Az USA-ban valahol már robotokat is alkalmaz a McDonald’s

2021 / 06 / 29 / Perei Dóra
Az USA-ban valahol már robotokat is alkalmaz a McDonald’s
Technológiai forradalom ide vagy oda, sokan bizonyára elcsodálkoznának, ha a következő autós McDonald’s látogatáskor hús-vér emberi dolgozó helyett egy robot üdvözölné, illetve venné fel rendelését. Mindez azonban néhány éven belül akár valósággá is válhat.

A világ legismertebb gyorsétteremlánca jelenleg tíz chicagói éttermében tesztel beszédfelismerő rendszert, illetve robotokat. Ezt a vállalat igazgatója, Chris Kempczinski jelentette be egy múlt szerdai nemzetközi konferencián. A rendszer az eddigi tapasztalatok alapján a hozzá érkező rendelések nyolcvan százalékát képes kezelni, és körülbelül nyolcvanöt százalékos pontossággal hajtja végre azokat. Kérdés, hogy mennyire örülnek ennek azon vásárlók, akik a szerencsétlenül járt tizenöt százalékba tartoznak…ezt leszámítva az igazgató szerint

öt éven belül az USA minden McDonald’s-ában felbukkanhatnak a robotok az autós kiszolgálóknál.

Kempczinski elmondása szerint a tesztelések során felbukkanó leggyakoribb probléma, hogy az alkalmazottak – legalábbis most még – nem kifejezetten bíznak a technológiában, folyamatosan ellenőrzés alatt tartják, és rendre beleavatkoznak a munkájába. Hozzátette: nehéz valós adatokat gyűjteniük a robotok működéséről – ami pedig kulcsfontosságú lenne a jövőbeli fejlesztésekhez -, mert valahányszor kialakul egy váratlan helyzet, az emberek rögtön ott teremnek és szó szerint kiveszik a munkát a gépek kezéből.Pedig alighanem kénytelenek lesznek megbarátkozni velük, a gyorsétteremlánc tervei között ugyanis az ételkészítés automatizálása is szerepel. Bár ennek kifejlesztése és tökéletesítése előreláthatólag évekbe telik, vagyis az alkalmazottak még egy jó darabig biztosan megtarthatják állásukat.

Beperelték a McDonalds’-ot a beszédfelismerő rendszer miatt

Noha a statisztikák szerint a McDonald's továbbra is a világ második legnagyobb gyorsétteremlánca, növekedési üteme azonban mégsem hozza az elvárt mértéket, ezért a vállalat tavaly meghirdetett egy nagyszabású átalakítási programot, amely a vezetőség reményei szerint hosszabb távon megoldhatja gondjaikat. A projekt a 3D elnevezést kapta, melynek része a digitalizáció, a kiszállítás és az autós kiszolgálás (digital, delivery, drive thru). Ahogy fentebb írtuk, a gyorsétteremlánc ennek szellemében olyan haladó szellemű megoldásokkal kísérletezik, mint a mesterséges intelligenciával támogatott rendelésfelvétel.

Bár az újdonságokat még csupán kísérleti üzemmódban tesztelik, máris hiba csúszott a gépezetbe: Illinois államban ugyanis beperelték a vállalatot a jelenleg tíz étteremben működő beszédfelismerő rendszer miatt. Az egyik vásárló azért terelte jogi útra az ügyet, mert szerinte az eljárás ellentétes az állam adatvédelmi törvényeivel. Úgy tűnik a McDonald's vezetősége nem végzett elég alapos kutatómunkát a technológia bevezetése előtt, Illinois ugyanis azon államok közé tartozik, ahol kifejezetten szigorú a személyes adatokra és a magánszféra védelmére vonatkozó jogi szabályozás. A BIPA-nak (Biometric Information Privacy Act) törvény értelmében

engedély nélkül egyetlen személy vagy cég sem gyűjthet biometrikus azonosításra alkalmas adatokat.

A sértett fél, Shannon Carpenter áprilisban nyújtott be csoportos keresetet a BIPA-ra hivatkozva (hiszen nem ő az egyedüli érintett), és ezer-ötezer dolláros kártérítést követel minden egyes esetért, amikor a McDonald's a beleegyezése nélkül használta a hangfelismerő rendszert. Carpenter emellett arra is felhívja a figyelmet, hogy a McD Tech Labs által fejlesztett beszédfelismerő rendszer nem pusztán szöveggé alakítja a hangot, hanem életkor, nem, akcentus és egyebek alapján profilozza a vásárlókat, akik nem kapnak tájékoztatást arról, hogy a megszerzett információkat hol tárolja és miként kezeli a McDonald’s. Kérdés, hogy milyen mértékben vágja ketté a gyorsétteremlánc növekedési terveit egy ekkora volumenű csoportos per.

(Fotó: Unsplash/Thabang)

További cikkek a témában:

Kínai arcfelismerő, térfigyelő kamerákat telepít Siófok városa A részben a kínai állam tulajdonában lévő cégtől vásárolt, az USA-ból kitiltott arcfelismerő rendszert telepítenek Siófok városában a híres Petőfi sétányon a meglévő térfigyelő kamerarendszer mellé, tette közzé Lengyel Róbert, a város polgármestere a Facebookon.

Brooklynban ötszázhetvenhét megfigyelő kamera jut kevesebb mint két négyzetkilométerre Az Amnesty International jelentése szerint a legtöbb kamerát oda telepítették, ahol a nem fehér személyek aránya meghaladja a fehérekét. A rendőrség mossa kezeit, a szervezet összesen tizenötezer-kétszáznyolcvan kamerát azonosított.

Az Apple megnehezíti, hogy megfigyeljenek minket az AirTag nyomkövetőkkel Egy szoftverfrissítéssel igyekeznek orvosolni a problémát, ami nekünk is szemet szúrt korábban.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Hogyan lesz Magyarországon tízmillióval több fa?
Hogyan lesz Magyarországon tízmillióval több fa?
Ennek járt a végére a legutóbbi Kávézó a világ végén, a radiocafén.
Mitől lesz erős egy jelszó vagy egy PIN kód, miért veszélyes a „free wifi”, mi is az a kiberhigiénia?
Mitől lesz erős egy jelszó vagy egy PIN kód, miért veszélyes a „free wifi”, mi is az a kiberhigiénia?
Tényleg ellopják-e az adatainkat, ha nyílt wifit használunk? Mitől lesz erős egy jelszó? Többek között ilyen IT-biztonsági kérdésekről szól a RE:FACT Podcast legújabb epizódja, amelynek vendége Pfeiffer Szilárd, IT-biztonsági mérnök.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.