Az USA-ban leállították a Johnson&Johnson vakcinájának alkalmazását

2021 / 04 / 14 / Justin Viktor
Az USA-ban leállították a Johnson&Johnson vakcinájának alkalmazását
Az USA-ban azért függesztették fel a Janssen vakcina használatát, mert a beoltásukat követő két hétben hat olyan esetet regisztráltak, amikor a beoltott szervezetében vérrög keletkezett.

Többségben nők az érintettek

A New York Times beszámolója szerint az esetekben 18 és 48 év közötti nők voltak érintettek. Az egyikük nem élte túl a trombózist, egy másik nő kórházi ápolásra szorult. Eddig majdnem hétmillió embert oltottak be ezzel az oltóanyaggal, melyből kedden 28 800 adag érkezett Magyarországra.

Az eseteket az USA Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala, és az Amerikai Járványügyi Központ (CDC) szakemberei vizsgálják, igyekezve felderíteni, hogy van-e összefüggés  a vakcina és a vérrögök kialakulása között. Ennek függvénye lesz az újbóli engedélyezés vagy korlátozás.

Az esetek miatt az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) is vizsgálatot folytat. A CDC tanácsadói testülete ma (14-én szerdán) ülésezik, megvitatják a hat esetet.

A vakcina alkalmazásának felfüggesztését Dr. Anne Schuchat, a szervezet igazgatóhelyettese és Dr. Peter Marks, az FDA Biológiai Értékelő és Kutatási Központjának feje javasolták. 

Az Astrát is vizsgálják

A vérrög-képződéssel kapcsolatban az eddigi hírek főképp az AstraZeneca vakcinájáról szóltak, április 6-án az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) egyik vezetője összefüggést jelentett be a vakcina és a a ritkán előforduló súlyos vérrögképződés között, de az EMA ugyanaznap délután az AFP-hez eljuttatott közleményében már cáfolta ezt, a folyamatban lévő vizsgálatokra hivatkozva. Eredmény ez ügyben a mai napig nincs.

A Janssen oltóanyagát ma még csak az USA-ban alkalmazzák, az Európai Unióban március 11-én kapott ideiglenes forgalombahozatali engedélyt. Az első szállítmányt mélyhűtve tárolják, és csak a kiolvasztás után juttatják majd el a felhasználási helyére -  jelentette be Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője. 

A Janssen kiszállítását honvédségi oltóbuszokkal végzik majd, maga a vakcináció pedig 19-én hétfőn kezdődhet. A Janssen adenovírusvektor típusú-vakcina, és egyadagos, vagyis nincs szükség emlékeztető oltásra.

(Forrás: MTI Kép: Wikimédia)

Ez is érdekelhet:

Ghánában autonóm drónok szállítják ki a Covid vakcinákat A Covid-19 pandémia kitörése paradox módon gyorsítja az új, feltörekvő technológiák fejlesztését, az amerikai Zipline vállalat például mindössze néhány nap alatt 11 ezer oltóanyag-adagot szállított ki Ghána területén.

Két újabb kínai vakcinát engedélyeztek Magyarországon Vészhelyzeti használati engedélyt kapott Magyarországon a kínai CanSino Biologics koronavírus vakcinája. A Sinopharm koronavírus elleni oltása is engedélyt kapott, de az gyakorlatilag az AstraZeneca hatóanyagára épül, tehát nem számít új oltásnak.

A Pfizer koronavírus vakcinája 95, a Modernáé 94,5, az AstraZenecáé 90 százalékban hatásos Szerencsére több gyógyszergyártónál is nagy erőkkel halad a koronavírus elleni vakcina fejlesztése, beszámolónkban összegeztük legfontosabb friss híreket.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Nagyon közel jutottunk ahhoz, hogy mesterségesen állítsunk elő életet
Nagyon közel jutottunk ahhoz, hogy mesterségesen állítsunk elő életet
Mindez nem csak az RNS Világ – az élet kialakulását magyarázó egyik elmélet alátámasztása miatt fontos, de azért is, mert így esetleg a laborban új életformákat is elkezdhetünk létrehozni.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.