Az AliExpress-ről származhat a drón, amellyel rajtaütöttek az orosz flotta főhadiszállásán

2022 / 08 / 21 / Felkai Ádám
Az AliExpress-ről származhat a drón, amellyel rajtaütöttek az orosz flotta főhadiszállásán
A kínai gyártású drón improvizált robotrepülővé alakítható, kérdés azonban, hogy miért nem tud ezzel az eszközzel mit kezdeni az orosz légvédelem.

Szombaton kora reggel másodszor érhette dróntámadás a megszállt Krím-félszigeten az orosz Fekete-tengeri flotta főhadiszállását – írja a Telex. Mihail Razvozhajev, Szevasztopol Moszkva által kinevezett tisztségviselője a Telegramon hozzátette azt is, hogy a drón az épület tetejébe csapódott be, a támadásnak viszont nem voltak áldozatai. Az a Guardian által közzétett felvételeken is látszik, hogy a parancsnokság épületéből füst tör elő.

Habár az oroszok szerint a Krím elleni támadások „pszichológiai” jelentőségűek, és nem okoznak sok kárt (habár például a Szaki légibázis elleni támadás során komoly kár érhette az orosz légierőt), az figyelemre méltó, hogy a háború immár benyúlik a frontvonalak mögötti, orosz kézen lévő területekre is.

Lehet valami eddig ismeretlen fegyvere az ukránoknak, amellyel lecsaptak az orosz bázisra A krími orosz katonai reptéren legalább kilenc harci gép semmisült meg a műholdképek alapján – de miként tudtak odáig ellőni az ukránok, mert az amerikaiktól kapott HIMARS rendszer lövedékei erre elvileg nem alkalmasak.

A The War Zone arról írt, hogy a mostani támadás során immár másodszor figyelték meg azt az AliExpress-en elérhető, nagy hatótávolságú drónt, amit az ukránok csapásmérő eszközzé, lényegében robotrepülővé alakítottak át – a kétfarkú, merevszárnyú drónt közvetlenül azelőtt észlelték a levegőben, hogy füst szállt volna fel a flotta főhadiszállásáról.

A mostani tehát a második megerősített támadás a főpranacsnokság ellen mindössze három hét leforgása alatt, ami egyébként a lap szerint Ukrajnának a Krím elleni katonai műveleteinek a kiterjesztését jelentik.

Ami a drónt illeti: alapvetően tehát egy kínai gyártású, merevszárnyú pilóta nélküli repülőgépről van szó, amely viszonylag jelentős rakományt képes szállítani nagy távolságokra, aminek köszönhetően könnyen átalakítható támadó robotrepülővé. Az eszköz amúgy 5000 és 10 000 dollár közötti áron vásárolható meg. Hasonló improvizált fegyverrel Ukrajna egyébként korábban már sikeresen mért csapást tavaly júniusban egy Novosahtyinszkban található olajfeldolgozó komplexumra.

A War Zone szerint míg a közelmúlt Krímben történt támadásai során több eszközt is valószínűsítettek, a legesélyesebb, hogy az „Alibaba-drónok” ezekben a csapásokban fontos szerepet játszottak. Természetesen elképzelhető, hogy a dróntámadás egyéb fegyverekkel, például rövid hatótávolságú lövedékekkel vagy lézengő lövedékekkel (öngyilkos drónokkal) egészült ki.

Sámán-zászlóalj – az ukrán különleges egység, amely orosz-földön hajt végre szupertitkos küldetéseket „Érdemesek lesznek a Valhallára, ha elesnek a csatában” – mondják katonák, akik azt szeretnék, ha az oroszok azt érzenék, amit Ukrajna népe.

Feltételezhető, hogy a drónokat a közelben különleges egységek irányították – mivel ezek a pilóta nélküli repülőgépek csapást mérhetnek ugyan teljesen önállóan egy adott GPS-koordinátára, de elképzelhető, hogy a nagyobb hatékonyság érdekében a cél közelében valaki átveszi felettük az irányítást – így a támadás egyszerre lehet az adott harctéri viszonyok tekintetében flexibilisebb és pontosabb. Ez utóbbi lehetőségre, tehát egy közelben tartózkodó operátorra utal a lap szerint az a tény, hogy a támadások fényes nappal történtek (a legutóbbi támadásra is reggel került sor tehát) – ennek ugyanis azért lehet értelme, mert ha a drón nyomon követésére egy egyszerűbb kamerát használnak, akkor az nem alkalmas az éjjeli műveletekre.

Kérdés lehet, hogy mi a helyzet az orosz légvédelemmel, hogy azt ilyen könnyen meg lehet kerülni egyszerű, kereskedelmi forgalomban is elérhető drónokkal. Ráadásul mindezt úgy, hogy a Krím a jelenlegi helyzet miatt teljesen fel lett fegyverezve – ám ennek ellenére is sikeresen lehet ott csapást mérni fényes nappal, tiszta időben. A War Zone szerint azt már eddig is látni lehetett a háborúban, hogy az orosz légvédelem nem áll a helyzet magaslatán, de egyébként épp ezeket a kisebb és lasabban repülő eszközöket a fejlettebb légvédelmi rendszereknek is nehéz lehet kiszúrnia. Nem kizárható az sem, hogy a detektálásukhoz legalábbis szoftverfrissítésekre, de akár új hardveres összetevőkre is szükség lehet – más kérdés, hogy Oroszország ilyesmire éppenséggel az elmúlt években már felkészülhetett volna, mivel pontosan ilyen dróncsapások érték korábban a szíriai bázisait is. Hogy ezen a módon tehát miért lehet továbbra is meglepni az orosz hadsereget, az épp ezért kicsit érthetetlen.

(Kép: AliExpress) 


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A Csillagok Háborújából érkezett a lábakkal rendelkező jármű, ami egy napon az ajtónk előtt is megjelenhet
A Csillagok Háborújából érkezett a lábakkal rendelkező jármű, ami egy napon az ajtónk előtt is megjelenhet
A lábakkal ellátott autonóm egykerekűt többek között a Csillagok Háborúja Tsemu-6 járműve ihlette. A jövőbeli felhasználási köre még nem egyértelmű, de néhány plusz kiegészítővel akár házhozszállító robotként is lehet alkalmazni.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.