Az olvadt lávánál is magasabb a hőmérséklet a legforróbb bolygón, amit eddig felfedeztek

2021 / 04 / 29 / Bobák Zsófia
Az olvadt lávánál is magasabb a hőmérséklet a legforróbb bolygón, amit eddig felfedeztek
A Vénusz kellemesen langyos helynek tűnhet annak az exoplanétának a felszínéhez képest, amelyet nemrégen fedeztek fel ausztrál csillagászok.

A Southern Queensland University csillagásza, Brett Addison vezette az a kutatást, amelynek során rátaláltak a TOI-1431b, másik nevén MASCARA-5b elnevezésű exobolygóra, amely valószínűleg a legforróbb az eddig felfedezett bolygók közül, olyannyira, hogy a felszínén uralkodó hőmérséklet meghaladja néhány csillag hőfokát is.

A Tejútrendszerben található csillagok körülbelül 40%-a hidegebb nála.

A nappali hőmérséklet 2700 Celsius fokos, az éjszakai 2300 Celsius fok. Ez sokszorosa a Vénusz kén-dioxiddal telített, perzselő atmoszférájában mért értékeknek, amelyet 800 fok körülire becsülnek, valamint forróbb az olvadt lávánál is, amely pedig igen magas, 1500 Celsius fok körüli hőmérsékletet is elérhet. A Földön valaha mért legmagasabb hőmérséklet egyébként a Guinness Rekord szerint 56,7 Celsius fok, amelyet a Death Valleyben található Furnace Creekben mértek, Kaliforniában 1913-ban.

A forróság oka a TOI-1431b esetében a csillagához való közelsége, amelytől nagyon kis távolságban kering, átlagban két és fél naponta tesz meg egy kört körülötte. A kutatók szerint a bolygó eredetileg, kialakulásakor, távolabb helyezkedett el a csillagtól, később került hozzá valamilyen módon közelebb. A másik különleges jellemzője az exoplanétának, hogy retrográd módon, ellenkező irányban kering, mint ami a megszokott.

"Ha megnézzük a Naprendszert, minden bolygó ugyanabban az irányban kering, mint amerre a Nap forog, és mind ugyanabban a síkban helyezkedik el.

Ennek az új bolygónak a keringési pályája olyannyira megdőlt, hogy lényegében a másik irányba halad, mint amerre a csillag forog." - írta Addison az egyetem közleményében.

A TOI-1431b-t először a NASA észlelte még évekkel ezelőtt a Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) segítségével, de akkor még nem lehetett biztosan tudni, hogy valóban bolygóról van-e szó. Ezt a tényt csak a mostani vizsgálatok erősítették meg, amely a sugárirányú sebesség mérésével jutottak erre a felfedezésre. A csillagászok számára új kutatási területet jelent a TOI, mivel elvétve lehet csak ilyen, úgynevezett ultra-hot Jupiter típusú bolygóval találkozni a megfigyelések során.

"Annyira forró, hogy abszolút semmi nem marad rajta életben. De így is rendkívül érdekes, mert így tanulmányozhatjuk a légkörét ezeknek a bolygóknak és megérthetjük, hogyan alakulnak ki és hogyan vándorolnak."

- nyilatkozta Addison a The West Australian magazinnak.

(Fotó: Flickr/inmediahk, nasahubble)

További cikkek a témában:

Európai csillagászok olyan bolygót találtak, ahol vaseső hullik az égből Az Európai Déli Obszervatórium Nagyon Nagy Teleszkópjával sikerült megfigyelni a nem mindennapi bolygót, ami 640 fényévre található a Földtől.
A Jupiter miatt lett a Vénusz lángoló pokol, ám egykor talán lakható volt A Vénusz pályájának változása miatt jutottak erre a következtetésre.
Ennek a rejtélyes exobolygónak van légköre, pedig nem kellene, hogy legyen A hot Neptune típusú bolygó esetén meglepő az atmoszféra. A tudósok azonban találtak magyarázatot a jelenségre.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Észak-Korea azt állítja, hogy sikeresen pályára állította az ország első kémműholdját
Észak-Korea azt állítja, hogy sikeresen pályára állította az ország első kémműholdját
Az észak-koreai KCNA állami hírügynökség közölte, hogy a múlt kedden indított Malligyong-1 műhold még aznap sikeresen alacsony Föld körüli pályára állt.
A Mars felszíne alatt szokatlan formációkat fedezett fel a kínai marsjáró
A Mars felszíne alatt szokatlan formációkat fedezett fel a kínai marsjáró
A Csuzsung rover adatai alapján a felszín alatt 35 méterrel egészen apró és több méteres kiterjedésű sajátos formációkat detektáltak kínai kutatók. A marsjáró egy évig működött a vörös bolygón, majd beszüntette tevékenységét és másfél éve nem mozdul. Valószínűleg a mindent belepő por akadályozza az ébredésben.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.