Elkészült a szájat stimuláló VR-sisak, amivel új élményeket is átélhetünk a virtuális valóságban

2022 / 05 / 01 / Bobák Zsófia
Elkészült a szájat stimuláló VR-sisak, amivel új élményeket is átélhetünk a virtuális valóságban
Az ultrahangos kiegészítőnek hála lehetséges lesz például a fogmosás élményét szimulálni a virtuális környezetben.

A Carnegie Mellon Egyetem jövőbeli technológiákkal foglalkozó részlege, a Future Interfaces Group (FIG) speciális eszközt készített a VR-sisakok kiegészítésére, amely új élményeket adhat a virtuális világokban való játékok repertoárjához a haptikus érzékelésnek egy eddig elhanyagolt testrészre való kiterjesztésével. A haptikus kesztyűk a kezek stimulációjával élethűen adják vissza a tárgyak érintésének érzékelését, sőt, erre a célra már egy viselhető eszköz nélküli módszert is kifejlesztettek a Glasgow-i Egyetem kutatói, akik aerohaptikus technológiával, vagyis légfúvással generálták a különböző nehézségű és formájú tárgyak tapintásának hatását.

A Future Interfaces Group azonban egy másik, a stimulációra szintén érzékeny testrész, a száj általi érzékelésre helyezték a hangsúlyt a VR-kiegészítő tervezésekor, mivel, elmondásuk szerint, a száj a haptikus VR/AR fejlesztések terén elhanyagolt régiónak számít, annak ellenére, hogy a test második legérzékenyebb és receptorokban igen gazdag területe.

"Szintén lényeges, hogy a szájnak a sisakhoz való közelsége jó lehetőséget ad a szájon és szájban való haptikus hatások kialakítására, vezetékek és külön kiegészítők alkalmazása nélkül."

- írják a kutatók.

Az eszközt ugyanis nem külön egységként tervezték meg, hanem egy Meta Quest VR-sisakba integrálták, így anélkül működtethető, hogy konkrétan hozzáérne a felhasználó szájához, vagy eltakarná azt. A módszer az ultrahangos hatáson alapul, amelyet jelátalakítók rendszere közvetít az arc felé, vagyis egyszerűen az akusztikus energia kiaknázásával stimulálja a szájat, illetve a fogakat és a nyelvet is. A kutatók a tesztek során különféle, a jövőbeli felhasználási területeket reprezentáló virtuális helyszíneket hoztak létre, többek között egy olyan videojátékot, ahol a játékos arcára pókhálók tekerednek, egy másik helyszínen pedig, virtuális motorozás közben a szél és a pocsolyákból felcsapó víz érzését keltették az ultrahangokkal, de azt is bemutatták, hogyan teszi lehetővé az eszköz a kávézás, a cigarettázás és a fogmosás tevékenységének átélését.

A különleges VR-sisak próbája során a tesztalanyok pozitívan nyilatkoztak a hatásról, és a FIG által készített statisztika szerint a haptikus berendezés nagyban növeli a tapintás élményét és a valósághűbb érzést is a csak vizuális VR-készülékekkel összehasonlítva. Az eszköz azonban csak prototípus, a kutatók egyelőre nem értékesítik a terméket, ezért még várni kell rá, hogy a videojátékok vagy a metaverzumok világa még ennél is fantáziadúsabbá válhasson.

(Fotó: Future Interfaces Group/Carnegie Mellon University)

A Meta megmutatta, hogyan fogjuk valóságosabbnak érezni a virtuális valóságot Ugyan még a fejlesztői szerint is évekre vagyunk a végleges változattól, de ha a Reality Labs VR-kesztyűje egyszer elkészül, az egészen új dimenziókat nyithat meg a digitális világgal való interakcióban.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Brazíliában elfogadtak egy jogszabályt, amit teljes egészében a ChatGPT írt
Brazíliában elfogadtak egy jogszabályt, amit teljes egészében a ChatGPT írt
A javaslatot benyújtó tisztviselő csak az után árulta el, hogy a jogszabályt a ChatGPT fogalmazta meg, hogy azt a városi tanács már elfogadta.
A ChatGPT-t is lenyomja - állítja a Google az új mesterséges intelligenciájáról
A ChatGPT-t is lenyomja - állítja a Google az új mesterséges intelligenciájáról
A Google szerdán mutatta be a Gemini névre keresztelt nagy nyelvi modelljét, amit azonnal integráltak is a Bard chatbotba.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.