Az egyik legextrémebb repülő jármű-koncepció a világon valósággá vált

2021 / 10 / 27 / Bobák Zsófia
Az egyik legextrémebb repülő jármű-koncepció a világon valósággá vált
Nemcsak repülő autók, és jetpackek, hanem repülő motorbiciklik is készülnek azoknak, akik unják a földi közlekedést. Az Xturismo készítőit a Csillagok Háborújának világa ihlette és azon dolgoznak, hogy a fantáziát átültessék a gyakorlatba is.

A japán ALI Technologies startupot alig néhány éve, 2016-ban alapította meg a Tokiói Egyetem néhány diákja, akik akkoriban drónok fejlesztésével foglalkoztak, de a cég egyik elsődleges célja hamarosan már nem csak a hagyományos repülő eszközök, hanem egy igen kevesek által fejlesztett járműtípus, a repülő motor megépítése lett. Az Evtol News elmondása szerint az alapítóknak a Csillagok Háborújában is látható repülő eszközökön való közlekedés adta az ötletet, ami végül az Xturismo megszületéséhez vezetett, a több szempontból is hibrid jármű (egyrészt drón és motorbicikli kombinációja, másrészt belsőégésű és elektromos motor is hajtja) pedig mára valósággá vált és tegnap nyilvánosság előtt is bemutatták a repülési képességeit, bár egyelőre csak nagyon rövid időre (egy, a közönség soraiból készült videón még jobban látható a bemutató).

A repülő motor a drónok technológiájával működik, összesen hat propeller segítségével emelkedik a magasba, ebből kettő alul található, ahol egy hagyományos motoron a kerekek lennének, négy pedig oldalt, hogy kiegyensúlyozzák a billegést. A meghajtást belsőégésű és elektromos motorok biztosítják, amelyek 30-40 percig tartják a levegőben a járművet, és maximum 100 km/h-ás sebességet tesznek lehetővé. A szerkezet felső része motorbiciklihez hasonló és kényelmes elhelyezkedést biztosít repülés közben a jókora, 3,7*2,4*1,5 méteres járművön. Az Xturismo csak egyszemélyes változatban készül, maximális teherbírása 100 kilogramm, és az ára egyelőre nem túl baráti, az első körben piacra dobott 200 példány egyenként 680 000 dollárba, vagyis 213 millió forintba kerül, de ez a magas árazás tulajdonképpen a cég stratégiájának részét képezi.

Az ALI Technologies ugyanis, elmondásuk szerint a Tesla nyomdokaiba lépve, először az igazán tehetős vásárlók számára értékesíti a gépet, azoknak, akiknek esetleg az sem okoz problémát, hogy a repülő motorokat a szabályozások hiánya miatt egyelőre csak nagyon kevés helyen, leginkább magánterületen, esetleg versenypályákon lehet csak használni. Később, ha beindult az üzlet, már több járművet is legyártanak és csökkentik az árakat, így a szélesebb közönség számára is elérhető közelségbe kerül az eszköz. A cég arra számít, hogy addigra a hatóságok is foglalkoznak az ehhez hasonló, ritka járművek szabályozásának kérdésével és a törvényi előírások 2023-ra lehetővé teszik Japánban az Xturismo 'közutakon', vagyis közutak felett való használatát is.

Az Xturismo első a Fuji Speedway Racing Course-on tartott bemutatóján a cég elnöke, Daisuke Katano elmondta:

az elsődleges feladat ahhoz, hogy a repülő motorokat kiengedjék nyílt légtérre is, a járművek társadalmi elfogadottságának megalapozása,

ami azt jelenti, hogy a drón-motort nem csak szórakozási célokra szánják, hanem vészhelyzetekhez, katasztrófák helyszínére és sürgősségi ellátást igénylő esetekhez kiszálló egységek gyors kiérkezésének elősegítésére is elérhetővé teszik.

(Autoevolution Fotó: ALI Technologies)

További cikkek a témában:

Két év múlva már repülő motorokkal száguldozhatunk, ígéri a Jetpack Aviation A rakétahátizsákokat gyártó kaliforniai vállalat már évek óta fejleszti a Speeder névre keresztelt repülő motort, amit eredetileg katonai felhasználásra és mentési feladatokra szántak, most viszont bejelentették, hogy készül a jármű szabadidős változata is, ami a cég szerint már 2023-ban megvásárolható lesz.
Harmincöt percet repült, majd sikeresen landolt egy autó Az AirCar a magyar határ közelében manőverezett, és még a BBC is beszámolt róla.
Kínából érkezhet az első valódi repülő autó Az Xpeng Motors nem csak a Tesla babérjaira tör, de 2024-re már egy repülő autót is piacra dobna.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
A víz alatti biciklivel olyan gyorsan úszhatunk, mint a halak
A víz alatti biciklivel olyan gyorsan úszhatunk, mint a halak
A halaknak valóban nincs hasznára a bicikli, nekünk viszont igen – akár a víz alatt is.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.