Az amerikai kongresszus bizottsága szerint nem kéne betiltani a gyilkosságra felhatalmazott autonóm fegyvereket

2021 / 02 / 01 / Justin Viktor
Az amerikai kongresszus bizottsága szerint nem kéne betiltani a gyilkosságra felhatalmazott autonóm fegyvereket
Az amerikai kongresszus fontos, a mesterséges intelligenciát, a robotikát, a mélytanulási algoritmusokat és egy sor egyéb csúcstechnológiát egyben érintő kérdésben hozott döntést. Arra kellett választ adniuk, hogy az USA hadserege képes legyen-e autonóm gyilkos robotokat kifejleszteni, melyek akár halálos erőt is használhatnak az emberek ellen, vagy sem.

Naná

Elspoilerezve a cikk lényegét: A kongresszusi tanácsadó testület végül úgy döntött, hogy az Egyesült Államok hadseregének nyitva kell tartania a lehetőségeit. 

A Mesterséges Intelligencia Nemzetbiztonsági Bizottságának tagjai arra a következtetésre jutottak, hogy a kongresszusnak legalábbis meg kell fontolni, hogy adjanak a gyilkos robotoknak és a gyilkosságra felhatalmazott mesterséges intelligencia rendszereknek egy esélyt - írta meg a Reuters

Ellenkező esetben a katonaság soha nem tudhatná meg, hogy ezek a gépek valóban olyan jól teljesítenek-e, hogy kevesebb ártatlan embert ölnek meg, vagyis csökkennek a járulékos veszteségek, legalábbis a testület logikája szerint.

A döntést annak ellenére hozták meg, hogy növekszik a gyilkolni is képes mesterséges intelligencia teljes betiltására irányuló nemzetközi nyomás .

A bizottság döntése befolyásolja közvetlenül az Egyesült Államok katonapolitikáját, de a Google korábbi vezérigazgatója, Eric Schmidt által vezetett csoportnak jó kongresszusi kapcsolatai vannak a Reuters szerint. A döntésük összhangban áll több olyan, a hadsereg által már meghozott intézkedéssel, mint az etikai elvek lefektetése, melyek nagyjából csak annyit írnak elő, hogy meg kell bizonyosodni arról, hogy a gyilkos MI valóban működőképes-e.

Az amerikai különleges katonai erők új, MI alapú analitikai és irányítási eszközöket kaptak Az Egyesült Államok Különleges Műveleti Parancsnokságának kutatói új speciális eszközöket fejlesztettek ki. Nézzük, mik ezek.

 Kevesebb ártatlan áldozatot ígérnek

Arra hivatkozva, hogy a hatékony mesterséges intelligencia képes úgy cselekedni, hogy az akciók kevesebb áldozattal járnak majd mint emberi katonák esetében történne, Robert Work volt védelmi miniszterhelyettes, a bizottság alelnöke kijelentette: "Erkölcsileg elengedhetetlen, hogy legalább végigvigyük ezt a hipotézist."

Tény, hogy az amerikai hadsereg már megkezdte az autonóm harckocsik kifejlesztését, melyeket stratégiai okokból „a halált okozó képesség automatizált rendszereinek” nevez. Kína, Oroszország és az Egyesült Királyság hadseregei mind fejlesztettek autonóm gyilkos robotokat, illetve olyan algoritmusokat melyek képesek az emberi élet kioltására törekedni.

Mindez arra utalhat, hogy ez az úgynevezett erkölcsi kötelesség, mely arra készteti az államokat, hogy megvizsgálják az autonóm gyilkos technológia lehetőségeit, valójában inkább arról szól, hogy le ne maradjanak a hightech fegyverkezési versenyben.

"Az, hogy a Bizottság arra összpontosít, hogy állja a versenyt Kína és Oroszország hasonló beruházásaival ... csak a fegyverkezési verseny ösztönzésére szolgál" - kommentálta Mary Wareham, a Campaign to Stop Killer Robots (gyilkos robotok megállításáért kampány) koordinátora.

(Kép: Youtube)

Ez is érdekelhet:

A tudósok jégrobotot küldhetnek egy idegen bolygóra Pennsylvania Egyetemének tudósai jégből készült robotokkal kísérleteznek. A jégrobotok egy idegen bolygóra érkezve a helyi erőforrásokat felhasználva kijavíthatnák önmagukat, ha meghibásodnának.

Paradigmaváltás a robotikában, a MELA lehet az első önfejlesztő, egyre intelligensebbé váló MI A Mesterséges Intelligenciának nincs motivációja sem arra nincs hogy bennünket bántson, sem arra hogy egyáltalán életben maradjon, az életösztön, a fejlődés, tökéletesedés iránti igény mélyen emberi -volt eddig. Most ugyanis egy gép olyasmit tett, amire senki nem kérte meg, vagy programozta be. Talán nem ártana kideríteni, hogy miért, és hogyan csinálta.

Virtuális valóság robotoknak Győrben A győri Széchenyi István Egyetem projektjében a mesterséges intelligencia segítségével növelik az  autonóm járművekkel kapcsolatos kutatások hatékonyságát. A kutatás során robotokat vizsgálnak virtuális, szimulációs környezetben.


Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
A tűzhányók nagyobb fenyegetést jelentenek az emberiségre, mint az aszteroidák, de a NASA-nak van ötlete a katasztrófa megakadályozására
A tűzhányók nagyobb fenyegetést jelentenek az emberiségre, mint az aszteroidák, de a NASA-nak van ötlete a katasztrófa megakadályozására
A világon nagyjából húsz szupervulkán létezik, és bár ezek a tűzhányók csak rendkívül ritkán, átlagosan 17 ezer évente törnek ki, már egyetlen ilyen esemény is hatalmas veszélyt jelentene az emberiségre nézve.
Banyánfa: az ősi, “sétáló, kannibál” fa
Banyánfa: az ősi, “sétáló, kannibál” fa
Igazi fahorror: a banyánfa a hinduk szent fája, ám amellett, hogy képes a helyváltoztatásra, egyéb fákat is elfogyaszt, ha úgy adódik.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.