Csődbe megy az Egészségügyi Világszervezet?

2020 / 04 / 16 / Bobák Áron
Csődbe megy az Egészségügyi Világszervezet?
Donald Trump szerdán bejelentette, hogy az Egyesült Államok ideiglenesen felfüggeszti a WHO-nak juttatott anyagi támogatást. Ezzel a szervezet legnagyobb támogatóját veszítette el, de pánikra azért nincs ok.

Az amerikai elnök az erről szóló bejelentésében meglehetősen kemény vádakkal illette a WHO-t, többek között azzal, hogy segítettek Kínának eltussolni a helyzet valódi súlyosságát. "A hibáik rengeteg ember halálát okozták" - mondta Trump a Fehér Házban összegyűlt riporterek előtt, utalva arra, hogy szerinte a világszervezet nem küldött időben egészségügyi szakértőket Kínába és nem tették szóvá az átláthatóság hiányát sem az országban tapasztalható helyzettel kapcsolatban. Az elnök szerint ez indokolttá tette, hogy felülvizsgálják a szervezet finanszírozását, ami miatt 60-90 napra felfüggesztik a támogatások folyósítását.

Bár a WHO az elmúlt hónapokban a koronavírus-járvány miatt került reflektorfénybe, a történetük hosszú múltra tekint vissza. A szervezetet a második világháború után, 1948-ban hozták létre az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) részeként, azzal a céllal, hogy "minden ember számára biztosítsa a legmagasabb szintű egészségügyi ellátást". Az alapelvek megfogalmazásán és az iránymutatáson kívül a WHO biztosítja a 194 tagország egészségügyi szervezetei közötti együttműködést, kiterjedt segítségnyújtási, kutatói és koordinációs feladatokat lát el, és részt vesz az egészségügyi technológiák, szabványok fejlesztésében.


A WHO közel sem csak a koronavírus-járvány megállításában játszik fontos szerepet, de világszerte dolgoznak többek között a malária, a polio és a HIV megfékezésén is (Fotó: WHO/T. Trenchard)

A szervezet a honlapján részletes adatokat közöl a költségvetéséről, ez alapján 2018-2019-ben összesen 5,6 milliárd dollárból gazdálkodtak. Ezeknek a bevételeknek nagyjából a fele jött a tagországoktól, akik közül a legnagyobb befizető eddig éppen az Egyesült Államok volt: a 2018-19-es, kétéves ciklusban az USA csaknem kilencszázmillió dollárral támogatta a WHO-t, ami a teljes költségvetésük több mint 15%-a. A büdzsé másik fele az ENSZ-től, a privát szektortól, magánszemélyektől, jótékonysági alapoktól és egyéb nem állami szervezetektől származik, a Bill és Melinda Gates alapítvány például önmagában több mint ötszázmillió dollárral támogatja a szervezet működését. Bill Gates nem sokkal a bejelentés után meg is szólalt a Twitteren, ahol azt írta: "Az Egészségügyi Világszervezet támogatásának leállítása egy világjárvány közepén pont olyan veszélyes, mint amilyennek hangzik", és "a világnak most jobban szüksége van a WHO-ra, mint valaha".


A WHO 2018-as költségvetésének legnagyobb befizetői

A szervezet főigazgatója, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz az amerikai elnök bejelentését annyival kommentálta, hogy mélységesen sajnálják a döntést, majd hozzátette, hogy jelenleg a legfontosabb feladatuk a vírus terjedésének megállítása. A WHO tisztségviselői emlékeztettek rá, hogy a szervezet már január elején felhívta a figyelmet a COVID-19-re, néhány nappal később pedig egy technikai iránymutatást is összeállítottak az országok számára arról, hogyan birkózhatnak meg a koronavírussal. Azóta a WHO többek között online tréningeket szervezett egészségügyi dolgozók részére, klinikai teszteket indítottak kilencven ország részvételével, amiben olyan gyógyszereket teszteltek, amik hatásosak lehetnek a SARS-COV-2-vel szemben, és munkacsoportokat hoztak létre a védőfelszerelések szétosztására. A szervezet tisztségviselői a támogatások elapadásáról úgy nyilatkoztak, hogy felül fogják vizsgálni a finanszírozási lehetőségeiket, és a partnereikkel együtt megpróbálják áthidalni a hiányt, hogy zavartalanul folytathassák a munkát.

Donald Trump döntésével kapcsolatban a The New York Times megjegyzi, hogy az elnök a koronavírus-járvány kezelésével kapcsolatos őt érő, egyre erősödő kritikákat igyekszik elterelni azzal, hogy a WHO-ra tolja a felelősséget. Tény, hogy a járvány kitörése óta messze az Egyesült Államokban betegedtek meg a legtöbben, és a halálos áldozatok száma is itt a legmagasabb: a 134 ezer áldozat közül csaknem minden ötödik amerikai, felmérések szerint pedig az emberek többsége nem ért egyet azzal, ahogy a kormányzat a krízist kezelte. A Politico számos olyan esetet is összegyűjtött, amikor Donald Trump megdicsérte Kínát a járvány kezelésével kapcsolatban.

Ezzel szemben a The Atlantic arra emlékeztet, hogy a WHO több esetben valóban nem hozott jó döntéseket, ami szerintük kapcsolatban állhat azzal, hogy Kína az utóbbi időben egyre nagyobb befolyást szerzett a világszervezetben. Az újság többek között szóvá teszi, hogy a WHO habozott nemzetközi közegészségügyi vészhelyzetté nyilvánítani a COVID-19-et, valamint egy január közepi Twitter-bejegyzésben még azt hangoztatták, hogy a kínai szakértők szerint a vírus nem terjed emberről emberre. A Financial Times azt is kiderítette, hogy Tajvan már decemberben jelezte a szervezet felé azon aggályait, hogy a vírus emberről emberre is terjedhet, ám ezt a WHO figyelmen kívül hagyta.

Ahogy korábban mi is írtunk róla, a WHO kifejezetten dicsérte Kínát a járvány megállításáért tett erőfeszítéseiért, amiben külön kiemelték a helyzettel kapcsolatban tanúsított átláthatóságot. Amerikai források szerint azonban az országban egyszerűen eltitkolták a járvány valódi kiterjedését, a valós esetek száma a hivatalos 82 ezer helyett akár több millió is lehet.

(Borítókép: Getty)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Olyan folyadékot készítettek a Harvardon, ami newtoni és nemnewtoni módon is viselkedik
Olyan folyadékot készítettek a Harvardon, ami newtoni és nemnewtoni módon is viselkedik
A metafolyadékban apró gömbök vannak, amelyek lehetővé teszik, hogy a folyadék változtassa a tulajdonságait.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.