Pókember és Nathan Drake is a Netflixre költözik

2021 / 04 / 09 / Felkai Ádám
Pókember és Nathan Drake is a Netflixre költözik
A streaming-szolgáltatók harca egyre kiélezettebb, amit a világjárvány miatti mozibezárások csak fokoztak.

Elképesztő összegek ömlenek a tartalom-előállításba, és mindenki óriási frencsájzokkal próbálja elnyerni az előfizetők kegyeit – az Amazon például a Gyűrűk Urát fogja feldolgozni (de nem a Peter Jackson filmjeiben bemutatott időszakot) az Amazon Prime-on, a Disney pedig a saját, hazánkban egyelőre még nem elérhető platformján építgeti tovább a Star Wars univerzumot, valamint a Marvel Moziverzum sorozatos mellékágait. A relatíve kisebb szolgáltatók pedig inkább az egyedi, minőségi tartalomra mennek rá.

A streaminggel összeforrt, annak már szinonimájává vált Netflix azonban amolyan öszvér-üzletpolitikát folytat – vagyis inkább építene fel saját frencsájzokat, méghozzá olyanokat, amelyeknek nem igazán volt mozgóképes előképük, de más formátumban – regényként, képregényként, videójátékként – már bizonyítottak. Jó példa erre a szolgáltató egyik legnagyobb sikere, a The Witcher feldolgozása, amely egyébként a novella- és regénysorozaton alapszik, nem pedig a videójátékon. De említhető több képregény-feldolgozás is a The Umbrella Academy-től kezdve egészen a Locke & Key – Kulcs a zárját sorozatig. E mellé pedig egyre inkább sorakoznak fel a videójátékok feldolgozásai is, amely terület sokáig eléggé mostohának számított, ha mozgóképre próbálták átdolgozni, de pár szárnypróbálgatás, épp a Netflixen, egészen sikeres lett. Félig-meddig említhető itt a Witcher, amely tehát nem a játéktrilógia adaptációja, hanem azoké a könyveké, melyeken ez utóbbiak is alapultak, de valójában Andrzej Sapkowski írásainak – különösen nyugaton – nem kicsit tett jót a videójátékok sikere. Azóta viszont több animációs, videójáték adaptáció is napvilágot látott, például a Castlevania vagy a Dragon's Dogma, illetve legutóbb a DOTA: A sárkány vére. Egyébként ezt a stratégiát (éppen a "nem egészen videójáték adaptáció, de kicsit mégis az" Witcher sikere után) a versenytársak is követni kezdték, például az Amazon Prime-ra készül majd el a tervek szerint a Fallout játékokat feldolgozó tévésorozat.

Mindez annyiban fontos, hogy a Netflix most olyan szerződést kötött, amely egyrészt szépen belesimul ebbe a politikába, másrészt túl is mutat némileg azon. Miután ugyanis többen arról spekuláltak, hogy a Sony (olyan stúdiók tartoznak alá, mint a Columbia Pictures, a Sony Pictures Classics, a Screen Gems, valamint a TriStar Pictures) saját streamingszolgáltatás indít a Disney (Disney Plus) vagy a Warner (HBO Max) mintájára, inkább a Netflixszel társult. Az üzlet annyiban viszont nem meglepő, hogy épp a Netflixszel már él egy szerződés, mely keretében a Sony Pictures Animation filmjei felkerülhetnek a platformra. A mostani megállopodás azonban rendkívül kiterjedt, a Sony 2022-es megjelenéseire vonatkozik elsőként, és jelenleg 5 évre kötötték. Mindez pedig a Sony és a Starz Entertainment 2005 óta meglévő szerződése helyére lép.

Vissza a Netflixhez! A Sony a PlayStation-márka révén több értékes, videójátékos szellemi tulajdonnal is rendelkezik, ezek közül az Unchartedből már filmet is forgattak, ami tehát 2022-től a Netflixen lesz elérhető a mozis és a VOD (Video on Demand) bemutatót követően. Ennél is érdekesebb azonban, hogy a Sony rendelkezik a Pókember (illetve a csatolt karakterek) mozgóképes jogaival, tehát az a faramuci helyzet állt elő, hogy amíg a Marvel feldolgozások nagyot futnak a képregénykiadót birtokló Disney saját platformján, addig a Marvel koronaékszere, Pókember, a Netflixen fog hálóhintázni. A Sony és a Disney egyébként korábban megegyeztek, hogy Peter Parker karaktere miként bukkanhat fel a Marvel Univerzumban, és nem tudni, hogy a mostani egyezség minderre milyen kihatással lehet. Azonban mindez tehát nem csak a klasszikus Pókembert érinti, de többek közt Venomot vagy akár a vámpír Morbiust – előbbinek már kijött egy saját, anyagilag sikeres filmje, és a rajongók épp a folytatást várhatják, az utóbbinak meg lassan érkezni fog az első, saját filmje. Illetve a Pókverzum olyan karakterei említhetőek itt még, mint Miles Morales, aki a nagyon sikeres Spiderman: Into the Spider-verse filmben pókemberkedett – ez utóbbi már el is érhető a Netflixen, illetve Spider-Woman.

Magyarán a Netflix impozáns videójáték feldolgozásokhoz, saját, nagyvásznon már bizonyított karakterhez, valamint a Sony egyéb frencsájzaihoz jutott hozzá – ezek után nyilván nem meglepő mód – rekordösszegért (pontosan sajnos nem ismerjük), mint arról a Deadline beszámolt. Mindez egyébként nem érinti a Sony eddigi filmforgalmazási stratégiáját a mozikkal kapcsolatban. A járvány előtt a vállalat 15-20 filmet vetített évente a filmszínházakban, és ehhez a gyakorlathoz hangsúlyozottan visszatérnének a mozik nyitása után. Vagyis maradnak Sony-filmek a mozikban, de ezeket később a Netflixen nézhetjük meg.

A szerződés része ugyanakkor, hogy a Sony 2-3 kifejezetten a Netflixnek szánt filmet is elkészít évente, amiket a Sony értékesíthet másoknak, ha a Netflixnek azok nem kellenének (ez utóbbi azonban nem említett minimum számban mindenképp vásárol streamingre szánt Sony-mozikat). Mindezeken felül a Netflix a Sony régebbi filmjeit is licenszeli.

(Kép: Pixabay)

További cikkek a Rakétán:

Nem örül a Netflix, hogy a haverunk előfizetését használjuk – lépni fognak Nem ritkaság, hogy több háztartás használ egy Netflix-fiókot, ám a szolgáltató türelme ezzel kapcsolatban most fogyott el.

A Dűne és az új Mátrix is egyszerre kerül a mozikba és a netre Az egyik legrégebbi hollywoodi hagyománnyal szakított a Warner filmstúdió.

A mozi a járvány után is marad a nappaliban? Kitört a háború: az egyik nagy mozilánc nekiment az egyik legnagyobb stúdiónak. Az ok? Utóbbi bejelentette, hogy a járvány után továbbra is a mozis premierrel egyszerre tenné online elérhetővé a filmjeit.


A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Skypod robotok dolgoznak a Renault teljesen automatizált központjában
Skypod robotok dolgoznak a Renault teljesen automatizált központjában
A Renault az automatizálás mellett döntött és kétszáz robotot dolgoztat új központjában.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.