A Ghost Robotics robotját elrettentésre is szánják az egyik amerikai Légi Nemzeti Gárda bázisán

2022 / 04 / 21 / Bobák Zsófia
A Ghost Robotics robotját elrettentésre is szánják az egyik amerikai Légi Nemzeti Gárda bázisán
A robotot alkalmazó egység még két további gépet rendel a közeljövőben, hogy felszabadítsa az emberi munkaerőt fontosabb feladatok elvégzésére.

A Portlandi Légi Nemzeti Gárda bázisán emberek helyett, illetve mellett már egy robotkutya is figyel a biztonságra: a négylábú gép rendszeresen körbejár a bázis területén, hogy ellenőrizze a környéket és kamerás felvételeket készít a humán munkatársai számára. A robot automata üzemmódban is működik, de az irányítását bármikor átveheti az irányítóközpont, hogy egy közelebbi vizsgálatot igénylő helyszínre vezesse. A Légierő hivatalos híroldalának nyilatkozó Jamie Cuniff, aki a robot beszerzésének legaktívabb szószólója volt, elmondta: a videós közvetítés szolgáltatása mellett a gép előnye, hogy potenciálisan elrettentő hatással lehet a betolakodókra.

A robotkutya alkalmazása egy-egy váratlan szituációban az emberi életeket fenyegető veszélyt is csökkentheti,

mivel a gépet előre lehet küldeni felderítésre, és a kamerás felvételek által alaposabb információkat szerezni az adott helyzetről.

A Ghost Robotics robotját tavaly októberben az amerikai hadsereg éves kiállításán fegyverrel felszerelve mutatták be, jelezve egy lehetséges disztópikus jövő közeledtét, de a jelenleg alkalmazott négylábú gépek, akár a St. Petersburg SWAT alakulatánál munkálkodó Spot, akár a Novva adatközpontját védő két Wire, akár az Egyesült Államok déli határvidékének felügyeletére szánt robotok, egyelőre fegyverek nélkül, csak megfigyelési céllal működnek és ez a terv a Portlandi Légi Nemzeti Gárda bázisán is, ahol a robotokat elsősorban az emberi munkaerő helyettesítésére szánják, hogy az egység tagjai a hétköznapi, repetitív tevékenységek helyett fontosabb feladatokkal tölthessék az idejüket.

A Ghost Robotics és az Immersive Wisdom által készített gép egy feltöltéssel hét órányi munkára képes, és Cuniff elmondása szerint, a megfelelő felszereléssel arra is alkalmas lesz, hogy rajta keresztül beszéljenek a látogatókkal, vagy bárkivel, akivel a robot összeakad járőrözés közben. Az Egyesült Államokban a katonai célokra használt mechanikus négylábúak egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, de a világ más részein is alkalmazzák őket ellenőrzési, biztonsági munkákra: Sanghajban például a kínai média csatornákon is megosztott felvételek tanúsága szerint egy, az utcákat járó robotkutya hátára erősített hangosbeszélőből emlékeztetik az lakosokat a kézmosás és a maszkviselés fontosságára.

A kis gépet, amelyet Száznapos Tojásnak (vagy konzervált tojásnak) neveztek el a híres kínai ételkülönlegesség után, a Financial Times beszámolója szerint a DJI dróngyártó egyik munkatársa kezeli, és naponta háromszor indul útjára, hogy a rendfenntartókat kiváltva, a járvány terjesztésének kockázata nélkül őrizze a helyiek biztonságát.

(Fotó: U.S. Airforce/Yuki Klein)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A borsószem méretű, agyba ültethető eszköz elhozhatja a jövőt, amiben az agyi beültetés rutinműtétnek számít
A borsószem méretű, agyba ültethető eszköz elhozhatja a jövőt, amiben az agyi beültetés rutinműtétnek számít
Az implantátummal első körben pszichiátriai és neurológiai rendellenességek kezelésére fogják haszálni. Az eszköz 9 milliméter széles és nem tartalmaz akkumulátort, nem kell mélyre helyezni, így a későbbiekben egészen könnyen lehet majd beültetni a páciensekbe a kutatók tervei szerint.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.