Az eldobható műanyag ötvenöt százalékát mindössze húsz vállalat állítja elő

2021 / 05 / 22 / Perei Dóra
Az eldobható műanyag ötvenöt százalékát mindössze húsz vállalat állítja elő
A jelentésről a ScienceAlert számolt be, mely szerint a globálisan előállított egyszer használatos műanyagok ötvenöt százalékát mindössze húsz vállalat állítja elő. Az mostanra már valószínűleg senkinek sem újdonság, hogy az egyszer használatos műanyagoknak köszönhető napjaink egyik legsúlyosabb környezeti problémája.

A szervezet munkatársai az átlagos vizsgálatoktól eltérően nem csupán a csomagolóanyagokat vizsgálták, hanem a műanyaglánc mélyebb részeit is. Vizsgálataik során körülbelül ezerkétszáz olyan gyárat azonosítottak világszerte, ahol előállítják az eldobható műanyagok öt leggyakoribb polimerét. Az üzemeket nagyjából háromszáz vállalat üzemelteti, közülük száz felel a gyártás mintegy kilencven százalékáért. A szakértők szerint a krízis elsődleges okozója az a top húsz cég, amely a nem újrahasznosítható műanyagok ötvenöt százalékát gyártja. A jelentésben arról is szó esik, hogy az emberiség

csak 2019-ben százharmincmillió tonna műanyaghulladékot állított elő.

A listavezetők az amerikai ExxonMobil (első helyezett), az amerikai Dow (második helyezett), valamint a kínai Sinopec (harmadik helyezett). Ezek a vállalatok a műanyagok tizenhat százalékát, és egyenként ötmillió tonna hulladékot termeltek. A kutatók hangsúlyozzák, hogy a törvényeknek lehetővé kellene tenniük, hogy a polimereket egészen a gyártókig nyomon kövessék, jelenleg ugyanis a szabályozás főként azokra a vállalatokra vonatkozik, amelyek termékeiket eldobható műanyag csomagolásban adják el.

Kritizáljuk a gépeket, pedig azok el- és feltakaríthatják az emberiség mocskát Van az életnek egy területe, ahol kifejezetten a javunkra válna, ha a gépek elvennénk a munkánkat: ez nem más, mint a folyókat elárasztó hulladék és olaj kipucolása. A dánok már léptek is az ügy érdekében.

A jelentés ennél is tovább megy, ugyanis abban a vállalatok részvénytulajdonosai és finanszírozói is szerepelnek. A nemzeti tulajdonosi listán az első Szaúd-Arábia, a gyártókat pénzelő bankok közül az első öt pedig amerikai. Egy főre lebontva a legtöbb hulladékot Ausztráliában, az Egyesült Államokban és Dél-Koreában termelik, összességében viszont Kína, az USA és India a legnagyobb szennyező. A Minderoo Foundationnél azt remélik, hogy a hasonló vizsgálatok hatására a politikai döntéshozók átértékelik majd a műanyaggal kapcsolatos irányelveket.

Ezer folyó hordja a legtöbb műanyagot a tengerekbe, óceánokba

A gyártók után felmerülhet a kérdés, hogy globálisan vajon mely folyók hordják a legnagyobb mennyiségű műanyaghulladékot a tengerekbe, óceánokba. Egy holland-német kutatócsoport, amelynek egyébként az Ocean Cleanup is tagja, megvizsgálta az egyes folyók szerepét a műanyagszennyezés elosztásában: kiderült, hogy az összmennyiség nyolcvan százalékát ezer folyó szállítja el. Mivel a Földön található folyók száma meghaladja a százezret, a szakemberek szerint ez így mindössze egy százalék.

A kutatók továbbá megvizsgálták az egyes folyók vízgyűjtő területén keletkező hulladékmennyiséget, amit aztán olyan adatokkal egészítették ki, mint mondjuk a helyi hulladékgazdálkodási körülmények, a népsűrűség, az éghajlat, vagy épp a terület domborzati adottságai. Ezen adatok alapján kiszámítható, hogy mely folyók hordják a legtöbb műanyagot az óceánokba. Nem meglepő módon a műanyagok zöme akkor kerülhet a tengerekbe, ha azt a víz közelében használják, dobják el. A műanyag mennyisége alapján az első ötven között dél- és délkelet-ázsiai, illetve néhány afrikai folyó szerepel, egy brazillal és egy dominikaival egyetemben.

(Fotó: Unsplash/Hermes_Rivera)

További cikkek a Rakétán:

Speciális kísérletbe kezdtek magyar kutatók: 70 000 kiló műanyagot komposztálnak A lineáris gazdaság és a fogyasztói társadalom rendszerének fenntarthatatlanságára már évtizedek óta figyelmeztetnek a szakemberek, ezért lassan a körkörös gazdaság veheti át a stafétabotot.

Vízzel égetik el a műanyagot abban az üzemben, ahol a világon elsőként bármilyen plasztikot újra tudnak hasznosítani A szuperkritikus vízzel kezelt műanyagokat olajjá és kémiai anyagokká bontják le, az így kapott alapanyagból pedig akárhányszor lehet újra minőségi műanyagot gyártani.

Érvek és ellenérvek a műanyagok kémiai újrahasznosítását illetően Egy új vizsgálat szerint a kémiai újrahasznosítás valós megoldást jelenthet a műanyagok fenntartható visszaforgatásának problémájára; egyes szakértők azonban inkább a robotok segítségére támaszkodnának, és erre minden okuk meg is van.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Az EU előírta az olcsóbb, akár jótálláson túli szervizelést
Az EU előírta az olcsóbb, akár jótálláson túli szervizelést
Az Európai Parlament megszavazta a javaslatot, ami két éven belül lép életbe a tagországokban.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.