Két újabb kínai vakcinát engedélyeztek Magyarországon

2021 / 03 / 24 / Justin Viktor
Két újabb kínai vakcinát engedélyeztek Magyarországon
Vészhelyzeti használati engedélyt kapott Magyarországon a kínai CanSino Biologics koronavírus vakcinája. A Sinopharm koronavírus elleni oltása is engedélyt kapott, de az gyakorlatilag az AstraZeneca hatóanyagára épül, tehát nem számít új oltásnak.

Megerősített engedélyezés

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) honlapján egyelőre csak feltételes módban szerepel híradás a lehetséges engedélyezésről, a Reuters azonban a kínai gyártó cégre hivatkozva már tényként kezeli CanSino rendkívüli engedélyét. Nemsokkal ezután Müller Cecília országos tisztifőorvos szóban megerősítette, a CanSino vakcina OGYÉI engedélyét, és a Covishieldét is, mely gyakorlatilag az AstraZeneca oltóanyagát tartalmazza, csak Indiában gyártják. 

A CanSino oltását először tavaly júniusban hagyták jóvá Kínában, a klinikai tesztek III. fázisa pedig szeptemberben kezdődött. A CanSino vakcina harmadik klinikai tesztfázisának eredményei jelentősen hozzájárulnak a különböző engedélyek megszerzéséhez, de ezeket nem tették közzé.

A Cansino Biologics Inc. és a Pekingi Biotechnológia Intézet által fejlesztett Convidecia védőoltás, vektor-alapú vakcina, mellyel a kifejlesztése óta már a kínai hadsereg 150 ezer tagját beoltották. A vakcina sem a koronavírust sem annak darabjait nem tartalmazza, csak a tüskefehérjéje előállításához szükséges genetikai kódot. Ezt egy vektorként használt másik vírusba, egy adenovírusba helyezik, melyet úgy módosítottak, hogy szaporodásra képtelen legyen, emberre ártalmatlanul.

Egy oltás elegendő

A készítményből már egyetlen oltás is elegendő a védettség eléréséhez. Az OGYÉI közleményük szerint azért engedélyezte a vakcina beérkezését, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a laboratóriumában bevizsgálhassa azt. Az OGYÉI tavaly decemberben kapta meg a vakcina dokumentációját, a Cansino pedig válaszolt a felmerülő kérdésekre.

A vektorvakcinák közé tartozik az orosz Szputnyik V, az amerikai Johnson & Johnson Janssen és a brit–svéd AstraZeneca. A CanSino Convideciaból egy adag is elég, és nem igényel extrém hűtést. A III. fázisú tesztek eredményeit ugyan nem ismerjük, de a II. fázisú klinikai tesztek szerint 60 év fölöttieknek is beadható.

A kínai sajtóban megjelent információ szerint a hatékonysága 65 százalékos, a súlyos Covid betegséget pedig 90 százalék feletti eséllyel előzi meg. Kínán kívül cikkünk megírásáig mindössze Pakisztánban és Mexikóban hagyták jóvá a használatát. A Cansino egy év alatt bizonyos források szerint 300 millió, mások szerint 500 millió adagot tervez legyártani a készítményből. Mindkét, cikkünkben említett védőoltás használatára csak az engedélyezési folyamat és a laboratóriumi vizsgálatok lezárultát követően kerülhet sor.

(Forrás: Reuters Kép: JVA, Cansino)

Ez is érdekelhet:

Így készülj fel a Covid-19 elleni oltásra Magyarországon február 25-éig 508 073 fő kapta meg a koronavírus elleni vakcina első adagját, a vírus harmadik hulláma mindeközben berobbanni látszik, így a Rakéta szeretne segíteni azoknak, akik az oltás felvételén gondolkoznak. A legelső és legfontosabb tanácsunk így hangzik: Mindenki oltassa be magát, lehetőleg minél hamarabb!

Ghánában autonóm drónok szállítják ki a Covid vakcinákat A Covid-19 pandémia kitörése paradox módon gyorsítja az új, feltörekvő technológiák fejlesztését, az amerikai Zipline vállalat például mindössze néhány nap alatt 11 ezer oltóanyag-adagot szállított ki Ghána területén.

Egy másik megoldás: bemutatjuk az AstraZeneca-Oxfordi vakcinát Az AstraZeneca oltóanyaga tavaly december utolsó napjaiban kapta meg az engedélyt Nagy-Britanniában, ám technológiájában különbözik a Pfizer/BioNTech és a Moderna megoldásától. De nézzük akkor hogyan is működik.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az egész világot elláthatná inzulinnal egy nagy csorda génmódosított tehén teje
Az egész világot elláthatná inzulinnal egy nagy csorda génmódosított tehén teje
Olcsóbb és több inzulin – ezt ígéri a biotechnológiai csoda, a barna tehén, amely nem csak tejet, de mellette humán inzulint is termel.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.