Az ausztriai Graz az 5G-re és az IoT-re támaszkodva alakul okosvárossá

2020 / 11 / 29 / Justin Viktor
Az ausztriai Graz az 5G-re és az IoT-re támaszkodva alakul okosvárossá
A valódi autonómiával, reális helyzetértékeléssel, és bátor jövőképpel rendelkező városok világszerte ráléptek már az okosvárossá válás útjára, amiben rengeteg forradalmi és egyre olcsóbb technológia segíti őket. Ilyen az 5G, az IoT, a big data elemzések, a felhőszolgáltatások, és sorolhatnánk. Épp itt, a szomszédunkban sincs ez másképp, a Citycom Telecommunication Graz a Nokiát választotta ki a Stájerország teljes tartományát lefedő 5G hálózat szállítására, amely új bevételi lehetőségeket is teremt az osztrák város számára.

Állami és magánszektor

A kezdetben a dolgok internetével kiépíthető (IoT) intelligens városi alkalmazásokra fókuszálnak majd, és mindkét fél folyamatosan keresi a további felhasználási lehetőségeket. A hálózat új bevételi lehetőségeket is teremthet Graz városának, mivel a Holding Graz elsődleges tulajdonosaként, a városé a Citycom Telecommunications Graz cég is.

A kiépítést követően a Citycom Graz autonóm, ipari szintű magán vezeték nélküli hálózatokat kínál majd a közszolgáltatások és a helyi vállalkozások számára az egész régióban.

A Citycom Graz tervei szerint több mint 10 millió eurót fektetnek majd be a projektbe. A beruházás részeként a grazi Alkalmazott Tudományok Egyeteme telepíti a Nokia Impact IoT szoftverplatformot, amely lehetővé teszi a jövőbeni IoT-használati esetek felkutatását és kifejlesztését. Ezek mind a helyi szakértelmet, mind pedig az 5G hálózat kiépítettségét kihasználják majd.

A műszaki szakértelem folyamatos gyarapításának érdekében a régióban, a grazi Alkalmazott Tudományok Egyeteme posztgraduális programjának részeként szintén új IoT-alkalmazásokat fejleszt ki a Nokia Impact IoT szoftverplatformon. A szakértők azt várják, hogy az 5G és az IoT technológiák kombinációja új felületet biztosíthat a városi innovációhoz, a helyi üzleti környezetre és közszolgáltatásokra szabott konkrét felhasználási esetek kidolgozásával.

"Tekintettel a Nokia tapasztalatára a robusztus, megbízható magán 5G hálózatok létrehozásában, most már képesek vagyunk kapcsolódási platformot biztosítani a technológiai újításokhoz, melyet a helyben érdekeltté tehető üzleti és közszolgáltatók széles köre felhasználhat" - mondta Bernd Stockinger, a Citycom Telecommunications Graz vezérigazgatója.

A városok is piaci versenyben vannak

A Nokia Impact IoT platform egyszerűsített, biztonságos, szabványokon alapuló, több bérlőből álló IoT-platformot kínál az új IoT-szolgáltatások felépítéséhez és méretezéséhez. Ez lehetővé teszi az önkormányzatok számára, több ügyfelet érjenek el, új üzleti modelleket fejlesszenek ki, és versenyképesek maradjanak az IoT piacon.

"Egyre több város ismeri fel azokat az előnyöket, amelyeket az alacsony késleltetésű, nagy sávszélességű kapcsolatok jelenthetnek: magas termelékenység és hatékonyság, valamint a polgárok életminőségének javítása formájában" - mondta Patrick Langelaan, a Nokia Europe Europe South alelnöke.

A Holding Graz közüzemi szolgáltatójaként a Citycom Graz 2021 első negyedévében tervezi a hálózat kereskedelmi bevezetését. 50 makró bázisállomással indulva, az első szakaszban a teljes kiépítés több mint 200 telephelyet tartalmaz majd. A végpontok közötti 5G hálózati kapcsolatok és az IoT Impact platform mellett a Nokia folyamatos felügyelt szolgáltatásokat, hálózattervezést és optimalizálást is nyújt majd a városnak.

(Forrás: YahooNews Kép: Unsplash, Wikipédia)

Ez is érdekelhet:

Milton Keynes lendületes okosváros programjában mindent bevetnek Az okos városokról a legtöbb ember azt gondolja, hogy pusztán a technológia,  érzékelők, hálózatok, adatok, a dolgok internete használatában ki is merül a fogalom tartalma. A dolog azonban egyre inkább az embereken is múlik. A technológia valóban segítheti városainkat a hatékonyabb szolgáltatások nyújtásában és az átláthatóság növelésében, de a lakosság a potenciális felhasználók  képzésére és bevonására is nagy szükség van.

A Google feladta Toronto-okosváros terveit, a koronavírus és a digitális szkepszis miatt A koronavírus járvány az intelligens város projekteket is elérte, és az evolúciós szelekció itt is dolgozik: a más alapbetegségekkel küzdő projektek sem élik túl. A Google testvérvállalata a Sidewalk Labs a koronavírus világjárvány okozta komplikációkra hivatkozva feladta tervét, hogy intelligens várost építsenek a kanadai Torontoban.

London okosfa megoldása 275 hagyományos fát képes pótolni A szmog kifejezést London városának köszönhetjük, de ma már a londoniak is igyekeznek kivenni részüket a klímaváltozás elleni teendőkből, ezért új "városi fáknak" nevezett okos-installációkat építenek.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Szaúd-Arábia futurisztikus városa még nagyratörőbb lesz, de az álomnak nagy az ára
Szaúd-Arábia futurisztikus városa még nagyratörőbb lesz, de az álomnak nagy az ára
Neom, az újjövő városa lesz a Vision 2030 program vezető látványosságaként, de a luxusszállodák és felhőkarcolók főként a tehetősebbeknek készülnek, miközben a helyi törzsek tagjait kitelepítik a helyszínről.
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.