Az igazi sötét vs a legfeketébb, BMW X6 Vantablack versus Mitsubishi Lancer Evo X Musou Black

2020 / 12 / 15 / Justin Viktor
Az igazi sötét vs a legfeketébb, BMW X6 Vantablack versus Mitsubishi Lancer Evo X Musou Black
A Vantablack a világ egyik legfeketébb anyaga a Brit Surrey NanoSystems fejlesztése, és nem kevesebbre képes, mint a látható fény akár 99,965 százalékának elnyelésére. Egy bocsánatos oximoronnal ugyanakkor megállapíthatjuk, hogy a igazi sötét erejét csak laborkörülmények között képes megvillantani. Termékdemonstrációs autófényezésként felhasználva ráadásul most kihívót is kapott a Sötét Nagyúr.

Vantablack

Nevének VANTA előtagja betűszó, a függőlegesen igazított nanocsöves tömbök (vertically aligned nanotube arrays) rövidítése, melyet az angol fekete (black) szó követ, és csak akkor képes elnyelni ennyi fényt, ha az 663 nanométeres hullámhosszon, merőlegesen esik az anyagra.

A Vantablack függőleges nanocsövek erdeiből áll, melyeket a katalitikus kémiai gőzfázisú leválasztásos módszer (CVD) módosított változatával "növesztenek" egy hordozón. Amikor a Vantablacket fény éri, az a  visszaverődés helyett csapdába esik, és folyamatosan ide-oda verődik a nanocsövek között, végül elnyelődik és hővé oszlik el.

A Vantablack a látható fény akár 99,965 százalékát képes elnyelni, és 400 Celsius fok szükséges a létrehozásához. A NASA-nak is volt korábban hasonló anyaga, amit 750 Celsius fokon állítottak elő, ennek anyaga hőállóbb volt, mint a Vantablack.

A Vantablack fejlesztője, a Surrey NanoSystems nemrég összefogott a BMW-vel, hogy lefessenek egy járművet az anyaggal és ehhez létrehozták a Vantablack VBx2 bevonatot, majd annak rendje és módja szerint felvitték egy BMW X6-ra.  A VBx2 a Vantablack olyan változata, amely a fénynek "csupán" 99 százalékát nyeli el, szemben az eredeti Vantablack 99,965 százalékával.

"Nem működött volna, ha az eredeti anyagot használjuk fel" - mondta Ben Jensen a Surrey CTO-ja. „A néző elvesztette volna a háromdimenziósság minden érzetét. A VBx2 egy százalékos fényvisszaverő képességével éppen elegendő fogódzót nyújt.”

Konkurencia: a Musou Black

Nemrég egy YouTube-videóban egy újabb olyan extrém fekete árnyalatra festett autó bukkant fel, hogy a jármű szinte önmaga sziluettjének tűnik. Az autó a DipYourCar autófesték-szakértőinek műve, akik egy Mitsubishi Lancer Evolution X-et festettek le a Musou Black nevű akrilfestékkel, ahogy arról a Jalopnik is beszámolt. A Musou Black a ráeső fény 99,4 százalékát képes elnyelni, ez lett tehát a világ legsötétebb anyaga amit valaha egy autó karosszériájára felvittek. 

Egy ilyen sötét anyagból készült festés becsapja az emberi agyat, a felületen való visszaverődés hiánya miatt az autók szinte kétdimenziós tárgyaknak tűnnek, még akkor is, ha elhaladnak a kamera előtt. Mindkét autó festése demonstrációs céllal történt, a közlekedésben kifejezetten veszélyes lenne ilyen jár,művek jelenléte, rendkívül zavaró látványuk miatt.

(Kép: DipYourCar)

Ez is érdekelhet:

Az Amazon elektromos teherautókkal törekszik a karbon-semlegességre Európában Az Amazon 40 új StreetScooter Work Box elektromos szállító teherautót állít szolgálatba az egyik európai disztribúciós központjában a németországi München városában.  

Az intelligens betonnal borított autópályák és hidak magukat javítják De az önjavító képesség nem minden. A jövő okos-közlekedési koncepcióinak az intelligens anyagok fejlesztése mellett a mesterséges intelligencia, a bigdata forrásainak intenzív használata is épp úgy jellemzője. Ha ellenállunk a korszellemnek és az "igazság utáni", tudománytalan mozgalmaknak, izgalmas, új korszak köszönthet ránk a közlekedésben is.

Díjat nyert az autógumikról leváló mikroműanyagot öszegyüjtő berendezés Nemrég írtunk a mikroműanyag szennyeződések veszélyeiről a LEGO környezetbarát lépése kapcsán. Most újabb érdekes megoldás, jó hír érkezett, ami segíthet az egyik (ha nem a) legnagyobb környezetszennyező iparág, a járműgyártás okozta problémák enyhítésében.


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Hogy fog kinézni a világ tíz év múlva, mikor a fizikai és virtuális valóság teljesen egybeolvad és a transzmédia eluralkodik?
Hogy fog kinézni a világ tíz év múlva, mikor a fizikai és virtuális valóság teljesen egybeolvad és a transzmédia eluralkodik?
A Sony bemutatta koncepcióját a világról, ahol a tartalomgyártók speciális XR-szemüvegekben gyűlnek össze és kreálnak képzeletbeli világokat, amelyben a transzmédia történetmesélés teljesen ki tud bontakozni.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.