Az USA-ban leállították a Johnson&Johnson vakcinájának alkalmazását

2021 / 04 / 14 / Justin Viktor
Az USA-ban leállították a Johnson&Johnson vakcinájának alkalmazását
Az USA-ban azért függesztették fel a Janssen vakcina használatát, mert a beoltásukat követő két hétben hat olyan esetet regisztráltak, amikor a beoltott szervezetében vérrög keletkezett.

Többségben nők az érintettek

A New York Times beszámolója szerint az esetekben 18 és 48 év közötti nők voltak érintettek. Az egyikük nem élte túl a trombózist, egy másik nő kórházi ápolásra szorult. Eddig majdnem hétmillió embert oltottak be ezzel az oltóanyaggal, melyből kedden 28 800 adag érkezett Magyarországra.

Az eseteket az USA Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala, és az Amerikai Járványügyi Központ (CDC) szakemberei vizsgálják, igyekezve felderíteni, hogy van-e összefüggés  a vakcina és a vérrögök kialakulása között. Ennek függvénye lesz az újbóli engedélyezés vagy korlátozás.

Az esetek miatt az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) is vizsgálatot folytat. A CDC tanácsadói testülete ma (14-én szerdán) ülésezik, megvitatják a hat esetet.

A vakcina alkalmazásának felfüggesztését Dr. Anne Schuchat, a szervezet igazgatóhelyettese és Dr. Peter Marks, az FDA Biológiai Értékelő és Kutatási Központjának feje javasolták. 

Az Astrát is vizsgálják

A vérrög-képződéssel kapcsolatban az eddigi hírek főképp az AstraZeneca vakcinájáról szóltak, április 6-án az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) egyik vezetője összefüggést jelentett be a vakcina és a a ritkán előforduló súlyos vérrögképződés között, de az EMA ugyanaznap délután az AFP-hez eljuttatott közleményében már cáfolta ezt, a folyamatban lévő vizsgálatokra hivatkozva. Eredmény ez ügyben a mai napig nincs.

A Janssen oltóanyagát ma még csak az USA-ban alkalmazzák, az Európai Unióban március 11-én kapott ideiglenes forgalombahozatali engedélyt. Az első szállítmányt mélyhűtve tárolják, és csak a kiolvasztás után juttatják majd el a felhasználási helyére -  jelentette be Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője. 

A Janssen kiszállítását honvédségi oltóbuszokkal végzik majd, maga a vakcináció pedig 19-én hétfőn kezdődhet. A Janssen adenovírusvektor típusú-vakcina, és egyadagos, vagyis nincs szükség emlékeztető oltásra.

(Forrás: MTI Kép: Wikimédia)

Ez is érdekelhet:

Ghánában autonóm drónok szállítják ki a Covid vakcinákat A Covid-19 pandémia kitörése paradox módon gyorsítja az új, feltörekvő technológiák fejlesztését, az amerikai Zipline vállalat például mindössze néhány nap alatt 11 ezer oltóanyag-adagot szállított ki Ghána területén.

Két újabb kínai vakcinát engedélyeztek Magyarországon Vészhelyzeti használati engedélyt kapott Magyarországon a kínai CanSino Biologics koronavírus vakcinája. A Sinopharm koronavírus elleni oltása is engedélyt kapott, de az gyakorlatilag az AstraZeneca hatóanyagára épül, tehát nem számít új oltásnak.

A Pfizer koronavírus vakcinája 95, a Modernáé 94,5, az AstraZenecáé 90 százalékban hatásos Szerencsére több gyógyszergyártónál is nagy erőkkel halad a koronavírus elleni vakcina fejlesztése, beszámolónkban összegeztük legfontosabb friss híreket.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Elon Musk vállalata megkapta az engedélyt, hogy chipeket ültessen az emberek agyába
Elon Musk vállalata megkapta az engedélyt, hogy chipeket ültessen az emberek agyába
A Neuralink reményei szerint az általuk fejlesztett agy-számítógép interfész segít majd a lebénult embereknek abban, hogy a gondolataikkal irányíthassák a számítógépet.
Meglepő összefüggést találtak az internethasználat és a demencia kialakulása között
Meglepő összefüggést találtak az internethasználat és a demencia kialakulása között
Azt vizsgálták, hogy az internethasználat mértéke miképpen befolyásolja a demencia kialakulásának az esélyét 50 és 65 éves egyének esetén.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.