Az Amazon felvásárolja a Metro-Goldwyn-Mayer-t

2021 / 05 / 27 / Felkai Ádám
Az Amazon felvásárolja a Metro-Goldwyn-Mayer-t
Egyre elszántabban vívják a streaming-háborút a szolgáltatók.

Az Amazon szerdán jelentette be, hogy megszerezték az ordító oroszlánról ismert, legendás Metro-Goldwyn-Mayer-t, vagy röviden csak MGM-t – írja a CNN. A 8,45 milliárd dolláros üzlettel a vállalat birtokába került az MGM film és tévéműsor katalógusa – ami több mint 4000 mozit és 17 000 tévésorozatot jelent olyan franchise-okkal, mint a Rocky, a Szolgálólány meséje vagy éppen a Robotzsaru. Az üzletre még Jeff Bezos is kitért a részvényeseknek tartott éves megbeszélésen – Bezos elmondása szerint egyébként nem is maguk a mozgóképek jelentik feltétlen az értéket, hanem azok az intellektuális tulajdonok, melyek most a vállalat birtokába kerültek, és amit az MGM és az Amazon Studios „tehetséges csapatai” közösen újragondolhatnak és kifejleszthetnek a 21. századi nézőközönségnek.

Az üzlet, amely lezárásához még a szabályozó szervek döntésére, és egyéb, nem részletezett, de szokásos feltételekre lesz szükség, beleillik abba a sorba, hogy a streaming szolgáltatók próbálnak minél több tartalom előállító, illetve ezeket birtokló „műhelyeket” beszerezni. Az Amazon a saját szolgáltatójára, az Amazon Prime-ra szánt tartalmak esetén pedig hajlandó akár nagyon mélyen a zsebébe nyúlni – a Gyűrűk Ura könyvek alapján készülő filmsorozat egyetlen évada például legalább 465 millió dollárba került. A befektetett dollárok mindenesetre lassan gyümölcsöt hoznak, hiszen a Prime immár nem sokkal lemaradva baktat a piacvezető Netflix nyomában: az előbbinek 200 millió, utóbbinak 208 millió előfizetője van világszerte.

Az MGM-nek egyébként több mozija is idén fog kijönni, egyebek mellett a The Addams Family 2, valamint a sokak által várt House of Gucci, de az oroszlános cég nem egy ismert Oscar-díjas alkotást is jegyez – úgy mint: A bárányok hallgatnak, Thelma és Louise, Dühöngő bika satöbbi. Nem része viszont a mostani megállapodásnak néhány közkedvelt, régebbi film: az Óz, a csodák csodája és az Ének az esőben egyaránt a Warner Media tulajdonába kerültek korábban.

A megállapodás koronaékszere azonban egyértelműen a Bond-franchise (amely felett az Eon Productions is irányítással bír) a maga 60 éves mozis történelmével. A legújabb Bond-film pedig ráadásul idén októberben érkezik majd a mozikba (mivel a világjárvány miatt komolyabbat csúszott). Az látható, hogy a Prime számára fontosak a kémes-tartalmak, hiszen Bezos cége megszerezte a jogokat Tom Clancy bizonyos regényeire, ami alapján el is készítették a szolgáltató egyik zászlóshajójának szánt Jack Ryan sorozatot. Jack Ryant egyébként korábban például Harrison Ford is alakította, és erre a karakterre épült több híres film is, például a Végveszélyben vagy a Vadászat a Vörös Októberre, azonban maga a sorozat talán nem váltotta be annyira az Amazon hozzáfűzött reményeit. Sebaj, hiszen Jack Ryan azért a kanyarban sincs Bondhoz képest, aki nem csak ismert szimbólum, de ráadásul a segítségével remekül lehet eladni különböző luxustermékeket is.

Az Amazon így egy nagyon patinás vállalatot zsákolt be, és bár a 8,45 milliárd dollár egy földi halandónak szédítő összeg, ahhoz képest, hogy az Amazon jelenlegi értéke 1,7 billió dollár körül mozog, aprópénz.

További cikkek a témában:

Majdnem az Apple TV+-on debütált az új Bond film 400 millió dollár nem volt elég az MGM-nek.

Nem örül a Netflix, hogy a haverunk előfizetését használjuk – lépni fognak Nem ritkaság, hogy több háztartás használ egy Netflix-fiókot, ám a szolgáltató türelme ezzel kapcsolatban most fogyott el.

Pókember és Nathan Drake is a Netflixre költözik A Sony és a Netflix elég komoly megállapodást kötöttek, és így olyan filmek kerülhetnek a Netflixre, mint a Pókember vagy az Uncharted.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.