Az Európai Bizottságnál már be is tiltották a TikTokot

2023 / 02 / 25 / Pőcze Balázs
Az Európai Bizottságnál már be is tiltották a TikTokot
Nem telepíthetik fel a TikTokot az Európai Bizottság munkatársai sem a vállalati, sem a magánkészülékeikre, ha utóbbiakat munkára is használják. A háttérben kiberbiztonsági aggályok állnak.

A TechCrunch híre emlékeztet: az elmúlt időszakban egyre-másra jelentik be önkormányzatok, intézmények és kormányok, hogy nem bíznak a kínai alkalmazásban, miközben több mint egymilliárdan használják azt, és a tinik körében már népszerűbb, mint a YouTube. Ezzel szemben Indiában már két és fél éve betiltották a rövid videókról ismertté vált appot, de azóta az amerikai Képviselőház és egyes államok is megtiltották az alkalmazottaiknak a telepítését, ahogyan bizonyos egyetemek diákjainak sem engedélyezett a tiktokozás. Nagy-Britannia parlamentje pedig, miután nyitott egy fiókot, gyorsan be is zárta azt.

"Ennek az intézkedésnek az a célja, hogy megvédje a Bizottságot a kiberbiztonsági fenyegetésektől és tevékenységektől, amelyek felhasználhatók a Bizottság szervezeti környezete elleni kibertámadásokra";

- írja az Európai Bizottság közleménye, majd hozzáteszi: más közösségi média platformok is ugyanerre a sorsa juthatnak. A fentieknél kézzelfoghatóbb okot nem szolgáltat Brüsszel, ahogyan Washington vagy Újdelhi sem; úgy tűnik, hogy az 5G-infrastruktúrához hasonlóan egy közösségi alkalmazásnál is elég, ha felmerül a gyanúja annak, hogy a kínai kormány hozzáférhet azon keresztül érzékeny adatokhoz. Az USA dollármilliárdokat áldoz a Huawei és ZTE eszközök eltávolítására, mindenféle bizonyíték nélkül, ugyanakkor a TikToknál nemrég bebizonyosodott, hogy négy alkalmazottuk Kínában és Amerikában újságírók földrajzi helyzetét figyelte meg titokban, hogy kiderítsék, hogy találkoznak-e bizalmas információkat kiszivárogtató TikTok-dolgozókkal. A megfigyelést végző munkatársakat kirúgta a tulajdonos ByteDance. "Néhány egyén aláaknázta a nyilvánosság bizalmát, amelyet sok erőfeszítéssel építünk. Komoly lecke lesz ez mindannyiunknak" - fogalmaztak akkor, például arra utalva, hogy újságírói tájékoztatóközpontokat nyitnak, vagy hogy helyi, auditált adatközpontokba mozgatják a felhasználói információkat. Úgy tűnik, hogy Brüsszelt így sem tudták megnyugtatni. A Bizottság döntése a cég szerint "alapvető félreértéseken" alapszik.

(Borítókép: Solen Feyissa/Unsplash)

A TikTok beépített böngészője mindent lát, amit a felhasználók gépelnek Egy friss kutatás szerint a népszerű videómegosztó beépített böngészőjében van egy olyan kód, amelynek segítségével a TikTok láthatja, hogy milyen billentyűket nyomnak le a felhasználók, de nem lehet tudni, hogy a funkciót aktívan használják-e valamire.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Itt a mese vége? – Az LK-99 mégsem szobahőmérsékletű szupravezető valószínűleg
Itt a mese vége? – Az LK-99 mégsem szobahőmérsékletű szupravezető valószínűleg
A Kínai Tudományos Akadémia kutatása alapján az LK-99 sem hozza el a szupravezetők forradalmát, mivel valójában nem is szobahőmérsékletű szupravezető.
Könnyen lehet, hogy Elon Musk most vitte csődbe az X-re átkeresztelt Twittert
Könnyen lehet, hogy Elon Musk most vitte csődbe az X-re átkeresztelt Twittert
"B****** meg magukat!" - üzente a közösségi oldalt elhagyó hirdetőknek a cég első embere, akiknek a hírek szerint ezután nem is igazán áll szándékukban visszatérni.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.