Az új sláger a Voilá app, ám felmerültek adatvédelmi aggályok is

2021 / 07 / 02 / Justin Viktor
Az új sláger a Voilá app, ám felmerültek adatvédelmi aggályok is
A fényképeinket módosító alkalmazások mindig a legsikeresebbek, legfelkapottabbak között voltak, és ez semmit sem látszik változni, akárhány új app is jelenjen meg ami ezt ígéri. Van persze ezek között is szuperliga, az olyan megoldások amik nem csak ígérik a látványos átalakulást, de le is szállítják azt. Ugyanakkor nem árt némi körültekintés, mielőtt arcmásunkat több száz különböző arckifejezéssel feltöltjük a távoli szerverekre.

Reneszánszifáj

Az aktuális sláger a Voilà AI Artist vagy animációs filmszereplőkké morfolja a fényképeinket, úgy, hogy alapvető arcvonásaink és karakterünk azért felismerhető marad, vagy reneszánsz festményeket csinál belőlünk,

még azt is kiválaszthatjuk, hogy melyik "csentó" stílusában történjen meg a dolog.

A Voilà iOS-re és Androidra egyaránt elérhető, és mesterséges intelligenciát használ a fotók átalakításához. A négy alap módosítási lehetőség a:

  • Reneszánsz, ahol olajfestményesíthetjük a portrénkat, a nekünk leginkább tetsző évszázadot kiválasztva (bizonyos politikusok között nyilván elég népszerű lesz)
  • 3D-s rajzfilmfigura, ami nagyjából a Pixartól vagy Disney-től megszokott hatalmas szemeket és gömbölyű fejet jelent
  • 2D-s rajzfilm stílus, mondjuk úgy, hogy a kétezres évek Disney karaktereinek világa
  • Karikatúrák, itt sem várható nagy meglepetés, az arcunk valamely jellegzetes karaktere lesz túlnagyítva, mondhatni túltolva

Ügyes MI

Az MI elég jól végzi a dolgát, a képek viccesek és az app egyértelműen betartja amit ígér, semmi fotosopp artista jelleg, semmi olcsó megoldás, dögös, karakteres átalakítás azoknak akik elégedetlenek a valósággal, és őszintén, ki elégedett manapság? Az elkészült grafikák szerkesztéséhez használható eszközök száma rendkívül alacsony, feltételezhetően a kevesebb több alapon. Az alapvető szűrők alkalmazása után az app három különböző változatot generál, melyekhez számos odaillő hátteret is kapunk. Sziluettünket ügyesen, már-már hibátlanul leválasztja a háttérről, miközben kicseréljük azt valami stílusosabbra. Kontraszt, fényerő, vagy egyéb beállítási lehetőség nincs.

Feltölthetjük a már elkészített képeinket vagy fotózhatunk egy újat appon belül is, de ha nagyon elégedetlenek vagyunk a saját fejünkkel, akkor hírességek képei közül is válogathatunk, és ez esetben őket nézegethetjük olajfestményként vagy Pixar karakterként, aminek túl sok személyes vonatkozása nyilván nincs. 

A Voilà-t áprilisban Sensor Tower alkalmazáselemző cég adatai szerint a két nagy platformra összesen még csak 300 ezren, a mai napig viszont Androidra már több mint tízmillióan töltötték le, és ha nem ez a zajos siker, akkor nem tudjuk mi az. Funfact, hogy a letöltések több mint fele Brazíliából származik, az USA részesedése 2 és 3 millió letöltés között van. 

Pénzt vagy az idődet

A Voilà kifejezetten agresszíven utazik a pénzünkre. Az első és egyetlen ingyenes alkalom kivételével után amár minden egyes legenerált portréért meg kell majd néznünk egy 30 perces applikációreklámot, ami minimum combos kitartást igényel. Amennyiben előfizetünk az alkalmazásra (rulírozó havi sarc) a hirdetések eltűnnek, új funkciók azonban nem nyílnak meg. Menteni enélkül is lehet, bár nyugodt idegrendszer és végtelen mennyiségű szabadidő nem árt egy ilyen reklámintenzív alkalmazáshoz. Az előfizetés nélkül mentett képeken természetesen ott a Voilá vízjele is.

Kínálnak egy „turbo feldolgozás” nevű opciót is a havonta fizetős változatban, ami mellényúlásnak tűnik, hiszen nem a portrék 3-4 másodperces legenerálása a hosszú idő, hanem a 30 másodperces hirdetések kiikszelhetőségének megvárása. 

Megkérdőjelezhető üzletpolitika

A Voilá a telepítés során engedélyt kap tőlünk (ha tudunk róla, ha nem) a képeink saját szerverükön történő tárolására, és bár az ígéretük szerint 24–48 óra elteltével törlik őket, de ennek ellenőrzésére nincs módunk. 

Az alkalmazás célzott hirdetésekhez is felhasználja az adatainkat, melyeket a rendelkezésére bocsájtunk. Nincs arra mutató bizonyíték, hogy a Voilà több adatot rögzítene, mint amennyit megengedtünk neki, de a Cambridge Analytica botrány óta az ember nem árt, ha óvatosabb. A Voilà előfizetési politikája minimum árnyékosnak nevezhető üzleti modell, mivel könnyedén vádolható azzal, hogy a feledékeny felhasználókra építve extra profitot szed azoktól, akik elfelejtették, hogy nem egyszeri összegért megvették, hanem hetente, havonta, vagy évente automatikusan, rulírozó fizetéssel használják az appot. Ebbe az irányba mutat az alkalmazás átlagosat jóval felülmúló, a fizetés felé toló reklámterhelése is, ami szintén nem a bizalmat erősíti.

(Forrás: Wired Kép: Voilá, Unsplash)

Ez is érdekelhet:

Jókora csontváz esett ki az Apple szekrényéből, hat éve titkolták Az Apple vs Epic Games bírósági csatáról már mi is sokat írtunk, és most itt a legújabb botrány, miután az Apple nyilvánosságra hozott néhány e-mailt.

A fél világ bűnözőit lebuktatta az FBI saját titkos üzenetküldő applikációja Az FBI egy saját, ANOM nevű azonnali üzenetküldő alkalmazást használt fel a szervezett bűnözői hálózatok felszámolásához, a bűnözők azt hitték, hogy egy titkosított applikációt használnak egyedinek gondolt készülékekkel. Igazuk is volt.

Az orosz okoseszközöket ezentúl csak orosz előre telepített appokkal lehet árulni Április elsejétől Oroszországban csak olyan okostelefont, vagy egyéb applikációk futtatására alkalmas eszközt lehet értékesíteni, melyekre orosz cégek alkalmazásait telepítették előre.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.