Csődbe megy az Egészségügyi Világszervezet?

2020 / 04 / 16 / Bobák Áron
Csődbe megy az Egészségügyi Világszervezet?
Donald Trump szerdán bejelentette, hogy az Egyesült Államok ideiglenesen felfüggeszti a WHO-nak juttatott anyagi támogatást. Ezzel a szervezet legnagyobb támogatóját veszítette el, de pánikra azért nincs ok.

Az amerikai elnök az erről szóló bejelentésében meglehetősen kemény vádakkal illette a WHO-t, többek között azzal, hogy segítettek Kínának eltussolni a helyzet valódi súlyosságát. "A hibáik rengeteg ember halálát okozták" - mondta Trump a Fehér Házban összegyűlt riporterek előtt, utalva arra, hogy szerinte a világszervezet nem küldött időben egészségügyi szakértőket Kínába és nem tették szóvá az átláthatóság hiányát sem az országban tapasztalható helyzettel kapcsolatban. Az elnök szerint ez indokolttá tette, hogy felülvizsgálják a szervezet finanszírozását, ami miatt 60-90 napra felfüggesztik a támogatások folyósítását.

Bár a WHO az elmúlt hónapokban a koronavírus-járvány miatt került reflektorfénybe, a történetük hosszú múltra tekint vissza. A szervezetet a második világháború után, 1948-ban hozták létre az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) részeként, azzal a céllal, hogy "minden ember számára biztosítsa a legmagasabb szintű egészségügyi ellátást". Az alapelvek megfogalmazásán és az iránymutatáson kívül a WHO biztosítja a 194 tagország egészségügyi szervezetei közötti együttműködést, kiterjedt segítségnyújtási, kutatói és koordinációs feladatokat lát el, és részt vesz az egészségügyi technológiák, szabványok fejlesztésében.


A WHO közel sem csak a koronavírus-járvány megállításában játszik fontos szerepet, de világszerte dolgoznak többek között a malária, a polio és a HIV megfékezésén is (Fotó: WHO/T. Trenchard)

A szervezet a honlapján részletes adatokat közöl a költségvetéséről, ez alapján 2018-2019-ben összesen 5,6 milliárd dollárból gazdálkodtak. Ezeknek a bevételeknek nagyjából a fele jött a tagországoktól, akik közül a legnagyobb befizető eddig éppen az Egyesült Államok volt: a 2018-19-es, kétéves ciklusban az USA csaknem kilencszázmillió dollárral támogatta a WHO-t, ami a teljes költségvetésük több mint 15%-a. A büdzsé másik fele az ENSZ-től, a privát szektortól, magánszemélyektől, jótékonysági alapoktól és egyéb nem állami szervezetektől származik, a Bill és Melinda Gates alapítvány például önmagában több mint ötszázmillió dollárral támogatja a szervezet működését. Bill Gates nem sokkal a bejelentés után meg is szólalt a Twitteren, ahol azt írta: "Az Egészségügyi Világszervezet támogatásának leállítása egy világjárvány közepén pont olyan veszélyes, mint amilyennek hangzik", és "a világnak most jobban szüksége van a WHO-ra, mint valaha".


A WHO 2018-as költségvetésének legnagyobb befizetői

A szervezet főigazgatója, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz az amerikai elnök bejelentését annyival kommentálta, hogy mélységesen sajnálják a döntést, majd hozzátette, hogy jelenleg a legfontosabb feladatuk a vírus terjedésének megállítása. A WHO tisztségviselői emlékeztettek rá, hogy a szervezet már január elején felhívta a figyelmet a COVID-19-re, néhány nappal később pedig egy technikai iránymutatást is összeállítottak az országok számára arról, hogyan birkózhatnak meg a koronavírussal. Azóta a WHO többek között online tréningeket szervezett egészségügyi dolgozók részére, klinikai teszteket indítottak kilencven ország részvételével, amiben olyan gyógyszereket teszteltek, amik hatásosak lehetnek a SARS-COV-2-vel szemben, és munkacsoportokat hoztak létre a védőfelszerelések szétosztására. A szervezet tisztségviselői a támogatások elapadásáról úgy nyilatkoztak, hogy felül fogják vizsgálni a finanszírozási lehetőségeiket, és a partnereikkel együtt megpróbálják áthidalni a hiányt, hogy zavartalanul folytathassák a munkát.

Donald Trump döntésével kapcsolatban a The New York Times megjegyzi, hogy az elnök a koronavírus-járvány kezelésével kapcsolatos őt érő, egyre erősödő kritikákat igyekszik elterelni azzal, hogy a WHO-ra tolja a felelősséget. Tény, hogy a járvány kitörése óta messze az Egyesült Államokban betegedtek meg a legtöbben, és a halálos áldozatok száma is itt a legmagasabb: a 134 ezer áldozat közül csaknem minden ötödik amerikai, felmérések szerint pedig az emberek többsége nem ért egyet azzal, ahogy a kormányzat a krízist kezelte. A Politico számos olyan esetet is összegyűjtött, amikor Donald Trump megdicsérte Kínát a járvány kezelésével kapcsolatban.

Ezzel szemben a The Atlantic arra emlékeztet, hogy a WHO több esetben valóban nem hozott jó döntéseket, ami szerintük kapcsolatban állhat azzal, hogy Kína az utóbbi időben egyre nagyobb befolyást szerzett a világszervezetben. Az újság többek között szóvá teszi, hogy a WHO habozott nemzetközi közegészségügyi vészhelyzetté nyilvánítani a COVID-19-et, valamint egy január közepi Twitter-bejegyzésben még azt hangoztatták, hogy a kínai szakértők szerint a vírus nem terjed emberről emberre. A Financial Times azt is kiderítette, hogy Tajvan már decemberben jelezte a szervezet felé azon aggályait, hogy a vírus emberről emberre is terjedhet, ám ezt a WHO figyelmen kívül hagyta.

Ahogy korábban mi is írtunk róla, a WHO kifejezetten dicsérte Kínát a járvány megállításáért tett erőfeszítéseiért, amiben külön kiemelték a helyzettel kapcsolatban tanúsított átláthatóságot. Amerikai források szerint azonban az országban egyszerűen eltitkolták a járvány valódi kiterjedését, a valós esetek száma a hivatalos 82 ezer helyett akár több millió is lehet.

(Borítókép: Getty)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Másfél évszázad után megszűnik az egyik legrégebbi tudományos folyóirat
Másfél évszázad után megszűnik az egyik legrégebbi tudományos folyóirat
Charles Darwin felfedezéseiről újdonságként számolhatott be a Popular Science a tizenkilencedik század végén.
Mi történik a világban és az Univerzumban egyetlen másodperc leforgása alatt?
Mi történik a világban és az Univerzumban egyetlen másodperc leforgása alatt?
Egy másodperc egy szemvillanás – mégis ezen idő alatt is elképesztő mértékben történnek dolgok – velünk emberekkel, és odafent a Kozmoszban.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.