Az orvosok kézírását szinte lehetetlen elolvasni, de a Google kitalált rá egy megoldást

2022 / 12 / 20 / Pőcze Balázs
Az orvosok kézírását szinte lehetetlen elolvasni, de a Google kitalált rá egy megoldást
Ugyan Magyarországon már a "felhő", azaz az EESZT segítségével is ki tudjuk váltani a receptjeinket, de itthon és a világ más tájain is előfordul még, hogy az orvosok kézzel írják meg, hogy miből mennyit kéne bevennünk. A gyakorlott patikusoknak még csak-csak van esélyük elolvasni a kollegáik macskakaparását, de másoknak sokkal nehezebb dolguk van. Illetve volt, egészen mostanáig.

A TechCrunch-on olvasható hír szerint a keresőóriás a Google Indiáért nevű, évente megrendezett eseményen jelentette be, hogy Lens alkalmazásuk mostantól arra is képes lesz, hogy felismerje a kézírásnak ezt a különös formáját. Ez az a program, ami szavak helyett a képeink, vagy a telefonunk kamerája alapján ad nekünk tanácsokat, helyenként egészen hasznosakat - megtalálja a ruhát, amit láttunk valakin, lefordítja az étlapot, ha külföldön járunk, vagy épp a mateklecke megoldásához ad tippeket. Sőt, a Lens-en zajló kereséseket már szavakkal is kombinálhatjuk, amint arról korábban beszámoltunk a Rakétán. A Google szándékai szerint a most bejelentett megoldás "az embereket, például a gyógyszerészeket segíti a (recept-digitalizálási) folyamatban", ám "semmilyen döntést nem hoznak majd meg kizárólag a technológia megállapításai alapján".

A TechCrunch cikke emlékeztet: nem ez az első eset, hogy a receptek digitalizációját tűzi ki céljául egy technológiai vállalat. Az Egyesült Államokban már húsz éve azt ígérték, hogy "kézben tartott számítógép, vezeték nélküli telefon vagy személyhívó" segítségével juttatják el orvosok a recepteket a patikákba, legalábbis néhány államban. Ugyanakkor az országban két évtizeddel később még mindig használnak tollat és papírt erre a célra, igaz például New York államban hat éve csak elektronikusan állíthatnak ki recepteket az orvosok. Indiában még kutatás is született arról, hogy mekkora hibalehetőségeket rejt ez az elavult módszer.

A Google az eseményen azt is bejelentette, hogy dolgoznak a több mint száz indiai nyelv felismerésén és használatán, írásban és szóban egyaránt, ami hatalmas erőfeszítés, de ha figyelembe vesszük, hogy a cégnek félmilliárd felhasználója van az országban, máris logikus döntésnek tűnik.

(Borítókép: Getty Images)

Tudtad, hogy a telefonod képes feliratozni mindent, ami elhangzik körülötted? Ez a mai világban akár ijesztőnek is hathat, pedig a Google által kifejlesztett Azonnali átírás alkalmazás azok közé a dolgok közé tartozik, ami miatt igazán lehet szeretni a technológiát.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Magától feloldódik és eltűnik az agyban a homokszem méretű implantátum
Magától feloldódik és eltűnik az agyban a homokszem méretű implantátum
Egészen apró, agyba ültethető érzékelőt fejlesztettek kínai kutatók, ami vezetékek nélkül működik és néhány hét alatt lebomlik a testben.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.