Az Űrhaderőnél fej nélküli robotkutyákat alkalmaznak

2022 / 08 / 11 / Bobák Zsófia
Az Űrhaderőnél fej nélküli robotkutyákat alkalmaznak
A sci-fik világa lassan megelevenedik.

A Ghost Robotics Vision 60 robotja, vagy, ahogy négylábú kialakítása miatt gyakorta emlegetik, robotkutyája, a Boston Dynamics Spotja után a második olyan gép, amelyet egyre gyakrabban alkalmaznak valódi kutyához hasonló őrző-védő feladatokra különféle intézményekben és a hadseregnél is, bár egyelőre a védekezés ezeknek a gépeknek az esetében kimerül az adatgyűjtésben és értesítésben, fegyverrel nem szerelik fel a robotokat.

A Boston Dynamics eredetileg is katonai célokra fejlesztette Spotot és valamivel nagyobb elődeit, vagyis a robotkutyák elsődleges célja mindig is kapcsolódott a hadászati tevékenységekhez, de részben a korai példányok nehézkesebb mozgása, részben a túlzottan zajos működésük végül más irányba terelte a karrierjüket: az elmúlt években azonban a világ számos pontján egyre több és több cég kezd bele a négylábú robotok fejlesztésébe, amelyeket leginkább kamerával felszerelve megfigyelési, ellenőrzési és adatgyűjtési munkákra használnak. A gépek ezeknek a munkaköröknek a betöltésére ideális alanyt jelentenek, mivel sokféle érzékelővel és képalkotó eszközzel lehet ellátni őket és egy feltöltéssel órákon, vagy akár egész napon át fáradhatatlanul végezhetik a munkájukat.

A legtöbb esetben éppen ezzel: a repetitív, kreativitást vagy nagyfokú képzettséget nem igénylő feladatok elvégzésének emberektől való átvállalásával indokolják a cégek, szervezetek a robotkutyák alkalmazását, és ez a terve a Vision 60-okkal az Egyesült Államok Űrhaderejének is, amely július 27-én mutatta be legújabb szerzeményeit. A két gépet a Cape Canaveralban található állomáson tesztelték, egyelőre, a képek tanúsága szerint távoli irányítással, de a robotok automata üzemmódban is működhetnek. A Vision 60 példányok a gyártócég leírása szerint megállíthatatlanok, esés után bármikor képesek felállni és tovább haladni és "vak" üzemmódban is funkcionálnak. Emellett már úszni is tudnak.

Az SLS 45 egység (Space Launch Delta 45) a robotokat területőrzési célokra fogja használni, valamint kárfelmérést is végeznek a segítségükkel. A Delta 45 felel egyébként a rakétaindítások felügyeletéért a keleti parton, vagyis a leendő holdrakéta, az SLS útjának biztosítását is ők végzik majd.

(Space Fotó: Samuel Becker/U. S. Space Force)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Mesterséges intelligencia alapú, képzeletbeli embereket kreál a Meta, amelyekkel beszélgethetünk
Mesterséges intelligencia alapú, képzeletbeli embereket kreál a Meta, amelyekkel beszélgethetünk
A Meta a Quest 3 megjelenésével egyre inkább elmossa a határokat a valódi és virtuális világ között, de a mesterséges intelligencia rendszereket több módon is felhasználja.
Az iPhone megalkotója a ChatGPT atyjával dolgozik együtt az okostelefonok utódján
Az iPhone megalkotója a ChatGPT atyjával dolgozik együtt az okostelefonok utódján
Jony Ive és az OpenAI vezérigazgatója, Sam Altman a hírek szerint olyan projekten dolgoznak, ami nyugdíjba küldhetné az okostelefonokat, a tervükre pedig már egymilliárd dolláros támogatást is sikerült szerezniük a japán SoftBanktől.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.