Az egész testünkön érezhetjük a virtuális valóságot egy új ruhának köszönhetően

2022 / 07 / 01 / Bobák Áron
Az egész testünkön érezhetjük a virtuális valóságot egy új ruhának köszönhetően
A Somnium X VR-ruha annyiba kerül, mint egy autó, cserébe akár azt is érezhetjük benne, ha a virtuális valóságban esik az eső.

Ahhoz, hogy a virtuális valóság valóban élethűnek hasson, nem csak a mainál sokkal fejlettebb és kényelmesebb szemüvegekre lesz szükség, de olyan kiegészítőkre is, amelyek a virtuális világot a többi érzékszervünkre is kiterjesztik, vagyis hogy megérinthessük vagy akár meg is szagolhassuk a dolgokat. Utóbbit hatékonyan minden bizonnyal csak valamilyen agy-számítógép interfésszel lehet majd megoldani, a tapintás digitalizálására viszont már eddig is számos elképzelés született: tavalyelőtt a CES-en nekünk is volt alkalmunk kipróbálni olyan mellényt, amivel a testünkön érezhetjük az ütéseket és olyan kesztyűt is, amivel a meleget érzékelhetjük, de már a Meta is dolgozik például olyan kesztyűn, amivel megfoghatjuk a virtuális valóságot.

A Somnium Space és a Teslasuit most ezt a törekvés vitték egy jókora lépéssel előrébb, ugyanis a TechRadar információi szerint hamarosan piacra dobnak egy olyan haptikus ruhát, amellyel nem csak a testünk egy részén, de nagyjából mindenhol érzékelhetjük a virtuális környezetet. A Somnium X ruha fejlesztői verziója (DK1) összesen 68 haptikus pontot tartalmaz, és az egészen gyengéd érintéstől az erősebb erőhatásokig bármit képes szimulálni. A Meta Horizon Worldjéhez hasonló virtuális közösségi platformot működtető Somnium ígérete szerint a felhasználók azt is a saját bőrükön fogják érezni, ha a virtuális valóságban elered az eső, emellett arra is lehetőségük nyílik, hogy megérintsék a többi játékost vagy akár lövöldözős játékoknál a testükön érezzék a lövedékek becsapódását.

A Somnium X DK1-ből az első tíz példányt július 12. és 31. között fogják árverésre bocsátani az OpenSea digitális piactéren, ahol bárki licitálhat a ruhára. Ez ugyanakkor azt is jelenti, hogy az eszköz árának nincs felső határa, vagyis annak, aki azonnal szeretne magának otthonra egyet, igencsak mélyen a zsebébe kell nyúlnia. A TechRadar szerint az első ilyen ruha nagyjából húszezer dollárért, azaz kábé 7,5 millió forintért kelt el, nagy árcsökkenésre pedig a későbbiekben sem érdemes számítani.

Elkészült a szájat stimuláló VR-sisak, amivel új élményeket is átélhetünk a virtuális valóságban Az ultrahangos kiegészítőnek hála lehetséges lesz például a fogmosás élményét szimulálni a virtuális környezetben. Egyebek mellett.


A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Skypod robotok dolgoznak a Renault teljesen automatizált központjában
Skypod robotok dolgoznak a Renault teljesen automatizált központjában
A Renault az automatizálás mellett döntött és kétszáz robotot dolgoztat új központjában.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.