipar 4.0 paradigma kiteljesítéséhez. Az 5G teszthálózat létrejöttével a BME a hazai 5G fejlesztések centrumává válik, amely kész a KFI kooperációra minden a távközléssel és 5G alkalmazások fejlesztésével foglalkozó hazai és külföldi vállalattal és intézettel – tette hozzá Dr. Charaf Hassan, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karának dékánja.

Az 5G teszthálózat segítségével kapcsolódhat majd be a BME az Európai Unió innovációs keretprogramja, a Horizon Europe tervezett 5G és 6G kutatás-fejlesztési programjaiba. A BME kísérleti 5G hálózatának létrehozásában részt vesz a Nokia Magyarország, amely a rádiós eszközöket biztosítja és közreműködik a hálózat üzemeltetésében is.

(Képek: Vodafone Magyarország, Christoph Scholz)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.