Az öntisztító, mozgásérzékelős alom lehet a macskatartók Szent Grálja

2020 / 06 / 03 / Perei Dóra
Az öntisztító, mozgásérzékelős alom lehet a macskatartók Szent Grálja
A bolygóra emlékeztető, gömb alakú macskavécé automatikusan kiszűri, majd külön rekeszbe helyezi az összegyűjtött hulladékot, hogy négylábú tulajdonosát mindig tiszta helyiség várja. A Circle Zero modern, szagtalan, hetente egyszer kell kipucolni, a beépített szenzornak, és a hozzá tartozó applikációnak köszönhetően pedig kedvencünk illemhely-látogatási szokásairól is pontos képet kaphatunk.

A rendszeres alomtisztítás alighanem a macskatartás legkellemetlenebb velejárója, elhanyagolni mégsem ajánlott, hiszen az állatok rögtön kiszúrják, és számunkra kevésbé kívánatos helyen végzik el dolgukat. A dél-koreai Pluto Electronics gömb alakú alomdoboza azonban leveszi vállunkról a terhet, és kitisztítja önmagát, hogy akár hosszabb időre is egyedül hagyhassuk kedvencünket. Az eszköz kitalálása részben személyes indíttatású, az egyik tervező ugyanis veseelégtelenség miatt vesztette el cicáját, amit valószínűleg az egészségtelen alom okozott.

Az eddigi visszajelzések a cicák és gazdáik részéről is pozitívak a Circle Zeróval kapcsolatban. Előbbieket ugyan nem lehet kikérdezni, de az alkotók szerint bizonyára azért szeretik az okos macskavécét, mert belemászhatnak, és ezáltal teljesen intim környezetben végezhetik dolgukat. Utóbbiak pedig többek között azért, mert a minimalista dizájnú illemhely otthonuk minden helyiségbe passzol.  A Circle Zero ugyanis mintegy hatvan centiméter átmérőjű, tizenkét kilogrammos eszköz, amit tetszés szerint költöztethetünk a lakásban. Persze csak ha a macska is áldását adja erre. A találmány szinte mindent megtesz helyettünk, így nekünk csak a friss alomról és a heti egyszeri langyos vizes öblítésről kell gondoskodnunk.

A gömb bejáratánál elhelyezett mozgásérzékelők rögzítik, hogy a macska mikor hagyja el az almot, majd hét perccel később megkezdi a takarítást. Ha pedig a macska valamiért mégis visszatérne, a rendszer automatikusan leáll.

Az intelligens vécé háromszázhatvan fokkal képes elfordulni, miközben egy fésűs, lapátszerű szerkezet kiszűri a hulladékot, és a hulladéktartályba üríti. A lapát ezt követően visszafordul és elsimítja az almot. Mindezt teljes csendben és szagmentesen, egy mellékhelyiségekben is alkalmazott technológiának köszönhetően melynek segítségével a hulladéklerakó magában tartja az alom jellegzetes szagát.Vagyis a macskát legközelebb ismét tökéletesen tiszta és sima hely várja.

Az okostoalettet bármilyen fajtájú, és az akár hét kilogrammos súlyú macskák is használhatják, Az eszköz kiegészítője a Mugnloo nevű applikáció, amivel nyomon követhetjük kedvencünk vécézési szokásait. A macskafej alakú szenzor bluetooth-on keresztül küldi el az adatokat az okostelefonra. Így egyrészt láthatjuk, milyen gyakran megy és mennyi időt tölt el a a vécén, másrészt az adatokból egészségi állapotára is következtethetünk.

Az alkalmazás napi és havi jelentéseket készít, jelez, ha valami nincs rendben, és feltünteti a lehetséges okokat.

A Circle Zero népszerűsége Kelet-Ázsiában és Japánban már most hatalmas, ott ugyanis több ezer darabot eladtak, a fejlesztők jelenlegi célja pedig az egyesült államokbeli és a kanadai vásárlók megszólítása. (A cég egyelőre csak ide szállít 2020. júliusától.) A macskavécé ára háromszázötvenkilenc dollár, nagyjából száztizenötezer forint, a hozzá tartozó lapáté húsz dollár (körülbelül hatezer-ötszáz forint), míg az applikációt ötven dollárért (tizenhatezer forintért) kínálják, örökös tagsággal.

(Fotó: Indiegogo)


A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Az orosz öngyilkos tank
Az orosz öngyilkos tank
A robottank valójában nagyon sok mindenre jó a kamikaze műveleteken túl.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.