A fél világ bűnözőit lebuktatta az FBI saját titkos üzenetküldő applikációja

2021 / 06 / 09 / Justin Viktor
A fél világ bűnözőit lebuktatta az FBI saját titkos üzenetküldő applikációja
Az FBI egy saját, ANOM nevű azonnali üzenetküldő alkalmazást használt fel a szervezett bűnözői hálózatok felszámolásához. A bűnözők azt hitték, hogy egy titkosított applikációt használnak egyedinek gondolt készülékekkel. Igazuk is volt, mindent az FBI tartott működésben és ellenőrzés alatt. Egy sosem látott nyomozás története következik.

Trojan Shield / Greenlight hadművelet

Az ANOM-on kábítószer-kereskedelemet és gyilkosságokat szerveztek, miközben a szövetségiek és az Ausztrál Szövetségi Rendőrség (AFP) az Új-Zélandi rendőrséggel és az Europollal karöltve majdnem három éven keresztül lehallgatta őket. A bűnözők még arra sem figyeltek oda, hogy ne a saját nevükön üzengessenek egymásnak. De hogy történhetett meg mindez?

Az ANOM applikációt csak a feketepiacon, konkrétan a dark weben keresztül lehetett beszerezni, és még ott is csak speciálisan erre a célra átalakított telefonokra telepítve, melyeket szintén a dark weben árultak. Ezek a telefonok ráadásul semmi másra nem voltak alkalmasak, mint az ANOM futtatására, még telefonálni vagy elektronikus levelezést folytatni sem lehetett rajtuk - írta meg a CNN.

A kommunikáció csak két olyan készülék között volt lehetséges, melyekre egyaránt telepítették az ANOM-ot. Ilyen készüléket amolyan bűnözői ajánlás, alvilági meghívó birtokában lehetett szerezni. Természetesen az összes ilyen készülék az FBI-tól származott.

Az akciót ravasz módon úgy kezdték, hogy két a valóságban is titkosított kommunikációt biztosító, a bűnözők által használt üzenetküldő hálózatot felszámoltak, így azok felhasználói új megoldás után néztek. Ekkor kínálták fel nekik az ANOM-ot tartalmazó készülékeket, elhíresztelve, hogy néhány jól ismert és nehézsúlyú maffiózó is ezeket használja.

A titkosított csevegőapp sem mentette meg Észak-Európa bűnszervezeteit Március 10-én az Europol bejelentette, hogy Belgiumban, Franciaországban és Hollandiában különféle bűnüldöző szervekkel együtt sikerült feltörniük a SKY ECC csevegőapp titkosítását és így komoly bűnszervezeteket számoltak fel. A SKY ECC cáfolta, hogy az európai bűnüldöző szervek veszélyeztetnék a titkosított üzenetküldő platformot.

A Facebook-gengszter színre lép

A dologhoz szükség volt még Hakan Ayik szökésben lévő ausztrál kábítószer-kereskedőre, aki a telefonos-applikációs hack beinjektálás részének lett a kulcsfigurája, ugyanis ő lett kiszemelve arra, hogy tudtán kívül segítve a nyomozókat javasolja az alkalmazást bűntársainak, miután fedett nyomozók eljuttattak hozzá egy ANOM demonstrációs célokra felkészített telefont - árulta el az AFP.

Az ausztrál sajtó által csak "Facebook-gengszter" néven emlegetett Ayik egyébként a letartóztatás elől menekülve Törökországban él, luxus körülmények között Holland feleségével. A hatóságok tegnap óta gyakorlatilag az összes nagyobb újság hasábjain arra kérik, hogy mielőbb adja fel magát, mivel az élete nyilvánvalóan veszélyben forog a fél világ gengsztereit lebuktató mega-nyomozást lehetővé tevő akciói nyomán.

