Az Egyesült Királyságban aggódnak, hogy a koronavírus Dél-Afrikában terjedő változata ellen nem védenek a vakcinák

2021 / 01 / 05 / Felkai Ádám
Az Egyesült Királyságban aggódnak, hogy a koronavírus Dél-Afrikában terjedő változata ellen nem védenek a vakcinák
A vírusnak az a változata, amely Dél-Afrikában tűnt fel, de azóta már több országban is jelen van, több tudóst is aggodalommal tölt el, mert attól félnek, hogy ez ellen a jelenlegi vakcinák nem lesznek hatékonyak.

Jelenleg a vírus két változata áll a vizsgálódások homlokterében. Az egyik az először Angliában megjelent, a másik a Dél-Afrikában észlelt változat. Míg az előbbi gyorsabban terjed az eddigi változatoknál, amely miatt megint szigorú lezárásokat rendeltek el a szigetországban, a brit egészségügyi miniszter, Matt Hancock, a Dél-Afrikában megjelent változat miatt fejezte ki hétfőn az aggodalmát – írja a Reuters. Egy szakértő úgy nyilatkozott a lapnak, hogy bár mind a brit, mind a dél-afrikai több közös jellemzővel is bír, ez utóbbi esetén több egyéb mutációt is megfigyeltek, mely okot ad az aggodalomra. A legfontosabb különbség, hogy a vírus tüskefehérjéjében (mellyel az emberi sejtekhez kapcsolódik, és ami alapján fel lehet ezt a kórokozót ismerni) számos ponton, jelentősen eltér az eddigi változatétól. Emiatt ez a vírus akár nehezebben is lesz felismerhető az immunrendszer számára, hiába kapott valaki oltást. Egyébként mind a brit, mind a dél-afrikai variáns több vírust termel a szervezetben, ami valószínűleg hozzájárul ahhoz, hogy ezek a változatok fertőzőbbek.

Angliában mutálódott a Covid-19 vírus, mit kell tudni az új törzsről és a mutációkról? A vírusok folyamatosan mutálódnak, és új törzsekké fejlődnek, különösen akkor, ha olyan nagy számú embert fertőznek meg, mint a covid-19 koronavírus, hiszen az emberi test számukra fejlődési környezet. Annak eldöntésénél, hogy a vírus mutációja avagy egy új törzs fontos-e, a szakértők általában azt kérdezik: megváltozott a vírus viselkedése?

A BioNTech cég vezérigazgatója, Ugur Sahin és John Bell, az Oxford orvosprofesszora, aki egyébként a brit kormány tanácsadója is a járvánnyal kapcsolatban, azt mondták, hogy jelenleg tesztelik a vakcinákat az új változatokra, és ha kell, hat héten belül módosítani tudják az oltást. Bell professzor vasárnap úgy nyilatkozott, hogy úgy gondolja, a vakcinák védenek a brit változat ellen, ugyanakkor a vírus dél-afrikai variánsa ebből a szempontból hatalmas kérdőjel. Jelenleg egyébként 60 vakcina tesztelése folyik, azokat is beleértve, melyek használatát különböző országokban már engedélyezték.

 

További cikkek a Rakétán:

Karikó Katalin magyar kutatónő szabadalma a Moderna és a Pfizer vakcinái mögött Karikó Katalin karrierje a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban indult, de innen elbocsátották, és végül az Egyesült Államokban kötött ki, ahol sikeres saját cége részt vett a koronavírus elleni oltás kifejlesztésében. A 65 éves biokémikus ma Philadelphiában él, és tudóstársával, Drew Weismann-nal közös szabadalmuk áll a Pfizer/BioNTech és a Moderna koronavírus vakcinái mögött.

Ebben a videóban érthetően magyarázza el a Pfizer, miképp működik a vakcina Ha valakit érdekel, miként működik az mRNS-alapú oltás, ebből a videóból megtudhatja.

Január elején indul Vuhanba a WHO nyomozócsapata, hogy fényt derítsenek a vírus eredetére Már majdnem tizenkét hónap telt el a járvány kezdete óta, de a szakértők szerint még nem késő elkezdeni a helyi vizsgálatokat. A tíz fős nemzetközi csapat a kínai szervezetek által eddig elvégzett kutatásokra is támaszkodik, a munkát pedig a Huanan piacon, a járvány epicentrumában kezdik.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
A mesterséges intelligencia forradalmasíthatja a gyógyítást is?
A mesterséges intelligencia forradalmasíthatja a gyógyítást is?
Az Avey öndiagnosztikai algoritmusa több mint 450 betegséget ismer fel 93 százalékos pontossággal, a beteg a gyógyszert házhozszállíttathatja az alkalmazással, vagy akár időpontot is foglalhat vele egy szakorvoshoz.
Wigner Jenő, a fizikus, aki megteremtette a nukleáris mérnöki tudományokat
Wigner Jenő, a fizikus, aki megteremtette a nukleáris mérnöki tudományokat
A legendásan udvarias tudós neve talán nem a legismertebb a Manhattan terv résztvevői közül, de hatalmas szerepet játszott az az első atommáglya, az első vízhűtéses, plutónium generáló reaktor létrehozásában és a tudomány számos területen hagyott hosszú időre szóló nyomot.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.