Az Egyesült Államok Külügyminisztériuma kiadta az első gendersemleges útlevelet a Haditengerészet veteránjának

2021 / 10 / 28 / Bobák Zsófia
Az Egyesült Államok Külügyminisztériuma kiadta az első gendersemleges útlevelet a Haditengerészet veteránjának
Ausztráliában 2003 óta adnak ki olyan útleveleket, amelyekben nem csak nő vagy férfi megjelölést lehet használni, a világon egyre több országban engedélyezik az X vagy O megjelölést.

Ausztráliában egy interszexuális lakos, Alex MacFarlane kapta az első olyan útlevelet, amelyen bejelölték az egyik nemhez sem tartozó identitását, ezzel, ahogy arról a West Australian napilap is beszámolt, ő vált az első olyan emberré, nem csak Ausztráliában, hanem valószínűleg az egész világon, akinek lehetősége nyílt arra, hogy a hivatalos dokumentumon is megjelenítse a biológiai hovatartozását. MacFarlane 47XXY kromoszómával rendelkezik, és a születési anyakönyvi kivonatán a határozatlan (vagy eldöntetlen, angolul indeterminate) megjelölés szerepel, emiatt, noha először az X feltüntetésére vonatkozó kérését elutasította Ausztrália Külügyi és Kereskedelmi Minisztériuma, de később felülbírálták a döntést és kiadták a dokumentumot.

Az elutasítás elsődleges oka technika jellegű problémákban gyökerezett,

mivel az F (female, nő) és M (male, férfi) használatára kialakított számítógépes rendszert át kellett alakítani az új típusú igazolvány elkészítéséhez.

Az Egyesült Államok Külügyminisztériumának június 30-án tett bejelentésében szintén a technológiai nehézségeket emelték ki, amivel a nem bináris és interszexuális polgárok nemi identitásának megjelölésének megvalósítása jár, Antony J. Blinken elmondása szerint

"a Minisztérium elkezdte a munkát, hogy hozzáadjuk a megfelelő jelzést az útlevélkérelmet beadó nem bináris, interszexuális és a nemi szempontból nonkonformista személyek számára",

de azt is hozzátette, hogy a technológiailag komplex folyamat kivitelezése és a rendszerek fejlesztése sok időbe telhet.

A rendszer frissítése végül megtörtént és a tegnapi napon kiadták az első X megjelölést tartalmazó útlevelet egy interszexuális lakosnak. A Külügyminisztérium a hivatalos bejelentésében nem nevezte meg a dokumentum tulajdonosát, de a CBSNews hírei szerint a GLAAD nonprofit szervezet nyilvánosságra hozta, hogy ki kapta meg az útlevelet: Dana Zzyym, 63 éves coloradói lakos, aki az Egyesült Államok Haditengerészeténél is szolgált korábban hat éven át. Zzyym ekkor még férfiként vett részt a szolgálatban, de később kérvényezte a határozatlan nemi identitás feltüntetésének lehetőségét a hatóságoknál, majd 2015-ben jogi útra terelte az ügyet és 2018-ban megnyerte a pert: a bíróság elrendelte, hogy kiadják számára az útlevelet, amelyen nem kell a férfi vagy nő megjelölés között választania.

A Külügyminisztérium tegnapi közleményében Ned Price külügyi szóvivő elmondta, a jövőben többek számára is elérhetővé teszik az új típusú útlevelet, erre feltehetően 2022 elejétől nyílik majd lehetőség, mikor befejezik a szükséges rendszerfejlesztéseket.

(Fotó: Pixabay)

További cikkek a témában:

Létezik egy olyan népcsoport, amely hagyományosan nem két, hanem öt nemet ismer el A bugisz nép tradíciója ősi legendákban gyökerezik, de a modern korban egyre inkább üldözik a sem nem férfi, se nem nő bissukat, miközben a nyugat most kezd nyitni a többféle nemi identitás elfogadásának irányába.
Az Oxford szótárból törlik a szexista definíciókat Több, a „nő” szó meghatározásánál felbukkanó szavat offenzívként jelölnek meg, néhány egyenjogúságért küzdő szervezet szerint azonban ennél több változtatásra is szükség lenne.
A nemek közti egyenlőtlenség az orvoslásban is megmutatkozik Dr. Alyson McGregor, a Brown Egyetem Warren Alpert Orvostudományi Kar egyetemi docense új kötetében durván bírálja az amerikai egészségügyet: szerinte a modern orvoslás elavult modellen alapszik, ami elutasítja a férfiak és nők biológiai különbségeit, ezáltal fokozottan veszélyezteti a nőket.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Hány ember élt eddig összesen a világon?
Hány ember élt eddig összesen a világon?
"Ahány ember él ma, mind mögött harminc szellem sorakozik; ez az élők és holtak számaránya. Az idők hajnala óta nagyjából-egészéből százmilliárd ember taposta a Föld nevű bolygót." - írta Arthur C. Clarke az 1968-ban megjelent Űrodisszeia című könyvének nyitányában. Igaza volt az írónak? És hogyan változtak azóta a becslések?
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.