Magát az ANOM kommunikációs céget egyébként nem az FBI hozta létre, hanem egy vádalku során szerezték meg az irányítását egy elítélt bűnöző jóvoltából, az enyhébb büntetés fejében. Még arra is figyeltek, hogy a szolgáltatásért havi előfizetési díjat szedjenek a bűnözőktől. A nyomozómunka eredményeképp három év alatt több mint 500 vádpont alapján 224 letartóztatásra került sor, és csak Ausztráliában 3,7 tonna kábítószert foglaltak le közel 35 millió dollár készpénz társaságában.

Világszerte a különböző valutákban és kriptopénzben lefoglalt vagyon összege meghaladta a 48 millió dollárt. A bűnüldözők összesen több mint 300 bűnszervezetet azonosítottak globálisan, melyek 12 ezer titkosított FBI-os telefont vettek használatba több mint 100 országban.

Svédország 15 évig üldözte a behatoló ellenséges tengeralattjárókat. Aztán a heringek segítettek lenyugodni Az 1980-as években nem volt éppen feszültségmentes a diplomáciai élet. A nukleáris szuperhatalmak egymásnak feszültek,  Oroszország és Svédország között is komolyan izzottak a felségvizek, ha szabad ezzel a képzavarral élni. Egy elképesztő hidegháborús történet következik.

Ausztráliában: Operation Ironside

Az Europol a Trojan Shield / Greenlight műveletet a "valaha volt legnagyobb bűnüldözési műveletnek titkosított kommunikáció ellen" nevezte. Scott Morrison ausztrál miniszterelnök szerint pedig az ott Ironside névre keresztelt művelet "súlyos csapást mért a szervezett bűnözésre" szerte a világon

A BBC információja szerint világszerte összesen 18 országban 800 bűnözőt tartóztattak le és több mint 9000 rendőr vett részt a műveletekben.

A hírek szerint főképp az ausztráliai olasz maffia, különböző motoros bandák, ázsiai bűnszövetkezetek és az albán szervezett bűnözés kapott rá a trükkös app használatára.

Hogy egészen pontosan mi mindent sikerült megakadályozni az akcióban az még nem került nyilvánosságra, a bűnüldöző szervek csak néhán példát árultak el a sajtónak, így tudható, hogy a nyomozók sikere miatt nem került sor egy ausztráliai kávézóban tervezett tömeges lövöldözésre és egy öttagú család meggyilkolására sem. 

Az angolszász sajtó azt sem mulasztotta el megemlíteni, hogy ez volt az első olyan nagyobb volumenű akció, ahol a bűnüldöző szerveknek nem kellett megküzdeniük a tech-óriásvállalatok nehézkes és lassú adminisztrációs folyamataival, hanem azokat megkerülve, sőt teljesen kihagyva, egyfajta mézesbödön stratégiával kvázi magukhoz édesgették az elkövetőket.

(Kép: Pixabay)

Ez is érdekelhet:

Hogyan védekezzünk az online veszedelmek ellen 2021-ben? Online adataink védelme komoly adatvédelmi kihívás, és a megvédésükhöz szükséges módszerek szédítő tempójú fejlődése miatt ha csak évente frissítjük az erről szóló tudásunkat, bőven le leszünk maradva. Akárhonnan nézzük, nem vénnek való vidék ez.

A CIA, a médium és az egymillió éves marsi civilizáció utáni nyomozás A hidegháborús CIA egy egymillió évvel ezelőtti marsi civilizáció után indított nyomozást, egy médium bevonásával.

Kísérletek a hidegháború CIA-s macskáival, az ügynökök nem sokat cicáztak Ahol ember van, ott előbb utóbb macska is lesz, fogalmazhatnánk meg az élet egyik nagy igazságát. Erre juthattak a CIA stratégái is a hidegháború idején, amikor úgy érezték, hogy a macskáknak most már igazán ki kell venni a részüket a demokratikus világ megmentéséből. Megpróbáltak hát kiborg-kémeket faragni a cicákból.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az egész világot elláthatná inzulinnal egy nagy csorda génmódosított tehén teje
Az egész világot elláthatná inzulinnal egy nagy csorda génmódosított tehén teje
Olcsóbb és több inzulin – ezt ígéri a biotechnológiai csoda, a barna tehén, amely nem csak tejet, de mellette humán inzulint is termel.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.