Jókora csontváz esett ki az Apple szekrényéből, hat éve titkolták

2021 / 05 / 13 / Justin Viktor
Jókora csontváz esett ki az Apple szekrényéből, hat éve titkolták
Az Apple vs Epic Games bírósági csatáról már mi is sokat írtunk, és most itt a legújabb botrány. Amikor két ilyen technológiai óriás egymásnak feszül, jó eséllyel megjósolható, hogy kiderül majd néhány olyan körülmény is, amire az átlag felhasználók csak kapkodják a fejüket. Most sem történt ez másképp, miután az Apple nyilvánosságra hozott néhány e-mailt.

Csontvázak a szekrényben

2015-ben komoly, az Apple eszközeit érintő támadás történt, amikor 128 millió Apple felhasználó töltötte le az XCodeGhost nevű kártevőt az App Store-ból különböző alkalmazásokba csomagolva. Az esetnél a szakértői becslések több száz millió érintettről szóltak, és ez volt az addigi legnagyobb iPhone hack melynek nagyságrendje azonban évekig a homályban maradt.

"Összesen 128 millió ügyfél töltött le több mint 2500 érintett alkalmazást. Ezek az ügyfelek 203 millió letöltést hajtottak végre a több mint 2500 érintett alkalmazásból"

- írta egy most napvilágra került e-mail üzenetben Dale Bagwell, aki a történtek idején az Apple iTunes ügyfélélményért felelős vezetője volt. Egy másik e-mail szerint: „Kínából származik az ügyfelek 55 százaléka és a letöltések 66 százaléka. Mint látható, jelentős számú, 18 millió ügyfél érintett az Egyesült Államokban is”.

Döcögő válságkezelés

Kiderült, hogy az Apple-nél komoly fejtörést okozott, hogy mit kezdjenek a történtekkel.

"A potenciálisan érintett ügyfelek nagy száma miatt tényleg akarunk-e mindenkinek e-mailt küldeni? Ez a kiküldött e-mailek nyelvi lokalizációja miatt némi kihívást okozhat, mivel ezen alkalmazások letöltése a világ számos App Store áruházában történt"

- írta Matt Fischer, az Apple App Store-ért felelős alelnöke. 

"Csak szeretném rendesen tisztázni az elvárásokat. Van olyan szoftveres, tömeges-levelező eszközünk, mely lehetővé teszi számunkra az e-mailek kiküldését, azonban még tesztelés alatt áll. Meg kell bizonyosodjunk arról, hogy pontosan meg tudjuk-e adni az alkalmazások nevét az egyes ügyfeleknek. A múltban voltak gondok ezzel a funkcióval. Továbbá tisztázzuk, hogy a szoftver csak limitált számú e-mailt képes kezelni. Ekkora mennyiséggel (128 millió) valószínűleg egy egész hetet el kell majd töltenünk az üzenetek kiküldésével, ezért az e-mailek lokalizálása után (ami több napot is igénybe vesz) legalább egy hétre lesz szükségünk az elküldéshez, ha használjuk a tömeges-levelező eszközt" - tette hozzá Bagwell. 


 

A tiszta víz kötelező

Az USA minden államban érvényben van az a jogszabály, ami előírja a vállalatok számára, hogy hasonló esetben minden érintettet kötelesek értesíteni. Az Apple soha nem hozta nyilvánosságra az érintettek pontos számát, de azt viszont állították, hogy értesítik őket. Pénteken, a mostani botrány kirobbanása után ezt azzal egészítették ki, hogy folyamatosan tájékoztatták a felhasználókat, de azt konkrétan most sem írták, hogy minden egyes érintettet értesítettek volna.

"Nincs információnk arra vonatkozóan, hogy a rosszindulatú programot bármely ártó tevékenységre felhasználták volna, vagy hogy a használata bármilyen személyhez köthető információt szolgáltatott volna, ha egyáltalán sor került a használatára"

- írta az Apple egy GYIK-oldalon. Az Apple sosem volt bőbeszédű, ha biztonsági incidensekről volt szó, ezek az e-mailek is kizárólag az Epic kontra Apple Fortnite-per miatt kerültek nyilvánosságra. Mindenesetre érdekes betekintést engednek abba, hogy az Apple 2015-ben hogyan kezelte egy nagy volumenű hackelés következményeit.

(Forrás: Vice Kép: Unsplash)

Ez is érdekelhet:

Titkos érzékelőt lepleztek le az Apple HomePod mini készülékben Az Apple HomePod egy intelligens-otthon-hangszóró, Siri digitális személyi asszisztens szolgáltatással, és mikor az iFixit szétszedte, talált néhány extra chipet a burkolata alatt, melyek valahogy kimaradtak a leírásból.

Fortnite IRL - az Apple az Unreal engine beszántásával fenyegeti az Epicet, ha nem kapitulálnak Az Apple előhúzta az aduászt, ami a fejlesztői megállapodás megszakítását jelentené az Epic Games-szel. Ez az összes iOS és Mac fejlesztői eszközhöz való hozzáférés megtagadását jelentheti, amitől konkrétan összeomlana az Unreal ökoszisztéma. Ez pedig sokkal több mindent jelent ma már, mint gondolnánk.

Apple Epic fail? A Fortnite forradalma felforgatná a játékok világát Az Epic Games két napja leértékelte, és saját csatornáján keresztül árulni kezdte a Fortnite virtuális valutáját, majd ezt követően az Apple és a Google egyaránt törölték a játékot alkalmazásboltjaikból. Az Epic Games peres eljárást indított mindkét vállalat ellen, olyan háborúba kezdve, ami az egész piacról szól.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Gyereket evett az ősmadár a mai Lengyelország területén
Gyereket evett az ősmadár a mai Lengyelország területén
A feltárt gyermeki csontok annyira porózusak voltak, hogy ez alapján keresztülmehetett a madár emésztőrendszerén.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.