Jókora csontváz esett ki az Apple szekrényéből, hat éve titkolták

2021 / 05 / 13 / Justin Viktor
Jókora csontváz esett ki az Apple szekrényéből, hat éve titkolták
Az Apple vs Epic Games bírósági csatáról már mi is sokat írtunk, és most itt a legújabb botrány. Amikor két ilyen technológiai óriás egymásnak feszül, jó eséllyel megjósolható, hogy kiderül majd néhány olyan körülmény is, amire az átlag felhasználók csak kapkodják a fejüket. Most sem történt ez másképp, miután az Apple nyilvánosságra hozott néhány e-mailt.

Csontvázak a szekrényben

2015-ben komoly, az Apple eszközeit érintő támadás történt, amikor 128 millió Apple felhasználó töltötte le az XCodeGhost nevű kártevőt az App Store-ból különböző alkalmazásokba csomagolva. Az esetnél a szakértői becslések több száz millió érintettről szóltak, és ez volt az addigi legnagyobb iPhone hack melynek nagyságrendje azonban évekig a homályban maradt.

"Összesen 128 millió ügyfél töltött le több mint 2500 érintett alkalmazást. Ezek az ügyfelek 203 millió letöltést hajtottak végre a több mint 2500 érintett alkalmazásból"

- írta egy most napvilágra került e-mail üzenetben Dale Bagwell, aki a történtek idején az Apple iTunes ügyfélélményért felelős vezetője volt. Egy másik e-mail szerint: „Kínából származik az ügyfelek 55 százaléka és a letöltések 66 százaléka. Mint látható, jelentős számú, 18 millió ügyfél érintett az Egyesült Államokban is”.

Döcögő válságkezelés

Kiderült, hogy az Apple-nél komoly fejtörést okozott, hogy mit kezdjenek a történtekkel.

"A potenciálisan érintett ügyfelek nagy száma miatt tényleg akarunk-e mindenkinek e-mailt küldeni? Ez a kiküldött e-mailek nyelvi lokalizációja miatt némi kihívást okozhat, mivel ezen alkalmazások letöltése a világ számos App Store áruházában történt"

- írta Matt Fischer, az Apple App Store-ért felelős alelnöke. 

"Csak szeretném rendesen tisztázni az elvárásokat. Van olyan szoftveres, tömeges-levelező eszközünk, mely lehetővé teszi számunkra az e-mailek kiküldését, azonban még tesztelés alatt áll. Meg kell bizonyosodjunk arról, hogy pontosan meg tudjuk-e adni az alkalmazások nevét az egyes ügyfeleknek. A múltban voltak gondok ezzel a funkcióval. Továbbá tisztázzuk, hogy a szoftver csak limitált számú e-mailt képes kezelni. Ekkora mennyiséggel (128 millió) valószínűleg egy egész hetet el kell majd töltenünk az üzenetek kiküldésével, ezért az e-mailek lokalizálása után (ami több napot is igénybe vesz) legalább egy hétre lesz szükségünk az elküldéshez, ha használjuk a tömeges-levelező eszközt" - tette hozzá Bagwell. 


 

A tiszta víz kötelező

Az USA minden államban érvényben van az a jogszabály, ami előírja a vállalatok számára, hogy hasonló esetben minden érintettet kötelesek értesíteni. Az Apple soha nem hozta nyilvánosságra az érintettek pontos számát, de azt viszont állították, hogy értesítik őket. Pénteken, a mostani botrány kirobbanása után ezt azzal egészítették ki, hogy folyamatosan tájékoztatták a felhasználókat, de azt konkrétan most sem írták, hogy minden egyes érintettet értesítettek volna.

"Nincs információnk arra vonatkozóan, hogy a rosszindulatú programot bármely ártó tevékenységre felhasználták volna, vagy hogy a használata bármilyen személyhez köthető információt szolgáltatott volna, ha egyáltalán sor került a használatára"

- írta az Apple egy GYIK-oldalon. Az Apple sosem volt bőbeszédű, ha biztonsági incidensekről volt szó, ezek az e-mailek is kizárólag az Epic kontra Apple Fortnite-per miatt kerültek nyilvánosságra. Mindenesetre érdekes betekintést engednek abba, hogy az Apple 2015-ben hogyan kezelte egy nagy volumenű hackelés következményeit.

(Forrás: Vice Kép: Unsplash)

Ez is érdekelhet:

Titkos érzékelőt lepleztek le az Apple HomePod mini készülékben Az Apple HomePod egy intelligens-otthon-hangszóró, Siri digitális személyi asszisztens szolgáltatással, és mikor az iFixit szétszedte, talált néhány extra chipet a burkolata alatt, melyek valahogy kimaradtak a leírásból.

Fortnite IRL - az Apple az Unreal engine beszántásával fenyegeti az Epicet, ha nem kapitulálnak Az Apple előhúzta az aduászt, ami a fejlesztői megállapodás megszakítását jelentené az Epic Games-szel. Ez az összes iOS és Mac fejlesztői eszközhöz való hozzáférés megtagadását jelentheti, amitől konkrétan összeomlana az Unreal ökoszisztéma. Ez pedig sokkal több mindent jelent ma már, mint gondolnánk.

Apple Epic fail? A Fortnite forradalma felforgatná a játékok világát Az Epic Games két napja leértékelte, és saját csatornáján keresztül árulni kezdte a Fortnite virtuális valutáját, majd ezt követően az Apple és a Google egyaránt törölték a játékot alkalmazásboltjaikból. Az Epic Games peres eljárást indított mindkét vállalat ellen, olyan háborúba kezdve, ami az egész piacról szól.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Speciális kísérletsorozat folytatásaként emberi sejtekből álló biológiai robotokat alkottak
Speciális kísérletsorozat folytatásaként emberi sejtekből álló biológiai robotokat alkottak
A világ első élő robotjainak, a xenobotoknak megalkotói arra a kérdésre keresték a választ, hogy a programozható organizmusokat elő lehet-e állítani emberi sejtekből és ezek a robotok mire képesek. Az eredmény a kutatókat is meglepte.
Mi köze a bubópestisnek az emberi száj jelenlegi egészségéhez?
Mi köze a bubópestisnek az emberi száj jelenlegi egészségéhez?
Némileg hátborzongató, de a bubópestis hatásai a mai napig jelen lehetnek az emberi szájüregben, sőt a cukorbetegség megnövekedett kockázatához, valamint egy szájbetegséghez is hozzájárulhattak.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.