Az Európai Bizottságnál már be is tiltották a TikTokot

2023 / 02 / 25 / Pőcze Balázs
Az Európai Bizottságnál már be is tiltották a TikTokot
Nem telepíthetik fel a TikTokot az Európai Bizottság munkatársai sem a vállalati, sem a magánkészülékeikre, ha utóbbiakat munkára is használják. A háttérben kiberbiztonsági aggályok állnak.

A TechCrunch híre emlékeztet: az elmúlt időszakban egyre-másra jelentik be önkormányzatok, intézmények és kormányok, hogy nem bíznak a kínai alkalmazásban, miközben több mint egymilliárdan használják azt, és a tinik körében már népszerűbb, mint a YouTube. Ezzel szemben Indiában már két és fél éve betiltották a rövid videókról ismertté vált appot, de azóta az amerikai Képviselőház és egyes államok is megtiltották az alkalmazottaiknak a telepítését, ahogyan bizonyos egyetemek diákjainak sem engedélyezett a tiktokozás. Nagy-Britannia parlamentje pedig, miután nyitott egy fiókot, gyorsan be is zárta azt.

"Ennek az intézkedésnek az a célja, hogy megvédje a Bizottságot a kiberbiztonsági fenyegetésektől és tevékenységektől, amelyek felhasználhatók a Bizottság szervezeti környezete elleni kibertámadásokra";

- írja az Európai Bizottság közleménye, majd hozzáteszi: más közösségi média platformok is ugyanerre a sorsa juthatnak. A fentieknél kézzelfoghatóbb okot nem szolgáltat Brüsszel, ahogyan Washington vagy Újdelhi sem; úgy tűnik, hogy az 5G-infrastruktúrához hasonlóan egy közösségi alkalmazásnál is elég, ha felmerül a gyanúja annak, hogy a kínai kormány hozzáférhet azon keresztül érzékeny adatokhoz. Az USA dollármilliárdokat áldoz a Huawei és ZTE eszközök eltávolítására, mindenféle bizonyíték nélkül, ugyanakkor a TikToknál nemrég bebizonyosodott, hogy négy alkalmazottuk Kínában és Amerikában újságírók földrajzi helyzetét figyelte meg titokban, hogy kiderítsék, hogy találkoznak-e bizalmas információkat kiszivárogtató TikTok-dolgozókkal. A megfigyelést végző munkatársakat kirúgta a tulajdonos ByteDance. "Néhány egyén aláaknázta a nyilvánosság bizalmát, amelyet sok erőfeszítéssel építünk. Komoly lecke lesz ez mindannyiunknak" - fogalmaztak akkor, például arra utalva, hogy újságírói tájékoztatóközpontokat nyitnak, vagy hogy helyi, auditált adatközpontokba mozgatják a felhasználói információkat. Úgy tűnik, hogy Brüsszelt így sem tudták megnyugtatni. A Bizottság döntése a cég szerint "alapvető félreértéseken" alapszik.

(Borítókép: Solen Feyissa/Unsplash)

A TikTok beépített böngészője mindent lát, amit a felhasználók gépelnek Egy friss kutatás szerint a népszerű videómegosztó beépített böngészőjében van egy olyan kód, amelynek segítségével a TikTok láthatja, hogy milyen billentyűket nyomnak le a felhasználók, de nem lehet tudni, hogy a funkciót aktívan használják-e valamire.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
A Google bemutatta a jövő AI-asszisztensét, ami már nem is a telefonunkon fut
A Google bemutatta a jövő AI-asszisztensét, ami már nem is a telefonunkon fut
A Project Astra úgy válaszol a kérdéseinkre, mintha egy mindentudó ismerőssel beszélgetnénk videochaten, okosszemüvegekkel kombinálva pedig egészen új távlatokat nyithat a chatbotok használatában.
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.