Kínai arcfelismerő, térfigyelő kamerákat telepít Siófok városa
2021 / 06 / 10 / Justin Viktor
Kínai arcfelismerő, térfigyelő kamerákat telepít Siófok városa
A részben a kínai állam tulajdonában lévő cégtől vásárolt, az USA-ból kitiltott arcfelismerő rendszert telepítenek Siófok városában a híres Petőfi sétányon a meglévő térfigyelő kamerarendszer mellé, tette közzé Lengyel Róbert, a város polgármestere a Facebookon.

Zűrös sétány

A Dahua Technology vállalat mintaprojektként kezeli a siófoki megfigyelőrendszert, melyet a polgármester közlése szerint arra fognak felhasználni, hogy a térfigyelő rendszer operátorai akár nagyobb tömegben is észrevegyék a sétányon elkövetett szabálysértéseket, bűncselekményeket és ezek elkövetőit.

"Városunk egyik legfrekventáltabb helye nyáron a Petőfi sétány, illetve a nagy strand. Az ott hömpölygő tömeg, a rengeteg vendéglátó hely, a programok melegágyai a jogsértéseknek is. Az elmúlt években sok energiát fektettünk abba, hogy a „lenti” közbiztonságon javítsunk, melynek mára komoly eredményei vannak. A rendőrség hivatalos adatai szerint ott a 8-10 évvel korábbiakhoz képest mintegy 90 százalékos bűncselekményszám-csökkenést regisztrálhattak az elmúlt években" - írta posztjában Lengyel Róbert, aki maga is rendőr volt.

Kínában a Dahua Technology arcfelismerő technológiáját használják  az ujgurok megfigyelésére. Emiatt a Dahuát, ami a második legnagyobb kínai biztonsági kamera gyártó, 2019-ben feketelistára tette a Trump adminisztráció, 27 másik céggel egyetemben.

2021 tavaszán az USA Szövetségi Hírközlési Bizottsága (FCC) "elfogadhatatlan nemzetbiztonsági kockázatnak" minősítette a vállalat szolgáltatásait és eszközeit. Két komolyabb adatszivárgás is történt a vállalatnál, 2016-ban és 2017-ben hackerek fértek hozzá a Dahua kamerákhoz. A Security Industry Association kilenc napja zárta ki a Dahuát, az etikai szabályok megsértésért.


Kínában már 2020 januárja óta fejlesztik a szoftvereket, amik maszkban is képesek felismerni az emberek arcát (Fotó: China News Service / Getty Images)

39 kamera

A Lengyel Róbert által bejelentett projektben Siófok most "39 új, mesterséges intelligenciával ellátott kamera felszerelésével immár egy országosan is egyedülálló rendszer alapjait tette le. A tendernyertes beszállító cég, a DAHUA részéről ez egy minta projekt, így tőlük is kiemelt támogatást kaptunk a megvalósításhoz" - részletezte a polgármester. "Ősszel még a rendszer működtetéséhez szükséges, most még átmeneti megoldással üzemeltetett optikai hálózat végleges letelepítését elvégeztetjük, a járműforgalom szűréséhez szükséges rendszámfelismerő pilonokat beépíttetjük, így a jövő nyárra egy teljesen komplex biztonsági rendszert tudhatunk ott magunkénak. Ezzel az élőerős őrzés is kiváltható lesz, a helyi rendőrség munkáját pedig rendkívüli módon megtudjuk könnyíteni".

(Forrás: Facebook, 444 Kép: )

Ez is érdekelhet:

Már dolgoznak az algoritmuson, ami maszkban is képes felismerni az embereket A koronavírus-járvány az élet számos területén hozott gyökeres változásokat. Az új szokások egyik nagy vesztese a még mindig gyerekcipőben járó arcfelismerő technológia lehet, aminek a használatát a maszkok széleskörű elterjedése teljesen ellehetetlenítette - legalábbis egy időre.

Kínában csak arcszkennelés után lehet mobilt vásárolni Kínában a technológiai fejlődés és a korlátlan tekintélyelvűség eddig elképzelhetetlen szintre emelte az állampolgárok kordában tartását. És félő, hogy ez csak a kezdet.

A Huawei is segített egy olyan technológia fejlesztésében, ami alkalmas a kínai ujgur kisebbség megfigyelésére A Washington Post az IPVM nevű biztonságtechnikai szervezet által átadott dokumentumokra hivatkozva azt állítja, hogy a Huawei segített egy olyan arcfelismerő technológia kifejlesztésében, ami automatikusan felismeri az ujgur kisebbség tagjait, és riasztást küld a hatóságoknak. A cég szerint a rendszert soha nem alkalmazták élesben.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Kövesd a Rakétát a Facebookon is!
Kövess, üzenj, kommentelj a Rakéta Facebook oldalán!
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.