Az arcunkkal irányíthatjuk a számítógépet a Google legújabb fejlesztésével

2023 / 05 / 12 / Bobák Áron
Az arcunkkal irányíthatjuk a számítógépet a Google legújabb fejlesztésével
A Project Gameface a webkamera képe alapján érzékeli a felhasználó fejmozgását és arcmimikáját, ezzel kiváltva a hagyományos egeret.

A Google a nagy bejelentések mellett egy apró, ám annál hasznosabbnak tűnő újdonságot is bemutatott a szerdán megrendezett fejlesztői konferenciáján, aminek a Project Gameface (azaz játékos arc) nevet adták. Ez egy olyan szoftvert takar, amely a mesterséges intelligencia segítségével képes érzékelni az arcunk legkisebb rezdüléseit is, gyakorlatilag fölöslegessé téve a hagyományos egeret.

A vállalat a fejlesztéssel a kvadriplégiában szenvedő embereknek igyekszik segíteni, vagyis azoknak a mozgássérülteknek, akik egyáltalán nem tudják mozgatni a végtagjaikat, így a számítógép kezelése is komoly kihívást okoz nekik. A Project Gameface-ről közzétett rövid videóban Lance Carr, egy izomdisztrófiában szenvedő ember mutatja be a rendszer működését, akinek a videojátékok a külvilággal való egyetlen kapcsolatot jelentik, azonban mióta 2021-ben leégett a háza, benne a speciálisan erre kifejlesztett felszerelésével, nem tudott a kedvenc játékaival játszani.

A Google gépi tanulásra kifejlesztett Mediapipe megoldását használó szoftver a cég állítása szerint összesen 468 pontot érzékel az arcon, a használatához pedig semmi másra nincs szükség, mint egy hagyományos, minden laptopban megtalálható webkamerára. A Project Gameface segítségével így lehetővé válik, hogy például a szemöldökünk felhúzásával klikkeljünk vagy a szánk kinyitásával mozgassuk a kurzort, a személyre szabhatóság jegyében pedig azt is be lehet állítani, hogy a rendszer mennyire finom gesztusokra reagáljon.

A Google hangsúlyozza, hogy a megoldás egyelőre fejlesztés alatt áll, viszont a forráskódot szabadon elérhetővé tették a GitHubon, így bárki becsatlakozhat a szoftver fejlesztésébe, aki kedvet érez hozzá.

A Google-nek közel sem ez az első kezdeményezése, amely a fogyatékkal élők életét igyekszik megkönnyíteni: korábban már bemutattak olyan eszközt is, ami a látássérülteket segíti a kocogásban, van olyan alkalmazásuk, ami valós időben feliratozza, ami elhangzik körülöttünk, az Androidban pedig már régóta elérhető a Talkback funkció, ami a képernyőn megjelenő szövegeket olvassa fel hangosan.


Félnünk kell a mesterséges intelligenciától?
A mesterséges intelligencia rendszerekre alapozott gépek egyre több emberi munkakörben tudnak jól teljesíteni - vajon hogyan lehet szabályozni a rendszert, hogy ne egy disztópikus világba vezessen?
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.