Az USA hadserege már robotkutyára szereli a következő generációs gyalogsági fegyverét

2023 / 09 / 02 / Felkai Ádám
Az USA hadserege már robotkutyára szereli a következő generációs gyalogsági fegyverét
A kutya minden terepen elboldogul, és az “állati képességekkel bíró” robotfegyver beleilleszkedhet Amerika nagyobb stratégiájába is.

Az Egyesült Államok hadserege kísérleteket végez egy robotkutya, a Vision 60 Q-UGV felfegyverzésével a Sig Sauer XM7 Rifle következő generációs gyalogsági puskával. A kísérlet egy nagyobb kutatás része, amely az állatszerű mobilitással rendelkező pilóta nélküli robotok hadi célú lehetőségeit vizsgálja. A robotkutyák előnye, hogy olyan nehéz terepen is elboldogulnak, ahol a hagyományos járművek elakadnának.

A mostani esetben azonban hangsúlyosan nem autonóm eszközről beszélünk – azaz a kutyát operátor működteti távolból, és ő süti el a puskát is. A kutya állóképessége sem éppen acélos, ráadásul jelentősebb hasznos teher szállítására sem túl alkalmas.

Az Egyesült Államok hadserege a Ghost Robotics által gyártott Vision 60 Quadruped Unmanned Ground Vehicle (Q-UGV) felfegyverzésével kísérletezik – számol be róla a Janes nyomán az Interesting Engineering. A robotra a következő generációs gyalogsági fegyvert, a Sig Sauer XM7-t aggatták – ez utóbbi a Next Generation Squad Weapon (NGSW) program része, és 6,8 mm-es lőszert használ. A Sig Sauer XM7 egyébként az M4A1-es karabélyt váltja fel a hadsereg arzenáljában, míg a másik kiválasztott darab, az XM250 az M249 könnyű géppuskát. Erről a cseréről, valamint az új fegyvereket ért kritikákról korábban már mi is írtunk egy nagyobb cikket (amiben a szóban forgó fegyver még a korábbi, XM5-ös változatként szerepelt):

Amerika az újgenerációs gyalogsági fegyverekkel már Kína és Oroszország ellen készül Miközben a világ Ukrajnára figyel, szép csendben lezárult Amerikában az újgenerációs gyalogsági fegyverek kiválasztása, ami az utóbbi idők legnagyobb katonai reformját fogja magával hozni. Az új fegyverek visszatérést jelentek az ötvenes évek felfogásához, és nem is annyira titkoltan Kína és Oroszország miatt van szükség a cserére, aminek a kulcsa nem is maga a fegyver, hanem a modern optika.

Mint az IE cikke írja, ez a kísérlet része annak, hogy miként lehetne az állatszerű mobilitással rendelkező, pilótanélküli robotokat jobban integrálni a hadsereg arzenáljába. A Vision 60 legnagyobb előnye, hogy fejlett érzékelőrendszerrel rendelkezik, és eleve katonai szerepet szántak neki: felderítési és támogatói feladatokat – ez egészülne tehát ki most konkrét harci képességekkel. És hogy miért van erre egyáltalán szükség? A kutya ugyanis elboldogul az olyan terepen is, ahol a hagyományos, kerekes járművek nem, és ez elvileg meglehetősen “értékes lehet különféle katonai forgatókönyvekben”.

Hangsúlyozni kell azonban, hogy jelenleg nem autonóm, tehát önállóan, emberi felügyelet nélkül működő fegyverplatformról beszélünk – habár, mint írtuk korábban, az autonóm fegyverrendszer Amerika jelenlegi nagyobb stratégiája, amelyről a Relikátor-program szól:

Replikátor – a Pentagon nagy terve Kína nyomasztó mennyiségi fölénye ellen Kínának az USA-val szemben mindenből több van: több lőszer, több hajó, több katona. Ebből a hátrányból faragna le az amerikai Védelmi Minisztérium által most bejelentett Replikátor program.

Az USA ugyanis olcsó, de hatékony, önállóan működő, közelebbről nem részletezett fegyverplatformokkal egyenlítené ki Kína brutális számbeli fölényét, amit mind az eszközök, mind pedig az emberállomány esetén lehet tapasztalni.

A Vision 60 egyelőre azonban emberi operátort igényel, a fegyvert is egy ember sütheti el távirányítással – az persze a Replikátor program árnyékában elképzelhető, hogy cél lehet az autonóm robotkutya kifejlesztése, de ilyesmiről hivatalosan most nincs szó.

A Fekete Tükör című sorozat horror robotkutyáját idéző megoldás tehát még várat magára – ez a fikciós eszköz ugyanis autonóm rendszer volt. Sőt elképzelhető, hogy ilyen eszközt sosem fejlesztenek ki, már csak azért sem, mert a mostani kísérletek inkább tapogatozó jellegűek, egyáltalán nem biztos, hogy ebből komolyabb, az egész seregre kiterjedő program lesz.

A kutya ugyanis bár tehát a mobilitás terén számtalan előnnyel bír, de a teherbírása és az állóképessége elég gyatra. Magyarán az autonóm fegyverek fejlesztése mostanra eléggé biztos, de lehet, hogy éppen kutyaként nem fog ránk vadászni – akadnak erre hatékonyabb megoldások.

(Kép: Ghost Robotics)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Az állóképesség már nem szükséges követelmény az extrém túrázáshoz – legalábbis ezt ígéri a sci-fiből szalajtott, AI-vezérelt exoszkeleton.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.