Az Egyesült Államok megszakította a kapcsolatot az Egészségügyi Világszervezettel

2020 / 05 / 30 / Bobák Áron
Az Egyesült Államok megszakította a kapcsolatot az Egészségügyi Világszervezettel
Az amerikai elnök az erről szóló pénteki bejelentésében megerősítette a korábbi vádjait a világszervezettel szemben, miszerint a WHO a kínai állam bábjává vált, és segítettek eltussolni a kínaiaknak a koronavírus-járvány jelentette veszélyt.

"Kína teljes hatalmat gyakorol az Egészségügyi Világszervezet felett, annak ellenére, hogy évente csak negyvenmillió dollárt fizetnek, szemben az Egyesült Államokkal, ami évente 450 millió dollárt fizet. Részletesen ismertettük velük a reformokat, amiket végre kell hajtani, és személyesen is egyeztettünk velük, de ők megtagadták, hogy bármit is tegyenek" - mondta az elnök a Reuters tudósítása szerint, hozzátéve, hogy a WHO-nak szánt támogatást az egész világot érintő közegészségügyi problémákra fogják fordítani.

Ahogy korábbi cikkünkben írtuk, az Egyesült Államok a WHO legnagyobb, ám közel sem egyetlen támogatója. A források elvesztése ezzel együtt is érzékenyen fogja érinteni a világszervezetet, amelynek vezetői határozottan cáfolták az amerikai elnök vádjait, kiemelve, hogy már január elején figyelmeztették a világot a COVID-19 jelentette veszélyre.

Brett Bruen, Barack Obama korábbi tanácsadója a CBC-nek úgy nyilatkozott a döntésről, hogy ezzel az amerikai kormány lehetőséget ad Pekingnek, Moszkvának és Teheránnak, hogy növeljék a befolyásukat a világszervezetben. Szerinte bármilyen késlekedés (a koronavírus kezelésében) kizárólag Peking hibája lehet, hiszen az Egészségügyi Világszervezetnek nincsenek eszközei, amivel szankcionálhatná az országokat.

A WHO-t az utóbbi időben több kritika is érte, elsősorban azért, mert Kína nyomására nem engedték meg, hogy a Kínai Köztársaság (azaz Tajvan) is részt vegyen a május 18-19-én megrendezett éves közgyűlésen, annak ellenére sem, hogy a szigetország volt az első, ami jelentette a WHO-nak a koronavírussal kapcsolatos aggodalmait a tavalyi év végén.

(Borítókép: U.S. Mission Geneva/ Eric Bridiers)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Miért nem találkozunk idegenekkel? – A válasz az AI lehet egy félelmetes elmélet szerint
Miért nem találkozunk idegenekkel? – A válasz az AI lehet egy félelmetes elmélet szerint
Egy új elmélet szerint a Nagy Szűrő egy versenyfutás az mesterséges szuperintelligencia és a bolygóközi utazás és letelepedés között – és ebben a versenyben nem állunk épp túl jól.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.